JENTENE ELSKER MARTIN: Da Norge kvinner A kvalifiserte seg for det som starter i Frankrike lørdag kveld, så det sånn ut på Intility Arena i Oslo. Da Martin Ødegaard la ut instagramposten som kritiserer Ada Hegerbergs utspill i fotballmagasinet Josimar, fikk Norges fotballjenter beskjed om hva "Sterkere sammen" virkelig handler om. <ren mjelde,="" isabelle="" herlovsen,="" caroline="" graham="" hansen,="" lisa="" marie="" utland,="" ingrid="" syrstad="" engen,="" guro="" reiten,="" kristine="" minde,="" frida="" maanum,="" cecilie="" fiskarstrand,="" synne="" skinnes="" vilde="" bøe="" risa,="" ryland,="" leine,="" emilie="" haavi="" og="" maria="" dybvad="" brochmann.="" foto:="" cornelius="" poppe="" ntb="" scanpix<="" figcaption=""><meta itemprop="representativeOfPage" content="true">
 <meta itemprop="width" content="">
 <meta itemprop="height" content="">
 </ren>
JENTENE ELSKER MARTIN: Da Norge kvinner A kvalifiserte seg for det som starter i Frankrike lørdag kveld, så det sånn ut på Intility Arena i Oslo. Da Martin Ødegaard la ut instagramposten som kritiserer Ada Hegerbergs utspill i fotballmagasinet Josimar, fikk Norges fotballjenter beskjed om hva "Sterkere sammen" virkelig handler om. Vis mer

Martin Ødegaard slakter Ada Hegerberg

Martin Ødegaard har gitt fotballjentene den optimale oppladningen før VM

I innspurten til Norges skjebnekamp mot Romania viser Martin Ødegaard NFFs og fotballandslagenes samhold i praksis. Gutten er blitt mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Norge-Romania fredag kl. 20.45

ULLEVAAL (Dagbladet): Martin Ødegaard tenkte det veldig mange av fotballgutta tenkte da Ada Hegerberg, etter 22 måneder med mer eller mindre vage påstander, endelig konkretiserte sin kritikk mot Norges Fotballforbund i den siste utgaven av Josimar.

Han ble forbannet.

FORBANNET PÅ INNHOLDET og forbannet på timingen bestemte Martin Ødegaard seg for at tida var inne for å mene noe i det offentlige rom. Som de fleste fotballinteresserte har han fulgt konflikten fra sidelinja i snart to år.

Med Ada Hegerbergs utblåsing i Josimar rant begeret over.

DET FØRSTE HAN gjorde var å skrive instagram-teksten du sikkert har lest. Det andre, fordi han visste det var kontroversielt og at det ville skape en del uventet støy i fotballguttas oppladning til Romania-kampen, var å ta den til lagets mediesjef, Svein Graff. Hvilket ledet til det tredje – et møte mellom Lars Lagerbäck, Svein Graff og Martin Ødegaard.

På det møtet fikk Martin Ødegaard aksept for initiativet og synspunktene.

MANGE HAR HEVDET at Martin Ødegaard fikk et lite dytt i ryggen av Norges Fotballforbund. At posten på Instagram ikke kom fra eget hode. At Martin, fordi han er den han er – og ikke minst fordi han er landslagsspilleren med desidert flest følgere i sosiale medier – er brukt som en front for landslagenes felles slagord, "Sterkere sammen".

DET ER IKKE tilfellet. Martin Ødegaard svarte Ada Hegerberg på eget initiativ. Ordene du har lest er hans, ingen andres. Initiativet han tok var hans alene. Hvilket forteller at 20-åringen fra Drammen, i tillegg til å være en lysende fotballspiller med enormt potensial, er en reflektert, uredd og velformulert ung mann.

Samtidig forteller det at Martin Ødegaard er blitt en voksen også utenfor fotballbanen.

Skjermdump fra Instagram
Skjermdump fra Instagram Vis mer

UAVHENGIG AV HVILKEN side du måtte stå på, og bare så det også er sagt, Ada Hegerberg har mye støtte, står det stor respekt av Martin Ødegaards innspill i debatten. Han er ingen løpegutt for andres meninger. Han er Martin Ødegaard, sin egen herre. En strålende representant for den nye generasjonen fotballspillere som klatrer ut på greina, mener det de mener, og står for det alle dager.

Sist en av Norges mannlige landslagsspillere tok til ordet for kvinnefotballen var Mats Møller Dæhli tilbake i 2017.

I fjor høst sto samme mann opp mot homofobien i fotballen

Nå er det Martin Ødegaards tur.

Det forteller mye om verdier og holdninger.

Mange har mye å lære.

FOR FOTBALLJENTENES INNGANG til VM-åpningen mot Nigeria lørdag kveld – om noen trodde Ada Hegerbergs angrep på det norske kvinnekollektivet hadde slått dem flate – må instagramposten ha kommet som skriftlig stimuli fra himmelen. Det ryktes at de slo stiften av glede. Det er til å forstå. For selv om de selvfølgelig var forberedt på det som kom, det har vært en del av VM-oppkjøringa å forberede seg på et utspill fra Ada Hegerberg, gir det mer kraft når motspillet kommer fra andre.

Martin Ødegaard tok den for fotballjentene.

Sterkere sammen, om du skulle tro noe annet, er mer enn bare ord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer