Matchvekt 100,2

VALENCIA (Dagbladet): Bortsett fra en reservekeeper i en klubb han ikke husker er John Carew Primera Ligas høyeste spiller (195 cm). Bortsett fra en håndfull stoppere er han en av de tyngste også. Men 100,2 kilo på badevekta er ikke noe problem for John. Det er ideelt.

- Da jeg kom hit i juli i fjor veide jeg 96,5 kilo, sier han til Dagbladet. - I uka som gikk ble det tresifret på vekta. Og jeg har ikke spist meg opp - det skyldes all treninga.

- Dosene i vektrommet to ganger i uka har gjort meg tyngre, sterkere og hurtigere.

100,2 kilo er en masse folk flest helst ikke sprader rundt i på badestranda. For John Carew er det ikke noe problem. Og med Middelhavet som nærmeste nabo er det et godt sted å være. I 25 varme grader.

- Jeg visste jeg ville gå opp i vekt da jeg kom hit, sier John. - Du drar ut for å bli bedre, ikke bare med fotballen, men fysisk også. For fart er viktig, og løping handler bare om to ting:

- Styrke og teknikk.

Elendig løpsteknikk

John Carew påstår han er blitt hurtigere i løpet av de 10 månedene han har vært her. Ikke mye, men litt. Og målet er å forbedre det ytterligere.

Man kan alltid bli sterkere.

- Hjemme i Norge trente jeg mye sprint i to år sammen med John Ertzgaard og Fernando Ramirez på Toppidrettsenteret. Da lærte jeg at jo sterkere du er, jo større forutsetninger har du for å løpe fort. Men det er det med teknikken da - den er elendig.

- Skulle jeg løpt om kapp med de som kan det, ville jeg vært sjanseløs fra første steg.

Styrketreninga i Valencia er satt i system og overvåkes nøye. Spillerne er aldri i vektrommet to dager før og dagen etter kamp. Og derfor blir det ikke mer enn et par ganger i uka. Hvilket er nok.

- Det er ikke noe poeng bare å bli tyngre, sier Store-John. Målet er å øke farten. Og derfor er jeg nøye med denne treninga. Den vil gjøre meg bedre på sikt.

- Du har kamerater som kan gi deg råd når det gjelder teknikken?

- Jada, jeg hører de sier at steget er viktig. Men jeg er jo svær da. Så noen sprinter blir jeg aldri. Men hurtigere - det skal jeg bli.

Fotballhysteri

I går formiddag låste Valencia seg inne og trente på Mestalla. I ettermiddag reiser de til Milano. Og det er kanskje best det.

I går - tre dager før Champions League-finalen på San Siro - er byen på fotballhysteriets rand.

- Det er nesten plagsomt å gå ut av bilen, sier John Carew. - Folk er der med en gang. Og sjøl om det er slitsomt så skjønner jeg dem jo.

- Dette er veldig stort for Valencia som by.

Spillerne på fotballaget med samme navn fikk 40 billetter hver til finalen. John Carew har brukt rundt halvparten på familie og venner hjemme i Norge. Og resten har spillerne med størst behov fått. En av dem er spissmakker Juan Sanchez.

- Han kommer fra en pueblo, en liten landsby, rett utenfor Valencia, sier John. - Jeg har inntrykk av at alle som bor der skal på finalen. For Juan er konge der han vokste opp - de arrangerer store fester for ham flere ganger i året.

Stor og ukjent bonus

Hvis Valencia slår Bayern München onsdag kveld, vil John Carew motta en betydelig pengesum i bonus. Hvor mye det er snakk om har han derimot ingen anelse om.

- Helt ærlig - jeg har ikke peiling på hvor mye det kan være. Det eneste jeg vet er at seiersbonusen helt sikkert er bra.

- Og viktig?

- Ja, men jeg tenker ikke på det nå.

Best akkurat nå er John Carews gode sjølfølelse. Vissheten om at han har lyktes over all forventning i sin første sesong i Spania. For det var ikke noe teselskap han dro til - ingen dannede og bøyde lillefingre. Det er et bikkjeslagsmål hver eneste treningsøkt og hver eneste kamp for å få lov til å utøve det yrket han har valgt.

- Her og nå handler alt om det som skal skje på San Siro. Ingenting annet. Men så kommer det en sommer, nye spillere og en ny trener. Og jeg er forberedt på det - jeg sier til meg sjøl at neste sesong vil bli tøffere. Og at spilletida jeg får kan bli mindre.

- Etter semifinalen mot Leeds sa du at du drømte om en avgjørende scoring i finalen - en Solskjær?

- Det er vel alles drøm det. Og det ligger der. Men jeg orker ikke å snakke om det nå, jeg blir bare stressa.

- Det viktigste nå er helst ingen tanker i det hele tatt, sier John Carew til Dagbladet.

OMSVERMET STJERNE: Valencia-proffen John Carew blir raskt omringet av fansen når han viser seg på byen. At han i tillegg forflytter seg i en Porsche 911 Turbo med 420 hestekrefter til 2,1 millioner kroner, gjør ikke interessen mindre.
LENGST OG TYNGST: John Carew.