Matchball på søndag

DET ER lett å finne de to beste grunnene for at Vålerenga avgjør Tippeligaen på søndag. De ruslet begge av banen i god tid før slutt mot Brann fordi Start-trener Tom Nordlie ikke hadde mer bruk for Kristofer Hæstad og Bala Garba.Et sensasjonslag som ikke kan bruke to av de beste spillere sine på grunn av sviktende form, har sannsynligvis ikke kraft til å overraske igjen.Men siden dette ikke er sesongen for det sannsynlig i norsk klubbfotball, gir vi Start en sjanse til.

KLUBBENS UTFORDRING er at den tross alt har tøyd grensene til bristepunktet:  Tom Nordlie har trent fram et lag som har prestert over evne.I begynnelsen hadde sørlendingene fordelen av å slå nedenfra. Da ble konkurrentene tatt på den ekstreme bevegeligheten i midtbaneleddet og Bala Garbas spesielle evne til å binde sammen det offensive spillet helt på topp.Så ble Garba skadet, samtidig som kjøpet av Vikings ballfordeler Bjarte Lunde Aarsheim ga midtbanen en mer pasningssikker sentral spiller. Denne endringen kunne ha fristet Nordlie til å senke angrepstempoet ved å slå færre langballer, men han valgte å prioritere farten.Nå ser laget ut til å ha løpt seg tomt.

PÅ SØLVPLASS med bare fem kamper igjen, er det lov for en nykommer å gispe etter pusten. Det sliter å gjennomføre så mye løping kamp etter kamp, og det er for seint å gjøre endringer.Nølingen mot Brann i går viser akkurat det.Tom Nordlie analyserte kampbildet presist i det han gikk i garderoben med spillerne, men kom ikke tilbake med noe svar. Start fortsatte med sitt helt til Hæstad og Garba ble tatt av banen, og hadde egentlig ikke innbyttere til å gjøre stort annet.

PROBLEMET er ikke lenger den tynne Start-stallen.I løpet av sesongen har klubben skaffet seg nok gode folk til å gjennomføre spillet sitt. Poenget er bare at Nordlie har valgt sin måte å angripe på, mens han muligens mangler individuell form til å få maksimal uttelling for systemet. Stilens suksess er uansett udiskutabel. Nordlies faste hånd med Start-mannskapet er årets beste trenergrep på tross av at laget ble rundspilt i Bergen.

MEN ER det krefter til enda en overraskelse?Muligens er løpsmaskinen Kristofer Hæstad utslitt etter månedsvis med topp produksjon. For et par av de andre nøkkelspillerne hjelper hver eneste treningsøkt:   Bala Garba er fortsatt ikke like sterk etter det lange skadeavbrekket. Her har uansett Nordlie et bra alternativ i Todi Jónsson.  Både Marius Johnsen og Bård Borgersen mangler kamptrening. Sånt kan løses gjennom et par kvalitetsøkter.Etter gårsdagens fiasko trenger hele laget nettopp noen gode treningsopplevelser der søndagens seriefinale kommer i rett perspektiv. For nå er det lille Start som får sjansen til å utfordre igjen.

MEN SELV med et slikt utgangspunkt blir VIF en vanskelig motstander. Oslo-lagets styrke er den defensive disiplinen.Riktignok glapp det tidvis mot LSK på Ullevaal forleden, men borte er VIF gjennomgående mer defensivt konsentrert. Med andre ord:   I Kristiansand blir gjestene vriene å løpe fra.Da spørs det om Start har noe mer å by på enn det imponerende tempoet i angrepsspillet.Hittil i sesongen har det store ekstra vært dødballene fra godfoten til Alex Valencia, men suksessen der henger mye på formen til Marius Johnsen.Mot Brann var han sjanseløs offensivt, og tapte i tillegg den avgjørende forsvarsduellen på bakerste stolpe mot gigantiske Paul Scharner.

VÅLERENGAS GIGANT blir Steffen Iversen. Han kommer til å rydde opp foran eget mål, og gjøre det vanskelig for Start-stopperne å ligge så lavt i eget straffefelt som de ble tvunget til å satse på mot Brann.Selv i en sesong der alt skjer, likner det altså en vellykket matchball for VIF på søndag.