PÅ VEI MOT NOE STORT. IGJEN: Martin Johnsrud Sundby er på landslagssamling på Sognefjell i disse dager. Der legger han grunnlaget for å få den individuelle tittelen han mangler.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅ VEI MOT NOE STORT. IGJEN: Martin Johnsrud Sundby er på landslagssamling på Sognefjell i disse dager. Der legger han grunnlaget for å få den individuelle tittelen han mangler. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Martin irriterer seg over titlene som glapp i Sotsji

Falun-VM gir ikke langrennskongen fred.

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby fester blikket direkte inn i øynene mine og trekker pusten dypt. Martin, som vant samtlige minitourer sist sesong og en fullstendig overlegen totalseier i verdenscupen har akkurat fått det mildt sagt dumme spørsmålet «hva nå?» av undertegnede.

- I min natur så blir jeg aldri fornøyd, og det er jeg jo fortsatt ikke. Det er jo åpenbart, egentlig, jeg har ikke noen tittel ennå. Jeg skal ikke si at det plager meg, for jeg har hatt en fantastisk sesong og jeg var sjukt nære en tittel i Sotsji, sier han og holder blikket.

- Men skal du vinne et mesterskap må du ha topp utstyr. I Sotsji fikk vi se at vi kanskje ikke hadde det aller beste utstyret, men likevel klarer jeg ikke å legge fra meg at det kanskje var to, tre andre som var ett knepp bedre forberedt enn meg i de konkurransene. At det kanskje var derfor jeg ble nummer tre og ikke vant. Det irriterer meg, fortsetter han, og slår blikket ned i bordet.

Syk sult
Sundby er ikke en mann som kommer med bortforklaringer når ting ikke går helt som det skal. Han er ekstremt kravstor overfor omgivelsene, men minst like kravstor overfor seg selv.

Og det er derfor han ikke dveler ved at hans første individuelle mesterskapsgull kanskje ble smurt bort i Sotsji. For kanskje var det ikke det som var avgjørende da han tapte den femmilsspurten på avslutningsdagen under den russiske sola og ble nummer fire.
 
Den tanken, at det var noe han bommet på, noe han selv kunne gjort bedre, gjør Martin Johnsrud Sundby, mannen som vant alt i langrennssporene utenfor Sotsji i fjor, ekstremt sulten på neste sesong.

- Det som skjer med meg da er at jeg bare har, sier han og tar sats:

- Sjukt lyst til å være best forberedt av alle når vi står på startstreken i Falun. Jeg får ikke at styrt hva de andre gjør, men jeg trodde jeg var optimalt forberedt i vinter, og likevel ble jeg nummer tre og fire på de distansene som jeg skulle vinne. Og det er ikke tilfeldig. Det er fordi noen hadde gjort en bedre jobb, og da blir det min jobb i sommer å gjøre den bedre. Det er det som gnager meg, det er det som driver meg, for da skal jeg være bedre forberedt enn de andre og vinne de distansene i Falun. Så når du spør «hva nå», så er det det som driver meg hver eneste dag.

På toppen igjen
Den som skal tukte Martins ambisjoner på tre- og femmila i vinterens VM skal stå tidlig opp om morgenen for å henge med verdenscupvinneren. Ingen på landslaget trener mer, og muligens ikke bedre heller, enn Martin selv.

Nå som han har lykkes med alt bortsett fra mesterskap vet han hva som må til for å forsvare dominansen sist sesong. 

- Jeg er veldig opptatt av å følge opp den fantastisk sesongen i fjor. Målet mitt er å kjempe om topp tre eller forhåpentligvis seieren, i alle de distansene jeg stiller opp i, sier Johnsrud Sundby.

Og når det gjelder akkurat de manglende medaljene fra mesterskap, har han følgende varselsskudd på lur fra treningssamlinga på Sognefjellet:

- Vi kommer ikke til å ha den største fordelen før VM. Svenskene kommer til å kjøre mange treningssamlinger i Falun, for eksempel. Men det er én ting jeg har fordel av, og det er at jeg vant skirenn der i fjor.