Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin psyker ut alle. - Rart ingen andre tør

Våger alt; vinner alt.

GLAD GUTT :  En vågal Martin Johnsrud Sundby gjorde NM-starten til sin egen stakefest. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
GLAD GUTT : En vågal Martin Johnsrud Sundby gjorde NM-starten til sin egen stakefest. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

SELVSAGT hentet Martin Johnsrud Sundby inn det første NM-gullet på et klassisk distanserenn med blanke ski. Han var den eneste som prøvde; eller rettere sagt:

•• Han var den eneste av toppløperne som vurderte å prøve.

Det forteller det meste om Martins posisjon for tida som plogspiss for alt som utvikles i langrennsporten.

RESTEN viser det korte NRK-intervjuet med Eirik Brandsdal rett før start på dagens 15km. Denne trivelige, utadvendte sprintstjernen har gjerne testet mange forskjellige treningsmåter for å gå fortest mulig på ski. Denne gangen hadde han ikke engang tenkt tanken på å droppe festesmurningen i en rundløype med nok av bratte moter:

- Skal du gå uten feste, spurte intervjueren.

- Er det noen som skal det? spurte Eirik tilbake.

- Martin, fortalte intervjueren.

- Det er respekt, sa Eirik Bransdal.

Eller kanskje er det enda mer enn som så. Det er overdreven respekt.

FOR nå ser visst hele langrennsmiljøet først på det Martin gjør, og vurderer sin egen styrke ut fra det. Sånn er en vanskelig posisjon for utfordrere. Som regel gjelder det å finne en egen vei for den som vil bli aller best.

Problemet for utfordrerne er bare at Martin sesong for sesong stikker først inn på de ulike veiene mot toppen. Først imponerte han med treningsmengder ingen andre tør å kopiere, deretter øvet han inn en dobbeltdans som ble for voldsom for konkurrentene, så utviklet han en forbløffende hurtighet som holdt til avgjørende sprintsuksess i Tour de Ski og til slutt tok han stakingen et langt steg videre.

DET siste ble han provosert til så seint som i fjorårets Birkebeiner der langløperen Petter Eliassen dro fra ham mot slutten bare på ren styrke i overkroppen. Det ble vendepunktet for Martin til å eksperimentere fram den staketeknikken som tok denne stilen enda et hakk videre. Nå vil sannsynligvis også imponerende Eliassen få slite selv etter flere timer og mange mil. Så sterk er Martin som pioner innen denne sporten.

Eller som Martin lakonisk kommenterte dagens utklassing på blanke ski:

- Jeg har jo trent masse på dette her.

DET trenes masse også i resten av langrenns-Norge. NM-starten ble i seg selv en maktdemonstrasjon med 140 løpere hvorav flertallet er proffe løpere. Aldri har langrenn stått sterkere som idrett i Norge, men midt i denne gullalderen er det likevel en enslig løper som er så god at han skremmer de andre.

Før forrige helg droppet også Petter Northug å konkurrere i verdenscupen fordi Martin var blitt for suveren. Ingen kan hente ham inn i sammendraget der.

ELLERS er Petter den eneste med spesialiteter nok til å utfordre Martin. Problemet er bare at kapasiteten over tid er blitt så ulik:

•• Denne vinteren har Martin har på forskjellig vis trent seg opp til et samlet nivå som ingen matcher.

Det kommer til å bli annerledes. Foruten Petter i bedre form og en enda mer stabil Finn Hågen Krogh, er det et par russere som vil nærme seg inn mot neste VM i Lathi.

Men for å komme helt opp, er de nødt til å prøve på det ekstreme. Denne gangen var det bare Martin som våget det, og som vant akkurat som han ville.

FOTNOTE: Flott at flere unge løpere leverte toppresultater i Tromsø i dag. Martin Løwstrøm Nyenget (23) tok sølv et snaut minutt bak den suverene vinneren, Mathias Rundgreen (24) tok bronse, mens 22-åringene Mikael Gunnulfsen og Simen Hegstad Krüger ble nummer fem og seks. Komplette NM-resultater hos langrenn.com.