Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Masseslakter hunder før FIFA-besøk

Marokko ønsker VM i 2026. Men flere aviser omtaler nå en sak som kan kaste en mørk skygge over det mulige fotballeventyret.

RYDDER OPP: Huffington Post og 20 Minutes hevder det ryddes opp i løshundbestanden i Aourir i Marokko før FIFA-representanter kommer på besøk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
RYDDER OPP: Huffington Post og 20 Minutes hevder det ryddes opp i løshundbestanden i Aourir i Marokko før FIFA-representanter kommer på besøk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

(Dagbladet): Marokko er et av landene som kjemper om å få arrangere fotball-VM i 2026. Nyhetsbyrået Ritzau skriver at landet har beregnet å bruke svimlende 16 milliarder dollar - snaut 125 milliarder kroner - på å avholde lekene.

Marokko er en fotballglad nasjon, og ønsket også å avholde mesterskapet i 1994, 1998 og 2006. Ifølge Ritzau støtter 97 prosent av befolkningen VM-budet til 2026.

Landet ønsker naturligvis å vise seg fra sin beste side. Men nå skriver blant andre Huffington Post og nettavisen 20 Minutes om en sak som omtales som en «skandale».

Ulike vitner forteller nemlig om det som skal være en masseslakt av løshunder. Ifølge Huffington Post observerte flere innbyggere og dyrevelferdsforkjempere i Aourir, en liten by utenfor Agadir, at hunder ble skutt tidligere denne måneden. 20 Minutes skriver også at det foregår en jakt på løshunder.

Benekter slakt

Avisa, som skriver at de har sett videoer av hendelsene, skriver at også hunder som er sterilisert og vaksinert blir avlivet. Innbyggere har publisert bilder på sosiale medier, som viser blodspor og patroner.

Huffington Post har vært i kontakt med visepresidenten i Bymiljøetaten i byen, som ikke ønsker å si noe om saken. Men en annen ansatt i institusjonen, som ønsker å være anonym, benekter at det er snakk om «slakt av løshunder».

- Hundene ble ikke slaktet, de ble fanget for å bli sterilisert. Dette foregår daglig, sier hun, og forklarer at det skjer i forbindelse med et program for å sterilisere og vaksinere hunder for å unngå sykdommer og å redusere antallet løshunder.

Ifølge Aftonbladet skal FIFA-utsendte besøke Agadir denne uka, i forbindelse med VM-søknaden.

RYDDES OPP: Den lille byen Aourir ligger rett nord for Agadir (bildet). Foto: Shutterstock
RYDDES OPP: Den lille byen Aourir ligger rett nord for Agadir (bildet). Foto: Shutterstock Vis mer

Ryddet gatene før OL

Det samme temaet var oppe foran OL i Sotsji i 2014. Russland prøvde da å rydde opp i løshund-bestanden foran mesterskapet.

Eieren av selskapet som «ryddet gatene» sa da at Sotsji hadde «en epidemi av rabies» og beskrev arbeidet sitt som en offentlig tjeneste.

- Jeg vil at folk skal kunne gå i gatene uten å være redd for å bli angrepet av en gruppe hunder, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling