-  Martin er ekstremt proff

Det er god grunn til å tro at det var vondt blod mellom Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen. Men begge gleder seg til å spille sammen for første gang på tre år.

Da landslagsledelsen valgte å vrake landslagskaptein Martin Andresen til fordel for Svindal Larsen mot Skottland, hadde de en lang samtale med ham. Og assistenttrener Stig Inge Bjørnebye er imponert over hvor godt Andresen taklet den nedturen det er å bli satt på benken som lagkaptein.

-  Martin reagerte ekstremt profesjonelt på vrakingen, sier Bjørnebye til Dagbladet.

-  Jeg har spilt i mange klubber, og sett mange eksempler på folk som ikke har greid å takle en sånn situasjon i det hele tatt.

SPORT PÅ TV

VM-kvalikkamp
Norge-Slovenia
I kveld på TV 2 klokka 18.55

-  Bevisst

For lista over norske landslagskapteiner som har blitt vraket i moderne tid, er kort. Faktisk er det ingen på den lista. I post-Stadheim-epoken, har verken Rune Bratseth, Kjetil Rekdal, Henning Berg eller Ole Gunnar Solskjær vært i nærheten av å bli behandlet på samme måte av Drillo og Nils Johan Semb.

Men i stedet for å surmule, oppfylte Andresen rollen som kaptein på benken, og fungerte som en slags «tredjetrener» med å oppmuntre gutta som skulle spille fra start.

-  Det er mange måter å reagere når man får beskjed om at man blir vraket. Jeg valgte å bare riste det av meg så fort som mulig, og så på det som min jobb å backe opp de gutta som skulle spille. Dessuten gjøre en best mulig jobb som innbytter, sier Andresen, og utdyper.

-  Man må være bevisst sin rolle. Man må bare sette seg sjøl til siden. Det viktigste er at Norge spiller bra, vinner, og tar tre poeng.

Aviskrangel

Og både Andresen og Svindal Larsen er, i alle fall utad, så profesjonelle at de ikke har et vondt øye til hverandre, selv om de i utgangspunktet har konkurrert om samme plass på Norge.

-  For min del har jeg ikke tenkt på det i det hele tatt. Jeg har en helt profesjonell holdning til det, sier Svindal Larsen.

-  Alle vil i utgangspunktet spille, og har rett til å bli skuffet om man blir satt på benken. Om jeg skulle bli vraket nå, så må jeg bare akseptere det.

Sist gang de to spilte sammen var høsten 2001 i Stabæk. Klubben ble nummer fire det året, og spilte med en diamantformasjon på midten med Larsen bakerst, og Andresen fremst.

Utenom banen var, og er ikke gutta omgangsvenner. Det er heller ingen hemmelighet at Svindal Larsen ikke etterlot seg et plettfritt ettermæle i Stabæk-kretser da han forlot klubben i november 2001. En overgangskrangel mellom Stabæk og Nürnberg, førte til en del friske avisoppslag der Svindal Larsen og Stabæk-folk sa mye stygt om hverandre. Litt av det henger nok fortsatt igjen i garderobene på Nadderud.

-  Vi hadde en runde, men det er for lengst oppklart og oppgjort. I dag snakker jeg jevnlig med Tommy, og av og til med hans vakre kone, Helga, sier Stabæk-guru, Ingebrigt Steen Jensen.

-  Karbonklumper

Han mener Andresen/Svindal Larsen er en gullkombinasjon for Norge. Fordi begge har kreative ferdigheter, og gode pasningsføtter.

-  Jeg gleder meg, roper Steen Jensen entusiastisk.

-  Tommy har en ufattelig bra pasningsfot, og ser løsninger som få andre er i stand til. Endelig viser det seg at satsingen på ferdighet som vi har hatt i Stabæk, har lønnet seg. Begge kom til Nadderud som karbonklumper, og vi gjorde dem til skinnende diamanter.

Selv er gutta mest fokusert på det defensive arbeidet mot Slovenia.

-  Meninga er at vi skal ligge foran stopperne våre, og hindre oppspill i mellomrommet. Hvem av oss som stikker offensivt, vil variere fra gang til gang, sier Martin Andresen.

Etter mange gode kamper sammen i Stabæk, er Martin trygg på at han kjenner Tommy godt nok til at samarbeidet skal sitte.

-  Ja, det blir fint det. I utgangspunktet er det en fordel at vi har spilt mye sammen før.

Ikke like

Begge mener at det er en myte at de er like som fotballspillere.

-  Martin har spilt spiss, kant, og vært mer allsidig enn meg. Jeg er vel mer klassisk midtbanespiller, sier Svindal Larsen.

-  Men vi er godt forberedt, og pratet mye sammen på treninga om hvordan vi skulle legge opp spillet.

Svindal Larsen gikk høyt ut på forhånd, men fikk lunken kritikk etter Skottland-kampen.

-  Men i og med at Åge Hareide vil ha meg med igjen, så må jeg ha gjort mye riktig.

 Magne Hoseth er vraket for første gang på 11 kamper.