TRYKKET STEMNING: Det var ikke akkurat varme følelser og god stemning som preget forholdet mellom Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby etter gårsdagens NM-tremil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRYKKET STEMNING: Det var ikke akkurat varme følelser og god stemning som preget forholdet mellom Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby etter gårsdagens NM-tremil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Martin er ikke den første som kaller Petter feig

Men landslagssjefen hadde gjort som Northug.

HAMAR (Dagbladet): - Såpass takhøyde må vi ha. Det må være greit at folk sier hva de mener på en direkte måte. Men jeg forstår Petter. Han gjør jo ikke dette for å provosere. Han gjør det for å vinne. Jeg hadde sikkert gjort det samme hvis jeg hadde vært i Petters posisjon med litt tunge bein, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Han snakker selvfølgelig om det som skjedde etter NM-tremila på Gåsbu i Hamar i går ettermiddag. Mindre enn et døgn etter at han kom til Norge fra høydeopphold i Seiser Alm, kom Northug til NM med et velkjent løpsopplegg. Og et like velkjent utfall.

27-åringen dro ikke en meter før det var 300 meter igjen. Og i spurten var han som alltid utilnærmelig.

- Tåpelig Det fikk Martin Johnsrud Sundby, som måte ta til takke med bronse etter å ha gjort grovarbeidet, til å tenne på alle pluggene.

- Jeg synes det er dritirriterende. Når det er NM kan du være med og bidra. I VM og OL kjemper du om gull, når du går NM på Vang og skal vise deg fram, bør du ligge litt foran i tet og hjelpe til, sa Røa-løperen til NRK, og fortsatte:

- Jeg blir litt frustrert, jeg gjør det, altså. Selvfølgelig går man for å vinne, og det er det som gjelder, men når det er NM skal du skape litt show og lage en treningsøkt ut av det også. Da synes jeg er det litt feigt å ligge bak i tre mil.

Overfor Dagbladet brukte Sundby litt andre ord:

- Jeg synes det er tåpelig. Men sånn er det, han vinner og jeg blir nummer tre.

Sånt som skjer Da utspillet ble tema på pressekonferansen, svarte Northug tørt «ja» på spørsmål om han er feig. Humøret var åpenbart ikke på topp - og resten av svarene ble omtrent like knappe.

Northugs forklaring på manglende initiativ underveis, var enkel og grei.

- Jeg prøvde bare å henge med. Jeg er ikke i like god form som resten av feltet, og da må man bare prøve å være med, sa 27-åringen, som til slutt altså hang på lengst av alle.

Landslagssjef Løfshus vil ikke bidra til å gjøre saken større enn den er.

- Vi hadde en liknende situasjon mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg etter sprinten. Denne gangen var det Petter og Martin. Det er sånt som skjer i kampens hete. Jeg regner med de tar en liten prat og legger det bak seg uten min innblanding, sier Løfshus til Dagbladet.

Ikke den første - Tror du Petter synes det er greit å bli kalt feig?

- Nei, det tror jeg ikke. Martin er ikke den første som har kalt Petter feig, men Petter gjør jo ikke dette for å tirre på seg noen i et NM. Så å høre noe sånt fra en lagkamerat, synes han nok ikke er hyggelig.

I dag går Petter Northug etter planen NM-stafett for Strindheim. I morgen reiser han til Sotsji for å gå neste helgs prøve-OL. Delvis for å bli kjent med OL-løypene og delvis for å prikke inn VM-formen, som Northug nå føler han har kontroll på.