Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Masta brakk på Frostads båt

Marerittene fortsetter i Ocean Race.

• Les bloggen til Frostad: Søkkvått, tøft og spennende

Det var ved 9.30-tida norsk tid i dag at det som ikke skulle skje likevel skjedde for Knut Frostads båt, Brasil1:

Den 31,5 meter høye masta brakk i tre deler og delene ble slengt utover det 70 fot lange og 4,7 meter brede båtdekket, mens båten seilte i 18 knops hastighet.

Hva skjedde?

- Årsaken til mastebrekket skyldes at en såkalt «strekkfisk» til et av vantene på styrbord side brakk tvers over, skriver skipper Torben Graël i en melding fra båten, som i formiddag befant seg cirka 1300 nautiske mil fra nærmeste land, som er Eclipse Island.

Da strekkfisken brakk ble altfor stor kraft overført til selve masten, som ikke tålte den store påkjenningen.

- Alle ombord er i sikkerhet, og vi jobber nå med å rydde opp og samle inn så mye som mulig.

Så snart dette er gjort kommer vi til å lage en nødrigg og seile til nærmeste havn i Eclipse Island.

Vi har foreløpig ikke avgjort om vi skal trekke oss fra 2. etappene, skriver Torben Graël.

Brasil1 lå på andreplass sammenlagt etter to baneseilaser og førsteetappe fra Vigo i Spania til Cape Town i Sør-Afrika.

Båten lå aller sist i feltet mot Melbourne, etter å ha returnert til Port Elisabeth for reparasjoner da hele dekket var i ferd med å sprekke på tvers.

Uten varsel

Alt tyder på at mastebrekket kom helt uten forvarsel for Knut Frostad og resten av gjengen ombord. I en email sendt tidligere i morges skrev Knut følgende:

- Det er god stemning ombord. Sola skinner og vi er på vei bort fra sørishavet for denne gang. Vi har satt kursen nordover igjen. Brasilianerne Marcello Ferreira og Andre Bochecha er i ferd med å ta av seg sine balaclavaluer, mens vi som ikke er brasilianere, er iført shorts.

- Bochecha har også sluttet å sove på toppen av lademotoren, som er den varmeste plassen ombord. De fire siste dagene har jeg og Andrew Meiklejohn sovet uten sovepose. Det tyder på at det er varmere dager i vente, skriver Frostad.

I stedet for temperaturstigningen ble det helt andre oppgaver som Knut Frostad & co nå må konsentrere seg om.

HAVARI TIL HAVS: Brasil1 har brukket masten i Sørishavet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling