Fotball-VM for kvinner 2019

Måtte betale for å se VM: Ikke av stor nok samfunnsmessig betydning

Ifølge Kringkastningsloven er ikke fotball-VM for kvinner pålagt å vises gratis, i motsetning til eksempelvis fotball-VM for herrer, VM på ski og OL. Det får NFFs elitedirektør og jurist Lise Klaveness til å reagere.

FOTBALLFEST: Fotball-VM for kvinner er i gang for fullt, men ikke alle har fått sett alle kamper gratis. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
FOTBALLFEST: Fotball-VM for kvinner er i gang for fullt, men ikke alle har fått sett alle kamper gratis. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

NICE (Dagbladet): De som ville se New Zealand møte Nederland i fotball-VM tirsdag, og som ikke hadde TV 2 Sumo eller TV 2 Sport Premium, fikk ikke sett kampen.

I en tid der langt fra alle har lineær-TV, og hvor mange bruker streamingløsninger for å se på fotball, har det ført til at svært mange ikke har fått sett deler av fotball-VM hvis de ikke har abonnement på TV 2s strømmetjeneste eller TV 2 Sport Premium som en kjøpt TV-kanal.

Ifølge loven kreves det at store idrettsarrangementer blir vist gratis i Norge, og Kringkastningsloven sier at de viktige begivenhetene må være tilgjengelige for alle:

En kringkaster som har ervervet enerett til fjernsynssending av begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning må ikke utnytte eneretten på en slik måte at en betydelig del av seerne blir fratatt muligheten til å følge begivenheten på vederlagsfritt fjernsyn.

Akkurat hvilke idrettsarrangementer som skal vises gratis, kommer frem i forskriften om kringkastningen:

OL, fotball-VM for herrer, fotball-EM for menn, VM og EM i håndball (kvinner), cupfinalen for menn, VM på ski, VM i alpint, verdenscup i Holmenkollen og VM i skiskyting.

Men fotball-VM for kvinner er ikke på lista.

- Det er en skandale at fotball-VM for kvinner ikke er på lista. Kvinnefotball har blitt systematisk diskriminert i årtier, men folk ser jo dette verdensmesterskapet uansett, sier sportslig leder i Stabæk Fotball Kvinner, Richard Jansen.

- Fotball for kvinner er Norges største idrett for kvinner og har vært det lenge. Det er feil at den ikke er listet opp i forskriften, sier Lise Klaveness til Dagbladet.

Klaveness er elitedirektør i Norges Fotballforbund (NFF) og utdannet jurist. Hun er kritisk til at fotball-VM for kvinner ikke er pålagt å vises gratis på TV.

Stor interesse

For kvinnefotball er i vinden om dagen. Se bare her:

9,83 millioner mennesker så kampen mellom Frankrike og Sør-Korea på TV. Tilskuertallet 45 261 var fransk rekord.

4,6 millioner seere så kampen mellom England og Skottland på BBC. Det var ny TV-rekord for en kvinnelig fotballkamp i England.

14 av kampene i årets VM er utsolgt, blant dem Norges kamp mot Frankrike i Nice i går. I tillegg er det solgt over én million billetter til mesterskapet.

- Når du ser hvilke andre arrangementer som er på lista, mener jeg åpenbart både EM og VM i fotball for kvinner må være der. Det er en mangel ved forskriften og ikke i tråd med samfunnsutviklingen. Jeg håper lovgiverne kan gjøre noe med det ganske snarest, fortsetter hun.

Ved OL har TV 2 valgt å tilby gratis Sumo, slik at alle får sett enten vinter- eller sommerlekene. De må altså ifølge loven tilby alt uten betaling.

Kampene Sør-Afrika - Kina (torsdag) og Sverige - Thailand (søndag) skulle i utgangspunktet vises på TV 2 Sport Premium og Sumo. Ifølge regelverket gjør ikke TV 2 noe feil ved å sende kampene på betalingskanalen TV 2 Sport Premium eller TV 2 Sumo.

Helomvending fra TV 2

Men etter at Dagbladet kontaktet TV 2 for en kommentar til denne saken, fikk vi til slutt følgende svar:

- TV 2 har allerede lagt de aller fleste kampene under årets Fotball-VM for kvinner på åpne kanaler, slik at flest mulig får sett dem. At noen kamper ble lagt på TV 2 Sport Premium er på grunn av at vi disse to ukene med både UEFA-kvalifisering, UEFA Nations League og Fotball-VM for kvinner, i tillegg til sandvolleyball, triatlon, flere sykkelritt og sjakk har hatt mange ulike forpliktelser som berører vårt sendeskjema.

Det er kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2, som uttaler seg. Han fortsetter:

- Torsdagens kamp mellom Sør-Afrika og Kina har fått nytt kamptidspunkt siden kanalplanen ble lagt, så denne legges nå tilbake til TV 2 Sport 1. Søndagens kamp mellom Sverige og Thailand legges også på TV 2 Sport 1. I tillegg vil alle kampene bli tilgjengelig gratis på TV 2 Sumo, selv om dette ikke er noe vi er pålagt gjennom kringkastingsloven og listen over mesterskap vi forholder oss til.

Rønningen legger også til at flere andre, store mesterskap som Norge deltar i, ikke vises gratis.

- Verken fotball-VM for kvinner eller håndball-EM og VM for menn står på denne listen. Det er med andre ord myndighetenes egen vurdering at disse mesterskapene ikke er av nasjonal interesse.

Departementets svar

Lista over begivenheter som må vises gratis ble vedtatt i 2013 av Stoltenberg II-regjeringen.

Regelverket trådte i kraft 1. juli 2014.

Konfrontert med kritikken og på spørsmål om hvorfor fotball-VM for kvinner ikke er på lista over «begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning», svarer Kulturdepartementet følgende:

- Store idrettsarrangement som fotball-VM for kvinner er viktige for folk flest, og spiller en sentral rolle for opplevelsen av felleskap i samfunnet. Jeg skjønner derfor at folk reagerer på at de må betale ekstra for å se dette. Den store oppslutningen det er rundt fotballandslaget kan tilsi at dette er en begivenhet som i prinsippet kan føres på listen.

- Er ikke fotball-VM for kvinner av stor nok samfunnsmessig betydning til at det skal vises gratis, som OL, fotball-VM for herrer og VM på ski?

- EØS-regelverket bestemmer at visse kriterier må legges til grunn ved utvelgelsen av begivenhetene på liten. Disse kriteriene bestemmer blant annet at begivenhetene på listen må ha en høy seeroppslutning og ha en særlig allmenn betydning for befolkningen.

KOSTET PENGER: Du måtte ha TV 2 Sumo eller betalingskanalen TV 2 Sport Premum for å se New Zealand mot Nederland tirsdag. Her er Abby Erceg og Shanice Van De Sanden i en duell. Foto: AP Photo/Francisco Seco
KOSTET PENGER: Du måtte ha TV 2 Sumo eller betalingskanalen TV 2 Sport Premum for å se New Zealand mot Nederland tirsdag. Her er Abby Erceg og Shanice Van De Sanden i en duell. Foto: AP Photo/Francisco Seco Vis mer

- Vurderingene den gang bygget blant annet på EØS-retten, som setter klare begrensninger i hvilke begivenheter som kan listeføres. Begivenhetene må være sports- og kulturarrangementer av stor samfunnsmessig betydning med blant annet høye seertall. Ved utvelgelsen av begivenhetene ble det også vektlagt hvilke begivenheter som står i fare for å havne på betal-tv kanaler.

- Var det diskusjoner om kvinnefotball i forbindelse med at det ble bestemt at det var blant mesterskapene som ikke skulle være pålagt å vises gratis, og har det blitt diskutert å endre forskriftene i etterkant?

- Det en generell diskusjon av hvilke begivenheter som burde føres på listen. Deler av idretten var sterke pådrivere for listen, men departementet mottok også klare råd om å ikke iverksette listen i det hele tatt.

- Vil det bli endringer i forskriftene nå som kvinnefotball er mer og mer populært?

- Departementet vil straks foreta en full gjennomgang av kringkastingsloven og kringkastingsforskriften. I denne forbindelse vil det være naturlig å ta opp listen til ny vurdering.