Masseopprør blant Tour-lagene

Alle 17 vender ryggen til UCI.

Maktkampen i den internasjonale sykkelsporten ble langt på vei avgjort tirsdag. Alle lagene forlater UCIs Pro Tour.

Maktkampen mellom den mektige arrangøren ASO, som står bak blant annet Tour de France, og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har pågått over lang tid. Nå ser det ut til at ASO trekker det lengste strået.

UCIs trumfkort, Pro Touren, er nemlig så godt som død. Alle de 17 lagene Pro Tour-lagene trekker seg fra konseptet fra og med nyttår, opplyser lagene i en felles uttalelse til pressen.

- Det er blitt enstemmig vedtatt at vi ikke vil fornye Pro Tour-lisensen for 2009-sesongen, heter det i uttalelsen.

Dermed er UCI og forbundets president Pat McQuaid nede for telling, og Pro Touren som har eksistert siden 2005 er klar for å bli lagt i graven. Pro Touren har sikret de beste sykkellagene en plass i de største løpene, men møtt sterk motstand.

- Et slag for UCI


- Det er selvfølgelig et slag for UCI, men vi er og vil fortsatt være den bestemmende organisasjon i sykkelsporten. Hvis profesjonell sykling ikke lenger vil være en del av vårt system så er det deres beslutning, sier McQuaid.

- Vi vet av erfaring at det ikke blir gøy for lagene på lang sikt å være underlagt ASOs ledelse, sier McQuaid. Han tror ASO har benyttet seg av Tour de France for å få lagene på sin side.

- De må ha hatt møter under Tour de France, og så har ASO klart å overbevise lagene om å gå deres egen vei. Det etterlater lagene og de største rytterne 100 prosent i hendene til ASO, sier McQuaid.


Voldsom motstander
ASO har i lang tid hvert en voldsom motstander av UCIs konsept, der forbundet bestemmer hvilke lag som skal delta i løpene. ASO, samt arrangørene bak Giro dItalia og Spania rundt, vil ikke at UCI skal blande seg i deres løp.

Derfor trakk ASO sine ritt fra UCIs kalender før årets sesong. Nå har den allerede mektige arrangøren fått med seg de 17 største lagene også.

Tilbake står McQuaid og UCI med store problemer. Han har allerede gjort avtaler med arrangørbyer neste sesong, men kan ikke levere verken storlag eller stjerneryttere.

BETENKT: UCI-president Pat McQuaid tror de profesjonelle sykkellagene har blitt overtalt av ASO under årets Tour de France. Foto: AP/SCANPIX
BETENKT: UCI-president Pat McQuaid tror de profesjonelle sykkellagene har blitt overtalt av ASO under årets Tour de France. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Vi får se hva som skjer. Vi arbeider med saken, sier han.

(NTB)

Masseopprør blant Tour-lagene