Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Matchvinneren

Her er matchvinneren i den første semifinalen mellom Real Madrid og Juventus: Dommer Terje Hauge.

Solveig Bådsvik

Fordi:

Da Roberto Carlos scoret fra 17 meter etter 73 minutter, sto tre Real-spillere på feil side av Juventus-forsvaret. Ute på linja sto Ole Herman Borgan med flagget korrekt hevet for å markere offsiden. Men i sekundene som fulgte, tok den norske kamplederen den eneste rettferdige avgjørelsen.

Han godkjente målet.

Samtalen Terje Hauge hadde med sin norske dommerkollega ute på lina var kort, effektiv og ærlig. Den handlet om å finne ut om de tre Real-spillerne i offsideposisjon hadde innvirkning på det prosjektilet Roberto Carlos feide i mål. Men de hadde ikke det - Juventus-målvakt Buffon hadde fri sikt, ble ikke forstyrret og tapte rett og slett for skuddet.

Derfor var Terje Hauges godkjenning av målet en seier for den positive fotballen.

For ingen hadde skreket over seg i UEFAs dommerkomité, og Santiago Bernabeu ville ikke blitt ei dommerhetsende gryte, om Terje Hauge ikke hadde godkjent scoringen. Det var jo beviselig tre hvite karer på feil side da ballen forlot Roberto Carlos. Og slike annulleringer har vi sett før og altfor mange ganger.

Til enda større irritasjon.

Dommerskryt

- Alle var enige i avgjørelsen, sier Terje Hauge til Dagbladet fra dommergarderoben på Santiago Bernabeu. Carlos fyrte av et skudd fra rundt 20 meter, og det var vel et par Real Madrid-spillere i offside. Men skuddet gikk i mål uten at noen spillere var borti ballen, og Juventus-keeperen fikk også hele situasjonen med seg.

- Derfor fant vi det riktig å godkjenne målet.

Bruken av vi forteller også om samholdet og stemningen i den norske dommertrioen i går kveld. For det var vi - to av tre - som godkjente scoringen. Og for Terje Hauge, som står igjen med den største æren, var dette enormt.

Og større enn det han opplevde i sommer.

- Det var stort å dømme i VM, men som enkeltkamp er dette det største. En kjempeopplevelse, sier han.

Carlos og endelig-målet

At den mest omtalte dommeravgjørelsen i går kveld viste seg å bli seiersmålet- de fem gule kortene han delte ut til Juventus' kan ingen i verden diskutere, de var jo udiskutable - gjør betydningen av Terje Hauges valg enda større foran returoppgjøret i Torino om ei uke. Roberto Carlos' endelig-skudd fra området rett utenfor boksen - ingen spillere i verden skyter jo oftere, hardere, villere og mer upresist enn den brasilianske venstreside-spilleren - ga nemlig Real Madrid den lille fortjente fordelen de trenger før bortekampen. For på en kveld der midtforsvaret viste temposvakhet, Raul fortsatt var sjukmeldt etter blindtarmoperasjonen, Ronaldo scoret det første og gikk av med skade, Figo overstegfintet italienerne på rumpa, og Zidane bare innimellom spilte i himmelen, så slet Real Madrid.

Fra pause og fram til Carlos fikk sin fulltreffer godkjent, var de også i ferd med å miste taket på hele kampen.

Juve hadde kampen

For Juventus leder ikke Serie A med åtte poeng for ingenting. Italienerne er gode de også - og spesielt gode på det Real Madrid ikke bryr seg så mye om. For det massive Juventus-forsvaret med god og tidlig organisering, førsteforsvarere tett i ballfører og sikringsspillere like tett oppunder han som presser, kan nesten bare trylles vekk. Slik Figo- Ronaldo- Morientes og til slutt Ronaldo gjorde da det ble 1-0.

1-1 ble det imidlertid i første omgangs døende sekunder da Madrid-forsvaret ikke hang med på farten. Hierro var rett og slett ikke kjapp nok til å komme oppi Trezeguet der han sto helt aleine og fikk en retur etter Del Pieros skudd. de kunne blitt straffet etter pause også - et par ganger var det på håret.

Inntil Roberto Carlos altså traff det målet han alltid sikter på og Terje Hauge viste seg som en dommer i verdensklasse.

Det lukter drama på Stadio del Alpi også.

SUPERDOMMER: Tre Real-spillere sto på feil side av Juventus-forsvaret da Roberto Carlos smelte ballen i mål fra 17 meter. Men Juventus-målvakten hadde fri sikt og ble ikke forstyrret. Terje Hauge godkjente målet. Dermed seiret den positive fotballen. (Her fra kamp mellom Liverpool og Valencia i 2002.)
SUPERDUO: To av verdens beste spillere - begge fra Brasil - scoret hvert sitt mål, og sørget for ekstase på Santiago Bernabeu i går: Ronaldo (øverst) og Roberto Carlos.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media