Martin til topps da Froome forsvarte trøya

Men Sky-kapteinen måtte slite alene nesten hele etappen.

JUBLET: Dan Martin vant den 9. etappen av årets Tour de France.  AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix
JUBLET: Dan Martin vant den 9. etappen av årets Tour de France. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB ScanpixVis mer

9. etappe av årets Tour de France ble den mest innholdsrike så langt. Allerede fra start ble sammenlagtleder Chris Froome angrepet av Movistar og Team Saxo-Tinkoff. Nairo Quintana, Alejandro Valverde og Alberto Contador forsøkte alle å bryte ned Sky-rytteren, men måtte til slutt innse at han var for sterk.

- De sa det skulle bli en tøff dag, men så tøft hadde jeg ikke trodd. Det var hardt. Starten sprengte hele feltet, sier Boasson Hagen til TV 2.

Irsk jubel Mot slutten av det femte og siste fjellet, var det Garmin-Sharps Dan Martin og Astanas Jakob Fuglesang som klarte å skaffe seg en 30 sekunders luke på klatrekanonene.

Den klarte de holde inn de siste 30 kilometerne, og da Martin rykket på ny et par hundre meter fra mål, klarte ikke Fuglesang å svare.

Dermed kunne den irske syklisten strekke armene i været og juble for seieren på den svært krevende etappen.

- De siste 30 kilometerne var et helvete, men jeg visste kom til å være rask i sprinten. Jeg var rolig og hadde god selvtillit. Nå føles det utrolig godt, sier Martin til TV 2.

Avviste doping Etappen var «bare» 165 kilometer lang, men rytterne måtte gjennom hele fire førstekategorier og én andrekategori på veien fra Saint-Girons til Bagnéres-de-Bigorre.

Før Froome kunne ta fatt på fjellene, måtte han imidlertid svare på en mengde dopingspørsmål som følge av gårsdagens maktedemonstrasjon.

Edvald Boasson Hagens lagkamerat avviste påstandene, og sa at den imponerende oppvisningen skyldtes gode forberedelser.

Sky-fall I dag gikk det derimot ikke helt som Sky-kapteinen og laget hans ønsket. Etter noen få kilometer veltet Peter Kennaugh, og britene valgte å sende blant andre Boasson Hagen ned for å hjelpe.

Flere av Froomes hjelpere falt også etter hvert av hovedfeltet, hvor Movistar og Team Saxo-Tinkoff kjørte knalltøft.

Plutselig satt mannen med den gule ledertrøya helt alene, og måtte forsvare gjentatte angrep opp de fire førstekategoriserte fjellene.

Den kenyanskfødte briten holdt imidlertid unna, selv da Movistars Nairo Quintana støtet fire ganger opp La Hourquette d'Ancizan, som var det siste store fjellet før målgang.

Massespurt Movistar lyktes med å hekte av Richie Porte i sammendraget, men 30 kilometer før mål måtte de konstatere at Froome ikke kom til å gi seg.

Dermed ble fokuset de siste milene å kjøre fort nok til å ta igjen Dan Martin og Jakob Fuglesang, som hadde skaffet seg en 35 sekunder stor luke.

Det klarte de ikke, og duoen syklet dermed alene inn mot målgangen i Bagnéres-de-Bigorre.

De siste kilometerne satt de og følte og kikket på hverandre. Like før mål stoppet de nesten helt opp.

Med hundre meter igjen, satte Martin inn støtet. Fuglesang hadde ikke krefter til å svare, og dermed kunne Garmin-Sharp-rytteren juble for en råsterk etappeseier på den 9. etappen av Tour de France.

Ingen av de norske klarte å klarte å klore seg fast i teten - Alexander Kristoff måtte gi slipp på begynnelsen av etappen, mens Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug jobbet hardt for henholdsvis Sky og Belkin før de slapp seg bakover i feltet.

PS: I morgen er det klart for første hviledag siden rittet startet forrige lørdag.