NESTEN URØRLIGE BEIN: Katie Ledecky rører omtrent ikke på beina sine i deler av distansene hun svømmer. Her fra torsdagens 800-meterforsøk. Foto: AP Photo/Lee Jin-man
NESTEN URØRLIGE BEIN: Katie Ledecky rører omtrent ikke på beina sine i deler av distansene hun svømmer. Her fra torsdagens 800-meterforsøk. Foto: AP Photo/Lee Jin-manVis mer

Måten «fenomenet» satte olympisk rekord på forbløffer hele verden

Brukte bare beina de siste 50 meterne.

(Dagbladet): Etter seks konkurransedager i Rio-OL, står amerikanske Katie Ledecky med fire medaljer på fire mulige øvelser. Tre gull, én sølvmedalje.

Og etter at hun i dag knuste motstanderne i forsøksheatet på 800-meter fri, er hun storfavoritt under finalen som går av stabelen natt til lørdag. Har du mulighet, er det verdt å skru på tv-en klokka 03.20 natt til lørdag.

Kanskje aller mest bare for å oppleve den unike måten Ledecky svømmer på.

Dropper å bruke beina

For når den amerikanske 19-åringen kaster seg ut i bassenget, har hun en tendens til å droppe å bruke beina i deler av distansene hun svømmer.

Ifølge NRK, bestemte hun seg i år for å spare beina i forsøket til det amerikanske uttaket, og svømte første havdel av distansen uten å bruke beina til å sparke fra.

Det endte opp som historiens tredje raskeste 800-meter.

BLIR IKKE OVERRASKET: Katie Ledecky blir ikke lenger overrasket når hun tar en ny rekord. Her fra torsdagens forsøk, hvor hun slo den olympiske rekorden. Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU
BLIR IKKE OVERRASKET: Katie Ledecky blir ikke lenger overrasket når hun tar en ny rekord. Her fra torsdagens forsøk, hvor hun slo den olympiske rekorden. Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU Vis mer

Også i dagens forsøk på 800-meter i Rio-OL, valgte hun å spare beina deler av distansen. Ikke før det gjenstod 50 meter av øvelsen, tok hun skikkelige tak med beina.

Ikke at det gjør noe, for Ledecky knuste motstanderne, og var hele 6,5 sekunder foran andreplassen. I tillegg slo hun den olympiske rekorden.

Likevel var tiden seks sekunder saktere enn hennes personlige rekord, og ble bare hennes åttende beste tid.

Det er ingen tvil blant idrettsutøvere og eksperter verden over, Katie Ledecky er i dag en av verdens desidert beste kvinnelige svømmer.

- Kan «safe» seg inn til OL-finalen

Også her i Norge får Ledecky mye oppmerksomhet for sin spesielle svømmestil og sine utallige rekorder. Etter dagens 800-meterforsøk uten å bruke beina, mener NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland, at 19-åringen kan «safe» seg inn til en OL-finale.

- Hvis det er noen som kan det, så er det nettopp henne, sier Hetland til Dagbladet.

Selv om det for oss uten spesiell svømmeekspertise ser ut som Ledecky ikke bruker beina, mener Hetland at hun gjør dette.

- Selv om du ikke ser så mye sprut bak, så er det en takt som ligger der. Det er nok rundt 70 prosent, opp mot 90 prosent dersom hun går for verdensrekorden. Hun har mye fart i kroppen, det klarer man ikke uten beinspark. Det er et våpen hun kommer til å skru på i finalen, sier Hetland, som tror hun kan sette ny verdensrekord på øvelsen.

- HUN ER SUVEREN: Aleksander Hetland, her fra VM i Istanbul 2012 med sin gullmedalje, mener Katie Ledecky er den mest suverene svømmeren vi har i dag. Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
- HUN ER SUVEREN: Aleksander Hetland, her fra VM i Istanbul 2012 med sin gullmedalje, mener Katie Ledecky er den mest suverene svømmeren vi har i dag. Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ Vis mer

Han skryter den amerikanske jenta opp i skyene, men mener hun ikke kan sammenliknes med Michael Phelps - som så langt i karrieren har sanket 21 OL-medaljer.

- Hun er den mest suverene svømmeren vi har i dag. Hun svømmer kun crawl, så sånn sett kan man ikke sammenlikne med Phelps, som er god i mange øvelser, men hun er den som er mest suveren. Hun ligger an til å vinne gull på 200, 400 og 800 meter fri.

- En av en milliard

Som 15-åring tok hun sin aller første OL-medalje i London-OL 2012, og flere stiller seg spørsmålet til hvordan en så ung jente er så god.

Den amerikanske storavisa Washington Post, skriver at før Ledecky i det hele tatt treffer vannet, er hun foran konkurrentene sine.

- Dette er et «en av en millard»-menneske, har eieren for det amerikanske ishockeylaget Washington Capitals, Ted Leonsis, uttalt ifølge avisa.

Han har kjent familien i en årrekke, og sier at hun er en ekstremt talentfull jente.

- Hun har høy selvtillit og har utenomjordiske gode instinkter og intelligens. Hun har fått en gave fysisk, og har i tillegg en utrolig driv for å bli best. Og alt er naturlig, sier Leonsis.

- Det er helt merkelig

Ledecky skal delta i fem øvelser i årets OL. Trolig skulle hun nok ønske at hun kunne delta i en sjette, nemlig 1500-meter fri.

For da hun deltok i VM i Kazan, Russland ifjor, vant hun 1500-meter fri med over 14 sekunder. Og det var bare i forsøksheatet - hvor hun skal ha ønsket å spare krefter.

- Jeg er i sjokk akkurat nå. Dette er nok en av de kuleste rekordene jeg har tatt. Hver og en er unik, men sånn hvor rolig og avslappet jeg var. Jeg tror det å ta denne rekorden er en bekreftelse på all jobben jeg har lagt ned, og hvilken form jeg er i, sa fenomenet til Washington Post etter forsøket.

Det at hun er så overlegen i alle distanser, er svært spesielt.

- Hun dominerer med den villeste marginen i internasjonal idrett, når hun vinner med en til to prosent. Hvis en løper vinner en 10.000-meter med samme margin, hadde den vunnet med 100 meter. I Tour de France, etter 80 timer med sykling, ville vinneren vunnet med 30-40 minutter. Det er bare helt merkelig, sier anestesilege og forsker, Michael J. Joyner til avisa.