SPÅR TØFFERE TIDER: Juan Mata er glad for Ole Gunnar Solskjærs drømmestart, men er klar på at han også etter hvert vil møte motbør som José Mourinho gjorde. Foto: Oli SCARFF / AFP
SPÅR TØFFERE TIDER: Juan Mata er glad for Ole Gunnar Solskjærs drømmestart, men er klar på at han også etter hvert vil møte motbør som José Mourinho gjorde. Foto: Oli SCARFF / AFPVis mer

Juan Mata mottok pris fra dronning Sofia - og analyserer Solskjær

Mata med overraskende Solskjær-dom

Manchester United-stjerna Juan Mata mener at Ole Gunnar Solskjær ikke har gjort så mye annerledes enn José Mourinho og spår tøffere tider for nordmannen. Selv er han usikker på sin egen framtid i gigantklubben.

Juan Mata er ikke bare en av verdens meste kreative midtbanespillere, med hel 82 mål og 87 assist i løpet av de ti siste sesongene i storklubbene Valencia, Chelsea og nå Manchester United, samt ti landslagsmål for Spania på 41 kamper med flagget på brystet.

Mata er også ansett som en av toppfotballens største godgutter, ikke minst gjennom prosjektet «Common Goal», hvor han oppfordrer alle toppspillere til å donere bort én prosent av lønna si til veldedige formål.

Denne uka mottok han ærefull pris for bevegelsen sin av selveste dronning Sofia av Spania. Søndag ettermiddag er han i Ole Gunnar Solskjærs tropp når formsterke Manchester United skal bryne seg på Tottenham på Wembley-

I et intervju med den spanske storavisa AS sier nå Mata, til tross for den positive forvandlingen i managerskiftet fra Mourinho til Solskjær, at han ikke synes nordmannen har endret så mye i gigantklubben med tilholdssted på Old Trafford.

- Det er ikke noe som har endret seg spesielt, hevder Mata overfor AS.

Avviser Solskjær-forandring

Overfor Marca påpeker den spanske stjernespilleren at også garderobemiljøet er uforandret.

- Ingenting har forandret seg i garderoben, hevder 30-åringen.

PRIS: Juan Matta er svært stolt over prisen han denne uka mottok fra dronning Sofía av Spania for veldedighetsbevegelsen sin Common Goal. Foto: NTB Scanpix
PRIS: Juan Matta er svært stolt over prisen han denne uka mottok fra dronning Sofía av Spania for veldedighetsbevegelsen sin Common Goal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mata spilte under Mourinho både i en periode i Chelsea og dernest de siste to og en halv sesongene i Manchester United. Han kjenner portugiseren godt.

- Ting ble vanskelige under José denne sesongen. Vi fikk ikke resultatene vi ønsket, men jeg er sikker på at José vil returnere til fotballen. Jeg ønsker ham alt det beste, sier Mata.

Han ble også ble solgt av Mourinho fra Chelsea til Manchester United i 2014, før portugiseren senere kom etter til Old Trafford.

Matas analyse av Solskjærs suksessoppskrift

Mourinho og Solskjær blir av mange sett på som to enorme kontraster. Mourinho er kynikeren og pragmatikeren som bygger laget bakfra og ofte skaper et av verdens beste defensive lag. Mourinho er manageren som sjelden smiler og kan framstå beinhard mot egne spillere, inkludert når han uttaler seg om dem i mediene.

Solskjær er mer idealisten, askeladden og Manchester United-supporteren som er mest opptatt av angrepsspillet, alltid vil jakte nye scoringer og som smiler mye, bruker mye tid med spillerne på det personlige og menneskelige plan og som bruker hver anledning, inkludert i mediene, til å bygge dem opp.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Likevel sier nå Manchester Uniteds intelligente midtbanestjerne Juan Mata at Solskjær har endret på lite i perioden hvor gigantklubben har snudd en vond trend og nå vunnet fem kamper på rad under nordmøringens ledelse.

- Men vi fikk inn en trener, Ole Gunnar Solskjær, som er en klubblegende. Han har gitt oss selvtillit. En god start har vært veldig viktig. Det har vi heldigvis fått, sier 30-åringen til AS.

- Samtidig er jeg sikker på at det også vil komme tøffere tider også med denne manageren, fra nå og til sesongslutt, men vi spillerne må prøve å gjøre vårt aller beste.

Møtte dronningen og mottok pris

Mata mottok tirsdag prisen «Queen Sofia Award» for initiativet sitt Common Goal, hvor han oppfordrer idrettsutøver til å donere én prosent av inntekten sin til veldedige formål.

Den spanske playmakeren er svært takknemlig for å motta prisen for et prosjekt han mener er svært viktig. På sin egen hjemmeside sier Mata:

- Jeg er veldig stolt av å motta denne prisen på vegne av alle våre medlemmer. Dette er en pris som anerkjenner en bevegelse hvor profesjonelle fotballspillere hjelper mennesker som trenger det.

- Drømmen er at spillere og folk som elsker sport vil bli med på prosjektet. Vi har allerede kommet langt, og jeg håper at vi vil kom enda lenger, proklamerer Solskjær-eleven.

På AS' spørsmål om Matas egen fotballframtid, er han usikker på hvor lenge han blir i Mancheste United.

- Jeg vet ikke hva som skjer og om jeg vil returnere til Spania i nær framtid. Jeg har vært i England en stund, i en liga jeg trives veldig godt i, men det er sant at jeg iblant savner mitt hjem, min familie og mine venner, sier Mata, som forventer å bli i Manchester i hvert fall ut sesongen.