MAKTDEMONSTRASJON: Tony Martin smadret konkurrentene på dagens VM-tempo. Ned til toer Bradley Wiggins skilte det formidable 1.15.Foto: SCANPIX/EPA/KELD NAVNTOFT
MAKTDEMONSTRASJON: Tony Martin smadret konkurrentene på dagens VM-tempo. Ned til toer Bradley Wiggins skilte det formidable 1.15.Foto: SCANPIX/EPA/KELD NAVNTOFTVis mer

Martin rev Cancellara ned fra tempo-tronen

Smadret konkurrentene i København.

(Dagbladet): Sveitsiske Fabian Cancellara kom til VM i København som tittelforsvarer og vinner av fire siste VM-tempoene han hadde stilt opp i, men denne sesongen har det ligget et tronskifte i lufta.

I 2011-sesongen kunne tyske Tony Martin vise til temposeirer i blant annet Paris—Nice (også sammenlagtseier), Critérium du Dauphiné, Tour de France og Vuelta a España.

Fra og med i dag kan han også kalle seg verdensmester og tar med seg en regnbuetrøye til sitt nye lag, Omega Pharma-Quick Step, kommende sesong.

SJANSELØS: Fabian Cancellara hadde vunnet de fire siste VM-tempoene han hadde stilt opp på, men i dag var han sjanseløs mot Tony Martin.Foto: SCANPIX/EPA/KELD NAVNTOFT
SJANSELØS: Fabian Cancellara hadde vunnet de fire siste VM-tempoene han hadde stilt opp på, men i dag var han sjanseløs mot Tony Martin.Foto: SCANPIX/EPA/KELD NAVNTOFT Vis mer

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Helt utrolig for meg, sier Martin i seiersintervjuet.

Tok igjen Millar 25-åringen fra Cottbus var rett og slett uimotståelig over 46,4 flate kilometer i den danske hovedstaden og smadret sølvvinner Bradley Wiggins fra Storbritannia med ett minutt og 15 sekunder.

Bronsevinner Cancellara var fem sekunder bak Wiggins - et tidstap som trolig inntraff da han hektet i et gjerde mot slutten og mistet all framdrift.

Selv skjønte Martin at han var i ferd med å gjøre det helt store da han tok igjen britiske David Millar på startnummeret foran ham ute i løypa.

- Millar var en av favorittene på forhånd. Da jeg syklet forbi ham, og dermed hadde tatt ham igjen med ett og et halvt minutt, skjønte jeg at det måtte være et godt løp. Det ga meg mye motivasjon og styrket moralen, sier Martin.

- Positivt press Tyskeren, som har syklet for Team HTC-Highroad siden 2008, kunne vise til to bronsemedaljer fra tidligere VM-deltagelser. Etter sesongen han hadde hatt, ble han regnet som kanskje den største favoritten. Det var et forventningsnivå han levde godt med.

- Det var utelukkende et positivt press. Dette var det fjerde VM-løpet mitt. Derfor har jeg lært meg hvordan jeg skal takle presset, sier han etter å ha kopiert landsmannen Bert Grabsch som ble verdensmester i Varese i 2008 da Cancellara ikke deltok.

Norges eneste deltager, tidligere skøyteløper Reidar Borgersen, endte på en 43.-plass, nesten seks minutter bak vinneren. Det var VM-debutanten greit fornøyd med.

43.-PLASS: Norges eneste representant på VM-tempoen, Reidar Borgersen, ble nummer 43 i sin VM-debut.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
43.-PLASS: Norges eneste representant på VM-tempoen, Reidar Borgersen, ble nummer 43 i sin VM-debut.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det var moro. Jeg var nervøs før start, og kjente tendenser til «gelé» i beina, men jeg kom greit i gang, og hadde funnet en god flyt rundt halvveis. Jeg var redd for at jeg skulle sprekke de første 10-15 minuttene, men jeg kom i god flyt etterhvert. Jeg prøvde å gi på ekstra mot slutten, men jeg hadde ikke så mye å kjøre med som jeg hadde håpet, sier Borgersen til NRK.