PREGET GRUPPE: Martin Ødegaard har hatt stor suksess i nederlandsk fotball den siste tiden, men med flagget på brystet har medgang blitt til motgang på kort tid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PREGET GRUPPE: Martin Ødegaard har hatt stor suksess i nederlandsk fotball den siste tiden, men med flagget på brystet har medgang blitt til motgang på kort tid. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Martin Ødegaard og norsk landslagsfotball

Martin Ødegaard om sommerens tunge måneder:
- Det er trist. Det ble et mareritt

Alt så veldig lyst ut. Men mørket kom raskere enn Martin Ødegaard kunne forestille seg. Nå ber han likevel Norge slutte å sutre, samtidig som han sikter seg inn mot en kantrolle på det norske A-landslaget.

DRAMMEN (Dagbladet): Det norske A-landslaget har hatt en reise i motgang over flere år, men for de norske U21-gutta har oppturene vært flere enn nedturene de siste årene.

Mange mener at Martin Ødegaard får en bedre utviklingsarena av å herje fritt og spille på seg selvtillit for U21-landslaget, noe han og lagkompisene gjorde til gangs da de rundspilte Kosovo og vant 5–0 i en forrykende forestilling i juni.

Det var forhåpentligvis starten på en ny gullgenerasjons reise mot U21-EM i Italia og San Marino i 2019. Tre måneder seinere er alt snudd på hodet. Ødegaard sliter med å forstå at noe så bra kan utvikle seg til å bli et slikt mareritt som det nå faktisk er.

- Vi fikk en drømmestart, som du sier. Så ble det et mareritt. Kontrastene er spesielle. Vi har ikke klart å komme oss ut av det ennå. Det er tungt, sier Martin Ødegaard til Dagbladet.

Norge U21 gikk fra å spille drømmefotball da de slo Kosovo 5–0 hjemme og dernest ledet 2–0 borte mot samme lag - etter Ødegaards magiske frisparkscoring og geniale frispilling - til å gå på en uforståelig smell.

Kampen som gjorde vondest

Plutselig står de lovende norske gutta i stedet med ett poeng og -4 i målforskjell på tre kamper mot antatt svakere motstand i gruppa. Seieren de ble fratatt grunnet NFFs tabbe ved bruk av ikke-spilleberettigede Kristoffer Ajer, var imidlertid ikke den største knekken for Ødegaard i løpet av disse tre spesielle månedene.

NEDTUR: Martin Ødegaard var mye involvert mot Israel, men det ble mye nesten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEDTUR: Martin Ødegaard var mye involvert mot Israel, men det ble mye nesten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Den kampen gjorde isolert sett ikke så veldig mye for min del. Det går an å gjøre en feil. Men kampen i Kosovo var blytung. Å gå fra 2-0 til 2-3 er ikke bra. Det er noe vi på banen kan gjøre noe med. Det svir mer for meg som spiller enn da vi ble rammet av en ledelsesfeil, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Hva gjør det med gruppa?

- Du ser det preger oss. Vi har mye ball mot Israel, men for lavt tempo og har ikke den samme gjennombruddshissigheten som vi hadde for tre måneder siden, analyserer Heerenveen-talentet etter 0-0 hjemme mot Israel.

- Det er trist for hele Norge

Real Madrid-utlånte Ødegaard fikk heller ingen opptur da han så A-landslaget ble ydmyket med sifrene 0–6 i Tyskland. De siste dagene har vært tunge for norsk landslagsfotball, kort tid etter at Rosenborg ga norsk klubbfotball en solid opptur over to kamper mot Ajax.

- Tyskland-kampen var en kjip opplevelse og veldig skuffende. Det var brutalt og ikke noe kult å se. Det var trist for hele Norge, men vi kan ikke sutre over det. Vi må gå videre, mener 18-åringen.

- Så du hva spesifikt Norge burde gjort annerledes?

- Tyskland er et veldig godt lag, men det er mulig å gjøre det bedre enn det som ble prestert. Det tror jeg alle er enige om. Vi er ikke like gode som tyskerne. Da må vi være med kompakte defensivt.

Her vil Ødegaard spille på A-landslaget

Ødegaard er kjent som en beskjeden kar som ikke skryter av seg selv, men legger ikke skjul på at han mener at han er god nok for A-landslaget. I Heerenveen har stortalentet vist god form og er inne i en av sine beste perioder i seniorkarrieren.

- Jeg har lyst til å spille på A-landslaget. Jeg tror jeg kan bidra der og blir glad om jeg blir tatt ut, men jeg trives også godt på U21-landslaget, påpeker 18-åringen.

Under Per-Mathias Høgmo ble han tidlig satset på. I Høgmos spillende og fotballromantiske stil passet Ødegaards kvaliteter bra inn. I Lars Lagerbäcks mer direktespillende stil er situasjonen en annen, uten at midtbaneeleganten ser mørkt på det.

- Jeg tror jeg kan passe inn i Lagerbäcks stil også. Det er mange tekniske spillere der, så jeg tror jeg kan passe inn der.

- Hvor ser du din rolle i laget?

- I det laget som er nå, er det nok i en kantrolle jeg ville ha passet best inn i. Jeg spiller i en slik rolle i Nederland og trives godt der, sier Ødegaard til Dagbladet.

Har opplyser at han ikke har hatt noen dialog med den svenske landslagssjefen, som mener 18-åringen foreløpig ikke er god nok for A-landslaget. Ødegaard debuterte for Norges A-landslag allerede som 15-åring og fikk totalt ni kamper under Høgmos ledelse.