Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaards gjennombrudd ødelagt av nytt defensivt kollaps

Vi ga det bort mot Sverige, vi ga det bort mot Romania og slik er Norge mest sannsynlig ute av EM-kvalifiseringen. Grunnen til det er et forsvarsspill som går i oppløsning.

ÅPNER LANDSLAGSKONTOEN: Martin Ødegaard ga Norge 2-0 med sitt første mål for Norge. Alt det andre han gjorde forteller at det er det første av mange. Endelig er taltentet vi har ventet på blitt voksen. Mot Romania var han Norges beste spiller. Men denne kvelden hjalp ikke det, så lenge 2-0 ble 2-2. Norge raknet igjen. For andre gang på to kamper. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅPNER LANDSLAGSKONTOEN: Martin Ødegaard ga Norge 2-0 med sitt første mål for Norge. Alt det andre han gjorde forteller at det er det første av mange. Endelig er taltentet vi har ventet på blitt voksen. Mot Romania var han Norges beste spiller. Men denne kvelden hjalp ikke det, så lenge 2-0 ble 2-2. Norge raknet igjen. For andre gang på to kamper. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge-Romania 2–2 (0–0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Én gang er én gang, og slik kunne kollapsen mot Sverige blitt arkivert som en glipp som tross alt ikke kostet oss mer enn to poeng. To ganger er mange ganger, og da er det krise. For realiteten etter enda et sammenbrudd på Ullevaal stadion er at Norge er ute av EM-kvalifiseringen.

Når du har tapt sju poeng på de tre første kampene, der fire av dem er tapt hjemme mot våre to største utfordrere til andreplassen, er det bare teorier igjen av EM-drømmen gjennom gruppespillet.

Hvordan skal vi slå Sverige og Romania borte når vi ikke slår dem hjemme.

MENS ALLE SNAKKET om Martin Ødegaard før kampen, og sånn sett begravde kampens store norske utfordring – forsvarsspillet – var defensiven Lars Lagerbäcks første prioritet. Mot Spania, selv om ingen så for seg det som de facto utspilt seg på Mestalla i Valencia, var vi av mange forståelige årsaker helt utafor i egen boks. Mot Sverige kollapset vi med en halvtime igjen på klokka. Og når det skjer igjen er det ingen trøst i at vi burde vunnet denne kvelden også.

Skal du til internasjonale sluttspill må du ha et forsvarsspill som holder vann.

Per dato, mest sannsynlig fordi vi møter bedre motstandere enn de som ga oss sjøltillit i 2018, har ikke Norge det.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

MEN VI HAR Martin Ødegaard, og det skal vi være glade for. På en ny trist kveld var det først og fremst han og Tarik Elyounoussi som var de store lyspunktene. Tarik fordi han løper på alt, selv det de fleste andre hadde gitt opp, det var slik han gjorde 1–0.

Martin fordi han har det, ser det, skjønner det og kan det.

MARTIN ØDEGAARDS RETORISKE oppgjør med Ada Hegerberg var inngangen til denne skjebnekampen mot Romania. Av helt naturlige årsaker. Martin Ødegaard er en norsk askeladd, en liten helt, en yndling. Det har han vært i stadig eskalerende grad siden han debuterte for Strømsgodset 13. april 2014. Og derfor var det instagram-posten hans som stjal oppmerksomheten de to siste dagene før denne fredagskvelden, og ikke det faktum at Norge måtte vinne alle tre poengene for å henge med i EM-gruppe F.

Så fort han fikk på seg drakta ble det annerledes.

Da så vi endelig den landslagsspilleren de tålmodigste av oss har ventet på i fire år.

ONSDAG KVELD, DA Martin Ødegaard spurte landslagsledelsen om det var greit at han tok et kategorisk standpunkt i konflikten mellom NFF og Ada Hegerberg, var det noen av oss som mente vi så en gutt bli mann. Denne kvelden, da han endelig leverte alt han så langt har evnet å utvikle av sitt gudbenådede talent, så vi den samme gutten ta steget inn i den internasjonale voksenfotballen.

JEG VAR DER da Per-Mathias Høgmo lot Martin Ødegaard debutere for Norge menn A (ligalandslaget) mot Emiratene (0–0) i Stavanger bare fire måneder etter sine første minutter i det som den gangen het Tippeligaen. Jeg var der da han startet borte mot Kroatia i Mars 2016 (1-5), et valg tatt på bakgrunn av en Marbella-trening der han herjet i et drilleparti sju mot sju uten leggskinn og taklinger. Og jeg var der da han til alles store sjokk startet den avgjørende play off-kampen mot Ungarn i Budapest i november 2015 (1-3).

Jeg har sett alle de andre landskampene hans også.

EN INNSTENDIG BØNN om tålmodighet har hele veien vært undertegnedes fanesak i Martin Ødegaards utvikling. Da enkelte i 2016 fortalte Høgmo at han måtte bygge det norske landslaget rundt gutten, trodde jeg knapt mine egne ører. For fotball på voksennivå er så uendelig mye mer enn en lekker pasning, en flues blikk for omgivelsene og ei finte fra himmelen.

Fotball på voksennivå er fysisk krigføring.

Fotball på voksennivå er defensiv forståelse og defensivt ansvar.

Det så du i Zagreb.

Det så du i Budapest.

Det så du veldig mange steder der Martin Ødegaard bygde stein på stein.

I DETTE PERSPEKTIVET, etter snart fem år og 16 landskamper med Martin Ødegaard, var det intet mindre enn en liten fest å være der i kamp 17 også. Da gutten endelig tok steget. Da Martin Ødegaard endelig ble den A-landslagsspilleren den siste sesongen i Nederland har båret bud om. Han var ikke der mot Spania på Mestalla, han var ikke der mot Sverige heller, men mot Romania var han både her og der.

Han hadde målgivende til 1–0.

Han scoret 2–0.

Han tok defensivt ansvar og vant dueller.

Martin Ødegaard var banens beste.

JEG HØRER Lars Lagerbäck si det ikke er kjørt. At vi kan slå både og Sverige og Romania borte. At vi fortsatt kan klare andreplassen og kvalifisere oss gjennom gruppespillet. Og jeg skjønner hvorfor, han sier det fordi det er jobben hans.

Problemet her og nå, etter enda et defensivt sammenbrudd, er at det er umulig å tro på det.

ROTET DET BORT: Norge lå an til å ta tre poeng på Ullevaal Stadion, men det endte 2-2 mot Romania. Joshua King mener at Norge var for snille med motstanderen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!