INGENTING GRATIS: Alberto Contador bestemte seg for å mørne Chris Froome skikkelig under torsdagens etappe i Critérium du Dauphiné. Men mot slutten holdt spanjolen på å miste andreplassen i sammendraget. FOTO: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
INGENTING GRATIS: Alberto Contador bestemte seg for å mørne Chris Froome skikkelig under torsdagens etappe i Critérium du Dauphiné. Men mot slutten holdt spanjolen på å miste andreplassen i sammendraget. FOTO: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTUREVis mer

Massivt angrep mot Chris Froome i fjellene

Alberto Contador sto bak.

(procycling.no): Det sto ikke i manus, men Alberto Contador benyttet dag fem av Critérium du Dauphiné til å denge løs mot Tour de France-favoritt, Chris Froome.

Fyrverkeriet startet da Tinkoff-Saxo «ubemerket» sendte ut Sergio Paulinho i utforkjøringen fra Col de la Morte.

• Les også: Kun Kristoff er mer aktuell til Tour de France enn denne gutten

Det var bare som en utskytningsrampe for «El Pistolero» å regne.

Nedover fjellsiden la Contador både liv og lemmer i potten.

På ett punkt hadde over minuttet på Chris Froome og Sky. Foran etappen lå han bare 12 sekunder bak i sammendraget.

Sky slo tilbake Britene måtte dermed fyre av alle hjelperytterne for å svare på angrepet. David Lòpez og Geraint Thomas gjorde grovjobben i bunnen av Côte de Laffrey.

Etter at de to første falt av var det opp til Mikel Nieve og Richie Porte å kjøre inn resten av forspranget.

Contador tok på sin side igjen Christophe Le Mével, Arthur Vichot, Alessandro De Marchi og Cyril Gautier på veien, og forsøkte å få disse til å hjelpe ham med å holde unna.

Disse rytterne var kjørt av i 17-mannsbrudd som fikk gå tidligere på etappen.

Snaue to mil fra mål var forsøket nøytralisert fra Sky.

Kelderman tok viktige sekunder Rett før Contador fikk kontakt med utbryterne, valgte Simon Spilak å angripe i front. Katjusja jaktet sin andre etappeseier på to dager, etter at Yuri Trofimov vant onsdagens etappe.

Med to mil igjen hadde sloveneren halvannet minutt å gå på.

På veien mot målbyen La Mure forsøkte Froome og Porte å mørne Contador enda mer ved å kjøre en slags lagtempo. Forsøket ble kontret at Wilco Kelderman (Belkin Procycling) som stakk av sammen med Adam Yates (Orica GreenEDGE).

Den temposterke duoen maktet ikke å ta igjen Spilak, men fikk tre sekunder tilbake til hovedfeltet. Med seks bonussekunder for andreplass på etappen, holdt nederlenderen på å overta andreplassen til Contador i sammendraget.

Det hadde nesten vært i overkant om spanjolens offensive kjøring skulle ende med et steg ned i sammendraget.

Kelderman og Contador ligger nå likt i sammendraget - 12 sekunder bak Froome, men Tinkoff-Saxo-kapteinen er foran på bedre plasseringer så langt i rittet.

For Sky var dagens viktigste svar at laget var sterkt nok til å stå imot angrepet fra mannskapet til Bjarne Riis. Det blir neppe det siste i løpet av rittet og under Tour de France.

PS! Lars Petter Nordhaug er eneste gjenværende nordmann i rittet. Han ble nummer 56 på etappen - 4.25 bak Spilak.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!