Matematikere slår i hjel fotballmytene

Brede Hangeland og Jan Gunnar Solli kommenterer funnene.

(Dagbladet.no) Fotballen er full av myter og vrangforestillinger. En del av disse tingene er bare tull som har ballet på seg og blitt sannheter - men det er også en del ting det faktisk ligger noe i.

Selvfølgelig lønner det seg å spille hjemmekamp sist i et dobbeltoppgjør i cupen.

Men at 2-0 er en farlig ledelse, den kan nok diskuteres. De fleste, når de tenker seg om, vil nok komme til at det er skumlere å lede 1-0. Bortsett fra Brann-spillerne. Etter mandagens kamp mot Molde vil nok de kanskje skrive under på at 2-0 er en farlig ledelse - i hvert fall hvis du er én mann mer på banen.

Vil ha mer vitenskap

Nå er det utgitt ei bok som tar for seg disse tingene. I «Myths and Facts About Football» går matematikere, psykologer og økonomer gjennom en del av disse mytene. Noe blir slått fast som fakta - mens andre ting blir rett og slett karakterisert som fiksjon.

Forfatterne mener dette er informasjon som ikke bare er underholdende, men som også er nyttig for spillere og fotballedere. Vi har allerede sett at trenerne benytter seg mer av tall, statistikk og dyptgående kampanalyser nå, og ekspertene mener det vil skje enda mer her i framtida.

- Det er foreløpig for liten forståelse for at mer vitenskapelige analyser av hva som egentlig skjer på banen kan ha noe for seg, sier professor Peter Ayton til The Independent. Han er en av bokas redaktører.

Arsene Wenger er en forkjemper for å bruke teknologien mer og i Trondheim jobber Knut Tørum med å utvikle et enda bedre analysesystem.

HJEMMELAGENE VANT: Liverpool og Chelsea har møtt hverandre tre ganger i Champions League-semifinalene de siste sesongene. Det laget som hadde hjemmekamp sist vant hver gang. Foto: REUTERS
HJEMMELAGENE VANT: Liverpool og Chelsea har møtt hverandre tre ganger i Champions League-semifinalene de siste sesongene. Det laget som hadde hjemmekamp sist vant hver gang. Foto: REUTERS Vis mer

Dette er noen av mytene «Myths and Facts About Football»-forfatterne har undersøkt:

Baklengs etter scoring

Fiksjon: Det er en større sjanse for at et lag slipper inn mål rett etter at de har scoret.

- De neste minuttene blir viktige, gutter.

Det er ikke uvanlig at kapteinen roper dette etter en scoring, men en undersøkelse av 127 Premier league-kamper som endte 1-1 i perioden 1994-1996 viste at det ikke er noen større sjanse for å slippe inn mål rett etter egen scoring enn andre tidspunkt i kampen. Bare 16,5 prosent av utlikningene kom i den første fjerdedelen etter baklengsmålet.

- Dette er jo noe vi har fått banket inn i hodet siden vi var små. Jeg har selv opplevd dette noen ganger, for det er en fare for at du senker deg litt etter en scoring. Derfor er det bra å være ekstra bevisst på faren, for du ergrer deg grønn hver gang noe slikt skjer, sier Jan Gunnar Solli til Dagbladet.no.

Landslagskaptein Brede Hangeland mener dette er en myte som lever i beste velgående, selv om forskerne altså slår den litt i hjel.

- Dette er noe vi har fått inn med teskje siden barndommen, og det er kanskje derfor det faktisk ikke kommer så mange baklengsmål i minuttene etter egen scoring, sier Fulham-stopperen til Dagbladet.no.

Matematikere slår i hjel fotballmytene

Først i straffekonk

Fiksjon: Det er en fordel å skyte først i en straffesparkkonkurranse.

Forskerne har studert 95 straffesparkkonkurranser i den tyske cupen fra 1986 til 2006. De mener at det ikke er noen spesiell fordel å skyte først.

- Jeg var sikker på at dette var en stor fordel, og mener vel egentlig det tross denne undersøkelsen. Det må være en fordel å få sjansen til å score og ta ledelsen, for da har de andre noe å ta igjen, sier Hangeland.

- Jeg tror at hvis en spiller treffer på første straffe, så er det lettere for medspillerne å gjenskape dette. Hvis en spiller bommer på første skudd, kan dette føre til at resten binder seg litt. Men det kan jo også hende at de skjerper seg, for å gjøre opp for lagkameratens miss, sier Solli.

Ifølge forskerne gjør heller ikke hjemmelagene det noe bedre enn bortelagene i straffesparkkonkurranser.

- Det er verdt å merke seg at frekvensen av hjemmeseier gjennom straffesparkkonkurranse er mye lavere enn frekvensen av hjemmeseier etter 90 minutter, uttaler forskerne.

Dermed kan de virke som hjemmespillerne føler et større press, noe som påvirker dem fra krittmerket.

Hjemmebanefordel

Fakta: Den er en fordel å spille hjemme sist.

Alle er enige om at det er best å spille hjemme sist over to kamper, og dette understøttes også at statistikken.

London-baserte Lional Page har gått gjennom 6182 europeiske dobbeltoppgjør mellom 1955 og 2006, og hjemmelagene vinner oftest andrekampen. Forskerne mener at årsakene er publikumsstøtte, kjennskap til bane og stadion og dommere som kan la seg påvirke.

- Det er jo generelt en fordel å spille på hjemmebane uansett. I slike dobbeltkamper kan du snøre igjen sekken litt på bortebane, vel vitende om at du har en hjemmekamp etterpå, sier Hangeland.

Løper for penger

Fakta: Penger betyr noe for prestasjonene.

Gode spillere tjener som regel mer penger enn mindre gode spillere. Tyske og sveitsiske økonomer har undersøkt scoringer, målgivende pasninger og ballfordeling blant spillere i 28 klubber i Tyskland, og sammenliknet resultatene med spillernes lønn. Svaret de fikk var ikke bare at bedre spillere tjener mer, men også at det går andre veien. Det starter med god lønn, og fortsetter i godt spill. Som i mange andre jobber betaler det seg å lønne godt.

- Nå skal jeg snakke med direktørene i klubben, sier Hangeland og ler.

- Det er mange vinnermennesker i fotballmiljøet, og når du får mer betalt da skapes det større forventninger til det. Noen kan kanskje bli kvelt av et slikt press, men jeg tror de fleste hever seg, sier midtstopperen.

Det er av dine egne du skal ha det

Et punkt forfatterne ikke trekker fram, er at fotballspillere ofte hever seg og spiller stort mot gamleklubben.

Hvor ofte har du ikke sett at en spiller senker gamle lagkamerater med sin nye klubb?

Mange supportere opplever nok at dette er en regel uten unntak.

- Jeg husker at jeg spilte noen av mine beste Rosenborg-kamper mot Odd, men samtidig har jeg ikke vært så bra mot Rosenborg når jeg har møtt dem med Brann. Det ligger nok noe i det at du har veldig lyst til å vise deg fram mot dem du har spilt med før, sier Jan Gunnar Solli.

Også Brede Hangeland har opplevd dette.

- I Danmark var det mange som tidligere hadde spilt i FCK som alltid var ekstra skjerpet mot oss. Alle omgivelsene minner deg på at du møter gamleklubben, og i noen tilfeller kan det også være litt ondt blod mellom dem. Noen spillere tenker sikkert derfor at de virkelig skal vise sjefene i eks-klubben at de tok feil da de solgte vedkommende.

Heldigvis er det ingen av de skotske landslagsgutta som tidligere har spilt for Norge ...

BEVISST PÅ Å IKKE SLIPPE INN: Brede Hangeland forteller at de siden barndommen har blitt fortalt at de må være på vakt i minuttene etter å ha scoret.
GOD MOT EKS-EN: Jan Gunnar Solli forteller at han spilte noen av sine bedre Rosenborg-kamper mot gamleklubben Odd.
LØNNA ER VIKTIG: Udi og Øyvind fra «Heia Tufte» samler inn penger - nei, ikke til fotballspillere - men til tv-aksjonen. Spillernes lønninger betyr imidlertid mye for hvordan de prester på banen, ifølge forskere.
SCORET MOT GAMLEKLUBBEN: Det skjer gang etter gang, at spillere scorer mot klubber de har spilt for tidligere. Jermain Defoe puttet nylig for Portsmouth mot Tottenham - og han jublet meget behersket.
INGEN FORDEL Å SKYTE FØRST: Olafur Bjarnasson tok den første straffa i straffesparkkonkurransen mot Deportivo La Coruna - og scoret. Men Brann tapte likevel og forsvant ut av Uefa-cupen.