UHELDIG: Martine Ek Hagen har vært i veldig bra form i sommer, men blir nå satt tilbake etter fredagens uhell. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
UHELDIG: Martine Ek Hagen har vært i veldig bra form i sommer, men blir nå satt tilbake etter fredagens uhell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Martine Ek Hagen leget seg selv etter skrekkfallet: - Mamma ropte, men jeg skjønte at det ikke kom til å gå

Nå ryker landslagssamlingen som Martine Ek Hagen hadde gledet seg til så lenge. - Det er ekstremt kjipt.

(Dagbladet): Martine Ek Hagen (25) ble vraket fra elitelandslaget og flyttet ned på rekruttlandslaget etter fjorårets sykdomspregede sesong.

- Det er så trist. Nå er jeg plutselig alene, sa Ek Hagen til Dagbladet i april.

Under Blinkfestivalen forrige uke viste hun lovende takter og fikk svarene hun ville ha. Ek Hagen ble nr. 4 i Lysebotn Opp, like bak Nicole Fessel i motbakkerennet som Therese Johaug vant foran Heidi Weng.

Ek Hagen slo da stjerner som Ingvild Flugstad Østberg, Kerttu Niskanen, Marie Dorin Habert, Dorothea Wierer og Stefanie Boehler. Men i fredagens fellesstart gikk det fullstendig galt. 25-åringen fra Ytre Enebakk falt brutalt i asfalten og ble fraktet til sykehuset med skulderen ut av ledd.

Fire dager etter skrekkfallet snakker Ek Hagen ut om om uhellet overfor Dagbladet.

TRIST: Martine Ek Hagen hadde gledet seg mye til landslagssamlingen på Lillehammer. Den går hun nå glipp av. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRIST: Martine Ek Hagen hadde gledet seg mye til landslagssamlingen på Lillehammer. Den går hun nå glipp av. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det var veldig vondt. Jeg fryktet det verste da jeg lå der. Mamma ropte og ba meg komme meg opp, men jeg skjønte at det ikke kom til å gå. Jeg var redd for at noen kom til å kjøre på meg da jeg lå der. Foreldrene mine kjørte meg til sykehuset og var nok redde også de, men heldigvis gikk det bra, forteller hun til Dagbladet.

25-åringen leget seg selv mens hun lå i løypa.

- Jeg fikk faktisk skulderen på plass selv da jeg lå der på asfalten. Jeg landa på magen og fikk dytta den mot asfalten. At jeg klarte det så raskt, gjør forhåpentligvis at skadeavbrekket blir mindre, forteller Ek Hagen.

- Ekstremt kjedelig

Ingvild Flugstad Østberg holdt på å krasje inn i Ek Hagen, da hun lå og vred seg i smerter på asfalten i Sandnes.

- Det så ikke bra ut. Det var et skikkelig mageplask, og å tryne på den måten gjør veldig vondt, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

Nå må Ek Hagen holde seg i ro de neste ukene. Dermed ryker treningssamlingen med elitelandslaget på Lillehammer fra og med søndag, hvor Marit Bjørgen blant annet er med.

GOD FORM: Martine Ek Hagen fikk gode svar i Lysebotn Opp torsdag, før det gikk galt fredag. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
GOD FORM: Martine Ek Hagen fikk gode svar i Lysebotn Opp torsdag, før det gikk galt fredag. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Det er en gedigen nedtur for gladjenta, som hadde gledet seg lenge til å trene med landslagsjentene igjen.

- Det er ekstremt kjedelig at jeg ikke får bli med på samling med jentene nå. Det hadde jeg gledet meg veldig til. Det er veldig kjipt, medgir Ek Hagen.

- Samtidig var det flaks at jeg unngikk brudd, men jeg får jo ikke trent. Jeg prøvde meg på sykkelen nå, men det var vondt å holde på styret. Jeg må holde armen i ro, men kan bevege meg litt på spinningsykkelen. Det tar nok to-tre uker før jeg kan bruke hånda ordentlig igjen, hvis jeg skal høre på legen.

Drømmesommer fram til uhellet

Hun velger nå å fokusere på det positive. Therese Johaug pådro seg to håndbrudd i fjor, men gjennomførte likevel sin beste sesong i karrieren.

- Det hadde vært verre om jeg var syk, egentlig. Therese klarte det fint i fjor, ja, så jeg er fortsatt optimist. Sommeren har vært strålende. Alt har gått på skinner. Jeg har vært på høydeopphold med familien og følt meg veldig bra. Det er synd at jeg blir satt litt tilbake nå, men det skal ikke ha noe å si for vinteren, håper Ek Hagen.

- Kan det være noen fordeler med dette også?

- Ja, det kan kanskje være noen fordeler med en tvungen pause. Det gir deg jo hvile og en sikkerhetsmargin til senere. Jeg håper og tror fortsatt på at jeg kan gjøre min beste sesong noensinne, forteller Ek Hagen.

VRAKET: Martine Ek Hagen (t.v.) fikk ikke fornyet tillit på det norske kvinnelandslaget i langrenn. Dermed ble radarparet Ek Hagen og Heidi Weng, som er naboer, tremenninger og bestevenninner, splittet. Foto: Skiforbundet / Scanpix
VRAKET: Martine Ek Hagen (t.v.) fikk ikke fornyet tillit på det norske kvinnelandslaget i langrenn. Dermed ble radarparet Ek Hagen og Heidi Weng, som er naboer, tremenninger og bestevenninner, splittet. Foto: Skiforbundet / Scanpix Vis mer

Ek Hagens drøm

25-åringen fra Ytre Enebakk slo til med sin første pallplass i verdenscupen i januar 2015 da hun ble nr. 2 på fellesstarten med skibytte i Rybinsk. Som ventet ble hun tatt ut på landslaget og gjenforent med bestevenninna og tremenning Heidi Weng før årets sesong.

Weng og Ek Hagen, som begge er født i 1991, var radarparet som tok langrennsverden med storm da de gikk inn til dobbelt norsk på fellesstart med skibytte i junior-VM i Otepää.

Duoen vokste opp bare en halv kilometer fra hverandre på boligfeltet Våglia i Ytre Enebakk. På samme måte som da Heidis mor og Martines far, som er er søskenbarn, lærte å gå på ski sammen, gjorde Ek Hagen og Weng det samme i oppveksten.

Sammen pushet de hverandre til verdenseliten. Men akkurat som for radarparet Therese Johaug og Marthe Kristoffersen, har den jevngamle duoen utviklet seg i ulik retning i senioralderen.

Ek Hagen er nå flyttet ned på rekruttlandslaget, men gjør alt hun kan for å få representere Norge i vinter.

- Det er det jeg drømmer om. Jeg vil gå for Norge i VM i Lahti, forteller hun.