Stor forskjell på å dømme Eliteserien og Toppserien i fotball:

Massive lønns­forskjeller

Fotballdommerne i herrefotballen tjener tre ganger så mye som de som dommer toppfotball for kvinner. - Et kjempestort dilemma, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karl-Petter Løken.

SERIEFORSKJELLER: LSK Kvinners Cecilie Fiskerstrand kan konstatere at hun ikke er enig med assistentdommer Erik Westrøm og dommer Marit Buhaug Folstad etter toppseriekampen mellom Stabæk forrige helg. De to dommerne får også langt dårligere betalt for å dømme Fiskerstrand enn om de hadde gjort samme innsats i Eliteserien. Foto: Terje Pedersen / NTB
SERIEFORSKJELLER: LSK Kvinners Cecilie Fiskerstrand kan konstatere at hun ikke er enig med assistentdommer Erik Westrøm og dommer Marit Buhaug Folstad etter toppseriekampen mellom Stabæk forrige helg. De to dommerne får også langt dårligere betalt for å dømme Fiskerstrand enn om de hadde gjort samme innsats i Eliteserien. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det gjenstår en del når det gjelder lønn, sier Hege Jørgensen, daglig leder i interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner, til Dagbladet.

Hun tar utgangspunkt i tallene som NFF nylig offentliggjorde, som viser en massiv forskjell i dommerhonorarene i Eliteserien og Toppserien.

En hoveddommer i Toppserien mottar 6 063 kroner per kamp, mens det i Eliteserien utbetales 18 179 per kamp. Det utgjør en forskjell på 12 116 kroner.

- Hovedgrunnen til at det er så stor forskjell handler om klubbøkonomien på herre- og kvinnesiden. Den gjør utslag på lønn på alle nivåer. Vi skulle selvfølgelig ønske at det ikke var sånn, men klubbene våre (i Toppserien, red.anm.) har ikke sjans til å ha samme lønninger. Det ville tatt et enormt jafs av den lille økonomien vi har. Det er derfor det er slik, dessverre, sier Jørgensen.

Slik strukturen er bygd opp i dag, er det klubbene selv som betaler honorarer, reisekostnader og opphold for dommerne. Markedskrefter spiller med andre ord en stor rolle i regnestykket.

Ifølge Norges Fotballforbund har den nye medieavtalen med TV 2 tilført kvinnefotballen i Norge 35 millioner kroner mer denne sesong, og at dommerhonorarene i Toppserien prosentvis har fått et større løft enn de har fått i Eliteserien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.