Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard kom for sent til skatteparadiset

Må betale millioner av kroner i skatt.

FOTBALL: Martin Ødegaard kom for sent til fotballskatteparadiset. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FOTBALL: Martin Ødegaard kom for sent til fotballskatteparadiset. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Fianansvisen): Martin Ødegaard ble torsdag presentert som ny spiller på Real Madrid, og flere medier har antydet at han kommer til å tjene rundt 20 millioner kroner i året. men han kommer for sent til skatteparadiset som Spania en gang var for utenlandske fotballspillere.

Før 2010 var det ekstra lukrativt for en nordmann å bli fotballspiller i Spania, med de gamle skattereglene. Da kunne man komme unna med 24 prosent skatt på alt man tjente - som utenlands fotballspiller.

Med en årslønn på 20 millioner kroner hadde det betydd 4,8 millioner kroner i skatt, men den skattereglen er blitt endret de siste årene. Nå kan skatteregningen bli på nesten det dobbelte.

Strammet skatteskruen Den første tilstrammingen kom 2010. Da ble den endret til at fotballspillere måtte betale 24 prosent skatt på alt opp til 600.000 euro og 52 prosent på alt over.

Fra nyttår er det blitt enda strammere. Nå må fotballspillere i Spania også betale sin rettmessige del til felleskassen. Også nordmenn.

Fra 1. januar i år må også fotballspillere i Spania betale vanlig skatt av inntektene sine, opplyser hadelsattache Pablo Casgon Selgado til Finansavisen i dag. Og med 47 prosent marginalskatt betyr det millioner av kroner i skatt også for Martin Ødegaard.

Da nærmer skatteregningen til Martin Ødegaard seg 9 millioner kroner i året.

Skatteavtalen mellom Norge og Spanid gjør det også klinkende klart at han skal betale inntektsskatt til Spania. Formuesskatten er et litt mer infløkt spørsmål.

Formuesskatt til Norge I artikkel 17 i avtalen heter det: «artister og idrettsutøvere kan skattlegges i den staten hvor slik virksomhet utøves, uansett reglene i artikkel 14 om fritt yrke og artikkel 15 om lønnsarbeid i privat tjeneste.»

- Skattleggingen av Martin Ødegaards inntekter vil skje etter skatteavtalen mellom Norge og Spania. Denne gir Spania rett til å beskatte inntekter innvunnet av ham i virke som idrettsutøver i Spania. Unntaket i artikkel 17, punkt 3, kan jeg ikke se at kommer til anvendelse. Norge har således gitt fra seg beskatningsretten til Ødegaards inntekter som fotballspiller i Real Madrid, sier skatteadvokat Ernst Ravnaas til Finansavisen.

Han forteller at formuesskatten er et litt vanskeligere spørsmål, og at det avhenger av hva slags formuesgjenstander det er snakk om.

Flere nyheter Greske aksjekurser stiger kraftig
Sjeføkonom: Nå kan boliglån bli enda billigere
Økt optimisme i Euro-landene