Maska knuste - måtte sy 30 sting

Fredag 13. august ble en dramatisk dag i 90-metersbakken for 12 år gamle Anders Oldervik fra Byåsen. Maska han trodde var til beskyttelse, ble knust og kuttet opp ansiktet hans.

Anders besvimte da han landet, fikk en kraftig hjernerystelse og måtte sy et 30-talls sting inn- og utvendig i ansiktet.

- Oakleymaska ble trykket inn i ansiktet hans, og gjorde at han blødde dyrisk. Etter det stygge fallet, var det bare biter igjen av den. Selv om maska kuttet ham opp, kunne det gått mye verre. Ansiktsmaska kunne kuttet strupen hans, sier pappa Kurt Oldervik til Dagbladet.

Bør forbys

Etter det dramatiske uhellet med sønnen, mener han at salg av slike masker bør forbys.

- Mens det bare var biter igjen av ansiktsmaska, var hjelmen like hel etter fallet. Etter mitt syn er det uforsvarlig å selge slike masker. De bør forsvinne ut av butikkhyllene, mener pappa Oldervik.

Etter fallet, ble Anders Oldervik i hui og hast kjørt til Regionsykehuset i Trondheim.

- Den første natta lå han på intensivavdelingen. Da han våknet, var det første han sa «jeg skal hoppe igjen i morgen!» I stedet fikk Anders to ukers karantene.

Aldri mer

Ansiktsmaske kommer Anders aldri til å bruke i hoppbakken mer.

- Jeg brukte den fordi jeg syntes det var litt tøft, og fordi de andre hoppet med maske. Jeg kjøpte den selv, uten at noen andre visste det. Når det snødde eller haglet, synes jeg den var god å ha på seg. Denne dagen verken snødde eller haglet det, da brukte jeg maska av gammel vane, sier Anders Oldervik selv.

De 30-talls stingene han har sydd, skal løses opp av seg selv.

- Jeg har sydd både ved siden av nesa, i over- og underleppa, i tannkjøttet og på over- og undersida av tunga. Men jeg lengter etter å hoppe igjen for fullt, sier 12-åringen.

- Kutter ut salget

Glømmi Sport AS i Nittedal, Norges største leverandør av hopputstyr, solgte Oakleymaska til ham. Innehaver Stein Glømmi, tidligere skihopper, beklager sterkt at handelen endte i kutt i ansiktet og sykehusbesøk for det 12-år gamle hopptalentet.

- I alt har jeg solgt et titalls Oakleymasker. Hver gang har jeg advart kjøperne mot disse maskene. Nå kutter jeg ut salget av dem omgående. Jeg vil ikke forbindes med at jeg lar farlige produkter gå over disken, sier Stein Glømmi.

Advarslene han har kommet med, har gått inn i det ene øret og ut av det andre på ungene.

- Ingen hopper bedre med ansiktsmaske. Det er ingen grunn til å bruke dem, sier Stein Glømmi til Dagbladet.

<B>KUTTET OPP I ANSIKTET:</B> - Jeg brukte maske fordi jeg synes det var litt tøft, sier 12-årige Anders Oldervik.