Martin Ødegaard kan det - Jonas Svensson gjør det

Mens alle snakker om de som scorer mål velger jeg meg en høyreback etter RBK-festen på Lerkendal. Fordi Jonas Svensson (23) med stor sannsynlighet er Tippeligaens beste spiller.

Rosenborg-Molde 3-1 (3-1)

TRONDHEIM (Dagbladet): Rosenborg feiret poengene mot Molde som om Tippeligaen 2016 er vunnet. Det er til å forstå. Ingen norske lag er i nærheten når trønderne spiller godt begge veier. Og når også Christian Gytkjær leverer to mål og endelig ser ut som den spissen trener Kåre Ingebrigtsen mente det var verdt å betale gode penger for, vel, da er egentlig alle brikkene på plass.

Resten, fordi Rosenborg alltid har mål og drømmer ut over enda et seriegull, handler om å bevare laget gjennom sommeren.

SELV MED 51 poeng igjen å spille om er det vrient å se at Rosenborg ikke vinner sitt 24. seriemesterskap. Ikke fordi avstanden på tabellen er for stor, men fordi forskjellen mellom de to beste og mest ressurssterke lagene ikke er til å utlikne denne sesongen. For det er ikke bare den blendende og samhandlende offensiven som i sine beste og mest velsmurte øyeblikk er umulig å stoppe, det ver like mye defensiven.

Et faktum som gjør det fullt mulig å tro at Rosenborg kan bruke sommeren til å gjøre det Malmö FF klarte to år på rad med Åge Hareide.

Ta seg til Champions League.

ROSENBORG VAR GODE i fjor og vant ligagullet med 12 poeng tilbake til Strømsgodset. Etter 13 serierunder vil jeg påstå de er bedre nå. Og det på tross av at gifta og navet fra mesterlaget 2015 forsvant med Alexander Søderlunds og Ole Selnæs sine flyttelass til Frankrike.

Trenger du bare en vårsesong på å få alt det på plass har du et grunnspill vanskelig å rokke.

DET ER VELDIG mange gode tippeligaspillere i dette laget. Og et par mann mye bedre enn det. Fredrik Midtsjø er en av dem, en boks til boks spiller av stort format. Jonas Svensson er en til - en høyrekantspiller av internasjonal klasse. For han er ikke bare litt god denne kraftpluggen fra Verdal, på sitt beste er han helt enorm.

Og i første omgang mot Molde var han det.

På sitt beste.

Altså helt enorm.

DA MARTIN ØDEGAARD for alvor kom på banen og fikk sine seniordebut for Godset for to vårsesonger siden gjorde han den åpnende pasningen, den lille geniale stikkeren, den som åpner og river ned balansen i de fleste forsvar, til sitt signaturvåpen. Da han dro til Real Madrid for snart halvannet år siden gjorde de fleste norske fotballeksperter det til en lengselens regel å snakke om guttungens potensial, bare han ble gitt sjansen. Og hver gang Martin Ødegaard fikk sjansen for Norge, for i Real Madrid fikk han det jo ikke, ramlet vi nesten av stolen de (få) gangene han tredde en deilig liten pasning gjennom et motsdtanderledd.

Da ti minutter var spilt mellom Rosenborg og Molde hadde Jonas Svensson levert tre slike pasninger.

Den første satt opp angrepet som ga 1-0 etter 39 sekunder.

De to neste kunne fort endt med scoringer de også.

GRUNNEN TIL AT jeg blander Martin Ødegaard inn i denne lille festtalen som handler om en 23 år gammel høyrebacks ekstreme potensial er at Jonas Svensson gjør det vi fortsatt håper og tror en av verdens mest lovende unge spillere kan bidra med gitt tid og tålmodighet til nødvendig utvikling. Jonas Svensson ser nemmlig også de samme mulighetene og åpningene alle gode ballspillere ser høyt i banen. Og fordi han har fått tid til å vokse seg inn i en rolle skreddersydd for ferdighetene han besitter leverer han dem også. Og derfor er det ikke lenger sånn at en av Per-Mathias Høgmos absolutte førstevalg siden han tok over høsten 2013, Omar Elabdellaoui, er gitt på Norges høyre back.

Det spørs faktisk om ikke Jonas Svensson er enda bedre.

FOR DET ER ikke bare det han gjør når Norges beste lag tar seg framover i banen som imponerer. Da Rosenborg fikk 3-1 med det siste sparket på ballen før pause, og derfor kunne bruke andreomgangen til å kontrollere spillet, viste han ekstrem defensiv klokskap også. Selvfølgelig en stallordre fra Kåre Ingebrigtsen, med 3-1 var det jo Rosenborgs tur og privilegium til å kjøre kontringer de siste 45 minuttene, men det er alltid deilig å se det i praksi.

Som Jonas Svenssons forbilledlige offensive markeringer de gangene Rosenborg står etter og viser gjenvinningsvilje høyt i banen.

Et forsvarsspill som stoppet mange Molde-overganger i fødselen.

DA MOLDE KOM til Lerkendal hadde de sluppet inn 17 mål (1,42 i snitt). Nå er det 20 og et snitt på 1,54. Og blander du Rosenborgs sju baklengsmål inn i den miksen samtidig som du vet at det sjuende, Moldes utlikning til 1-1 var en drøy meter offside, finner du forklaringen på hvorfor det allerede er åtte poeng mellom de to seriefavorittene.

For begge lagene kan angripe, lagenes 25 scoringer forteller alt om det.

Men bare Rosenborg forsvarer seg som et mesterlag.