HVIL I FRED: Da Martin Fourcade gikk i mål som verdensmester på 20-kilometeren hedret de franske idrettsheltene som omkom i en helikopterkrasj i forbindelse med innspillingen av et realityprogram i Argentina sist mandag.
HVIL I FRED: Da Martin Fourcade gikk i mål som verdensmester på 20-kilometeren hedret de franske idrettsheltene som omkom i en helikopterkrasj i forbindelse med innspillingen av et realityprogram i Argentina sist mandag.Vis mer

Martin Fourcade hyllet døde idrettshelter: Jeg ville vinne for dem

- Helter dør aldri.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Franske Martin Fourcade skrev seg inn i historien som en av historiens virkelig store skiskyttere etter sitt tredje strake mesterskapsgull på sportens eldste øvelse - og også den klart vanskeligste å vinne.

Selv med en bom i går var han 20,9 sekunder foran vår egen Emil Hegle Svendsen, som vant «bare» sølv til tross for at han leverte 20 blanke treff på standplass.

VM-gullet kommer bare tre dager etter at de franske idrettsheltene Camille Muffat (svømming), Alexis Vastine (boksing) og Florence Arthaud (seiling) omkom under helikoterstyrt i forbindelse med innspilling av den franske utgaven av realityprogrammet «Dropped» i Argentina.

Fourcade hedret sine landsmenn og idrettskolleger ved å peke mot himmelen da han gikk i mål som verdensmester i Kontiolahti i går kveld.

- Jeg tenkte på dem under løpet og det hjalp meg mye underveis, selv om jeg vet at man ikke skal blande sammen disse tingene. Men jeg hadde veldig lyst til å vinne for Camille, Alexis og Florence, sier gullvinner Martin Fourcade.

Han var også tidlig ute med å hedre idrettsheltene på sosiale medier like etter helikopterkrasjen.

- Helter dør aldri. Vi hedrer deres minne. Hvil i fred Camille, Florence og Alexis, skrev han blant annet på twitter.

Hat trick Selv om det ble en følelsesladet reise mot gullet i går, så fullførte han et hat trick som bare Vladimir Melanin klarte for gamle Sovjetunionen på 60-tallet: Nemlig å vinne tre strake mesterskapsgull (VM '62, VM '63 og OL '64) i skiskyttersportens normalprogram.

For Fourcade startet gullrekka i Nove Mesto for to år siden:

Etter å ta tatt sølv bak Emil Hegle Svendsen på både sprinten og jaktstarten, så grep franskmannen muligheten som sjansen som åpnet seg da Svendsen måtte stå over normalprogrammet på grunn av sykdom.

Sterk seiersrekke Deretter ble han olympisk mester på øvelsen i Sotsji sist vinter, før han den regjerende verdensmesteren altså forsvarte VM-gullet på distansen her i Kontiolahti i går.

Og legger du til at han er den første siden Frank Ullrich i 1982 og 83 til å forsvare en VM-tittel på 20-kilometer, og at han også har vunnet åtte av de siste 11 verdenscuprennene i øvelsen, så er du spot on på hvem som er normalprogramkongen i skiskyting.

I går var han ustoppelig selv med en bom. Da han på pressekonferansen etter gulløpet i går fikk spørsmål om han fryktet at gullet røk etter bommen allerede på den andre skytingen i går, så svarte han som en sann mester:

Autopilot - Jeg tenkte ikke, jeg var på autopilot og var bare fokusert på løpet og hva jeg måtte gjøre videre.

Selv om Norge stiller med gullkandidater på alle herreøvelsene, så kommer man ikke utenom at Fourcade landet på finsk jord som den største favoritten.

Men mesterskapet startet ikke som ventet for 26-åringen.

Favoritten Frankrike åpnet med sølv på mixed-stafetten, deretter sleit Fourcade, som mange av de andre store navnene, i vinden da Johannes Thingnes Bø vant VM-gullet på sprinten. Fourcade endte på 12. plass, og avanserte til sjuendeplass på jaktstarten.

Kyssesyken Da han endelig fikk et gull rundt halsen i går kveld, så kom beretningen om hvor lykkelig han er for å ende opp med en gullmedalje, til tross for en problemfylt oppkjøring.

- Når jeg tenker tilbake på hvor jeg var i fjor vår, da jeg fikk konstatert kyssesyken og fryktet at jeg mistet hele skiskyttersesongen, så innser jeg hvor heldig jeg er som sitter her med gullet og i tillegg har den gule trøya. Det er «crazy», sier Martin Fourcade.