Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard er i Lars Lagerbäcks «blindsone»

Martin Ødegaard forblir reserve så lenge Norge løper og vinner

Fire år etter debuten står Martin Ødegaard fortsatt bare med 12 A-kamper for Norge. Det er mange grunner til det.

LANGT UNNA LAGET: Martin Ødegaard (tv) er ikke den første Lars Lagerbäck tenker på når han tar ut Norges lag. Han er ikke den første Norges landslagstrener har i tankene når han gjør sine spillerbytter heller. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LANGT UNNA LAGET: Martin Ødegaard (tv) er ikke den første Lars Lagerbäck tenker på når han tar ut Norges lag. Han er ikke den første Norges landslagstrener har i tankene når han gjør sine spillerbytter heller. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slovenia-Norge, fredag kl 20.45

LJUBLJANA (Dagbladet): Martin Ødegaard debuterte for Norge mot UAE (Emiratene) som 15-åring (0-0), startet EM-kvalifiseringskampen borte mot Kroatia som ung 16-åring (1–5) og fikk nok en gang tillit fra start da Norge spilte avgjørende playoff kamp mot Ungarn i Budapest en måned før han fylte 17 år.

Siden debuten hans for ligalandslaget i Stavanger har Norge spilt 42 kamper.

I sitt fjerde år som landslagsspiller står Martin med 12.

FOR TRE ÅR siden, akkurat solgt til Real Madrid i vintervinduet 2015, var Martin Ødegaard (16) mer enn norsk fotballs framtid, han var norsk fotballs umiddelbare framtid. Mange, deriblant John Arne Riise, mente faktisk Per-Mathias Høgmo skulle bygge landslaget rundt guttungen med 23 tippeligakamper og en halv sesong for Real Madrids Castilla. Og Martin fikk tillit han, i to av de største, viktigste og vanskeligste bortekampene Norge spilte da EM-sjansene til Frankrike 2016 trengte noe ekstra, først i gruppespillet og så i play off.

Han var ikke i nærheten.

Han var ikke i nærheten av å være klar for voksenfotballen de store anledningene krevde.

EN MÅNED FØR han runder 20 er det stadig fler som har begynt å forstå at fotballutvikling tar tid, at det ikke er mulig å sammenlikne epler og pærer, og at Martin fra Norge kanskje trenger mer tid enn Kylian fra Frankrike selv om de begge var stjerner som 15-åringer. Sånn er fotballens verden. Andrea Pirlo debuterte ikke for Italia før han var 23 år gammel. Men at Martin Ødegaard har tatt steg er det ingen tvil om, ei heller at han begynner å nærme seg den spilleren norsk fotball har fantaserte om siden debuten.

Likevel er han bak i køen når Norge møtes til samlinger.

Selv om alt er blitt bedre, kraftigere og mer robust – og det etter hvert også har kommet et sluttprodukt til ferdighetene verden lot seg blende av – er Martin Ødegaard langt fra den første Lars Lagerbäck tenker på.

SIST MARTIN ØDEGAARD spilte for Norge herrer A var mot Albania i Tirana. Da skrev vi påske. Siden den gang er det gått åtte måneder og seks landskamper. Martin har spilt for U21 eller sittet på benken. Og sånn blir det her i Ljubljana også, og sånn blir det på Kypros til uka.

Martin Ødegaard er fast benkesliter.

Inntil videre er det hans rolle.

DET GÅR SELVFØLGELIG an å diskutere det. Så lenge Martin Ødegaard er i troppen og leverer for Vitesse på det øverste nivået i Nederland er jo gutten i form. Æresdivisjonen er riktignok ikke en veldig god liga, ikke som Championship eller Bundesliga 2, men likevel, en helt ålreit liga. Og en Martin Ødegaard i form kan bidra når Norge trenger å bryte et kampmønster, slik vi ikke klarte å bryte mønsteret da vi dominerte Bulgaria til tap i Sofia.

Da Norge trengte kreative løsninger byttet Lars Lagerbäck ut en løpsmaskin med en annen.

Trenger Norge det samme fredag kveld vil Lagerbäck nok en gang bytte likt.

DET SKYLDES IKKE at Norges svenske ikke liker Martin Ødegaards fotball eller at han ikke har tro på gutten. Det skyldes at han er Lars Lagerbäck. En trener med et meislet fotballsyn. En trener som mener de 89 minuttene uten ball er viktigere enn sekundene med. Og en trener som har regnet seg fram til at det er større sannsynlighet for tap enn seier om du plutselig bryter ut av mønsteret og kampplanen.

Sånn gjorde han det med Sverige, sånn gjorde han med Nigeria og sånn gjorde han med Island.

Sånn gjør han det med Norge også.

DERFOR ER HELE Norges Martin Ødegaard bak i køen. Mål og målgivende for Vitesse i Nederland veier ikke tungt hos Lars Lagerbäck. Returløp på 70 meter er mye viktigere. Og derfor er også Mats Møller Dæhli igjen utenfor troppen, det er ikke plass til både han og Martin.

Jeg er en av de som mener det er synd.

Lars Lagerbäck har vunnet sju av åtte kamper i 2018 og lurer på hva problemet er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!