Chelsea vant Europa League

Massiv kritikk mot finalen: - Elendig!

Både TV-bildene, stadion og plasseringen fikk gjennomgå da Chelsea ydmyket Arsenal i Europa League-finalen

HERJET: Eden Hazard (t.v.) scoret to av Chelsea scoringer i nedsablingen av Arsenal. Pedro (t.h.) scoret ett. Foto: NTB scanpix
HERJET: Eden Hazard (t.v.) scoret to av Chelsea scoringer i nedsablingen av Arsenal. Pedro (t.h.) scoret ett. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Chelsea - Arsenal 4-1 (0-0)

Arsenal havnet utenfor topp fire i Premier League og kunne sikre seg en plass i neste års Champions League med seier. Chelsea har også underprestert i år, men kjempet for sesongens eneste trofé i Baku.

Etter en målløs førsteomgang, eksploderte det i Aserbajdsjan. 20 minutter ut i omgangen sto det 3-0 til Chelsea etter scoringer av Olivier Giroud, Pedro og Eden Hazard.

Alex Iwobi tente håpet om et comeback like etter, men en Hazard i toppform er umulig å stoppe og plutselig sto det 4-1 til de blå. Dette var trolig belgierens siste kamp for Chelsea, men Hazard tok farvel på briljant vis.

- Jeg tror at dette er farvel (med Chelsea), men du vet aldri. Kanskje er de tid for en ny utfordring. Dere får vite det om noen dager, sa Eden Hazard etter kampen, ifølge BBC.

Ropte på straffe

Arsenal var det beste laget i starten av kampen, og kom til en god mulighet ved Pierre-Emerick Aubameyang etter ni minutter.

18 minutter ut i oppgjøret ropte Alexandre Lacazette og Arsenal på straffe. Spissen fikk med seg ballen, ble tilsynelatende felt av Kepa Arrizabalaga, og ikke i bakken. Etter en rask konsultasjon med videodommeren, konkluderte kveldens kampsjef med at det ikke var straffespark til Arsenal og franskmannen.

- Jeg skulle gjerne likt å visst begrunnelsen for at det ikke er straffe. Han er jo på fotens hans, mente TV 2-kommentator, Solveig Gulbrandsen.

Glimrende Cech

Kampen var preget av lav intensitet, slurvefeil og få store sjanser innledningsvis. Etter noen brukbare Arsenal-muligheter meldte også Chelsea seg på mot slutten av omgangen.

Først banket Emerson til fra skrått hold, men Petr Cech fikk parert. Deretter var det tidligere Arsenal-spiss, Olivier Giroud, som testet keeperen.

Cech skal inn i rollen som sportsdirektør i Chelsea neste sesong, og spilte sin siste kamp for Arsenal i kveld. Tsjekkeren var imidlertid profesjonell til fingerspissene, og vartet opp med en fantastisk redning på Girouds skudd. Rask som en katt kastet han seg ned, og fikk ei hånd på ballen.

REDNING: Petr Cech redder Girouds skudd. Foto: NTB scanpix
REDNING: Petr Cech redder Girouds skudd. Foto: NTB scanpix Vis mer

Scoret mot gamleklubben

Kun to av de siste 17 finalene har endte målløse til pause, ifølge Opta. Den andre startet imidlertid med et pang.

Kun fire minutter var spilt etter sidebytte da Giroud kastet seg fram på et innlegg fra Emerson.

Denne gangen klarte ikke Cech å stoppe den franske spissen, som stupheadet Chelsea i ledelsen mot gamleklubben. Giroud spilte i Arsenal mellom 2012 og 2018, og valgte en begrenset feiring selv om den var i en europeisk finale.

Derfra og ut raknet det fullstendig for Arsenal.

Mål i siste kamp?

Først doblet Pedro Chelseas ledelse. Arsenal mistet ballen på vei framover, og rivalene fra London kontret imot. Hazard stormet av gårde, spilte ballen inn til Pedro, og spanjolen satte inn Chelseas andre for kvelden.

Fem minutter seinere gikk Giroud i bakken i 16-meteren og dommeren pekte resolutt på straffemerket. Der stilte Hazard seg opp for å ta straffe i det som kan bli hans siste kamp for de blå.

Han ankom Chelsea i 2012, og har vært blant klubbens beste spillere siden. Nå ser det derimot ut til å være slutt. Det er ikke første gang Hazard figurerer hyppig i ryktespaltene, men stjernespilleren har blitt jevnlig koplet til Real Madrid i lang tid, og nå virker en overgang til den spanske gigantklubben uunngåelig.

Fra straffemerket var belgieren iskald, og plutselig sto det 3-0 i Baku.

Hazard igjen

Fire minutter etter Hazards scoring tente Alex Iwobi håpet igjen med en praktfull scoring. Kepa strakte seg så lang han var, men nigerianerens volleyskudd var for godt.

Kun tre minutter seinere knuste Hazard det lille håpet som hadde dukket opp igjen. Han spilte lekkert vegg med Giroud, og var trillet ballen iskaldt i nota.

Ydmykelsen var komplett.

- Ser elendig ut

Underveis i kampen var det flere TV-tittere og eksperter som reagerte på bildene fra Baku hvor hovedkameraet var plassert langt fra banen.

- Jeg må enten ta på briller eller flytte fram stolen …, skriver Eurosport-kommentator, Jørgen Klem på Twitter.

- Den stadionet ser elendig ut, skriver The Guardians Sid Lowe.

- Flott å se Europa League-finalen fra et TV-kamera plassert på den internasjonale romstasjonen, skriver Martyn Ziegler fra The Times.

Kraftig kritikk

London-derbyet Chelsea-Arsenal var flyttet hele veien til Baku, Aserbajdsjan for Europa League-finalen.

Kritikken har haglet mot UEFA i forkant av kampen. Lagene holder til bare noen få kilometer unna hverandre i London, og mange supportere har slitt med å komme seg 4000 kilometer tvers over Europa for å få være til stedet for å heie fram favorittlaget.

- Det er umulig å forutse hvilke klubber som kommer til å nå finalen, da valget av stadion må gjøres to år i forveien, har UEFA tidligere uttalt om situasjonen.

Under kampen reagerte også mange på at tribunene var langt fra gresset og at langt ifra alle billettene var solgt:

STADION: Langt til banen og ledige seter. Foto: NTB scanpix
STADION: Langt til banen og ledige seter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det meste av kritikken har dreid som om situasjonen rundt Henrikh Mkhitaryan. Arsenal-spilleren er fra Armenia, et land Aserbajdsjan er i en langvarig konflikt med. Klubben har vurdert det som utrygt for Mkhitaryan å reise til landet, og den armenske stjernen må følge finalen fra sofaen.

- Situasjonen rundt menneskerettigheter er et problem, men det er også et problem i andre europeiske land. Betyr det at fans i Baku ikke fortjener live fotball?, uttalte UEFA-president, Aleksander Ceferin, i forkant av kampen.

I Bakus gater har Arsenal-fans sunget Mkhitaryans navn for å vise sin støtte, og mange supportere med Mkhitaryans navn på ryggen har blitt stoppet av politibetjenter.