Måtte flykte til Sverige for å dyrke fram dyret

Unge Northug fikk ikke gå fellesstart i Norge.

ROLIG OG FOKUSERT: Petter Northug brukte noen minutter på å komme i gang under dagens pressekonferanse - selv om journalistene gjorde sitt for å fyre ham opp.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ROLIG OG FOKUSERT: Petter Northug brukte noen minutter på å komme i gang under dagens pressekonferanse - selv om journalistene gjorde sitt for å fyre ham opp.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): At Petter Northug er sterk i fellesstart, er selvfølgelig opplest og vedtatt.

Før morgendagens 30-kilometer med skibytte, forteller Northug at han måtte til Sverige som unggutt for å få gått favorittøvelsen.

- Vi dro til Sverige for å gå fellesstart, for det var ikke lov å gå i Norge. Jeg syns det var mer spennende, så det var derfor jeg søkte over grensa. Jeg ble slått mye da jeg var ung, men da jeg var 14-15 ble det bedre. Jeg har bare gode minner derfra, sier han.

- Var det det å bli slått så mye i Sverige som fikk fram svenskehatet?

- Ja, det var der jeg bygde relasjonene, fleiper Northug.

Lar seg ikke skremme
Forholdet til svenskene ble satt på prøve igjen under torsdagens sprint, der Petter Nortug måtte se seg slått av Marcus Hellner etter at sistnevnte fikk en luke han aldri ga fra seg på oppløpet.

I dag ble selvfølgelig Northug presset av journalistene på spurtformen, uten at 25-åringen lot akkurat det gå utover morgenslappheten:

- Ble du overrasket over at Hellner var så sterk?

- Jeg tror det er mange som ble litt overrasket over det.

- Svenskene har kalt den ene motbakken Hellner-bakken nå?

- Ja, gratulerer. Det er et flott navn, Hellner.

- Er du like sikker på å vinne en spurt som tidligere?

- Ja.

- Tror du Marcus Hellner har en sterkere finish enn før?

- Han har nok skjønt at det lønner seg å gå tidligere.

- Du har sagt før at du aldri vil tape en spurt for Hellner, stemmer det fortsatt etter torsdag?

- Det er sikkert mange som regner det for en spurt. Det spørs hvordan man ser på det.

- Ble du skremt av det Hellner viste?

- Jeg så at han var i bra form, og at vi må være på hugget der. Man må være på bakskia hans, for 20 meter bak er for lang avstand.

Og så videre.

En ting er imidlertid sikkert: Om Petter Northug er skremt av Marcus Hellners spurtform, lar han det ikke skinne gjennom.

- Jeg føler meg like trygg. Jeg kjenner at jeg er like rask som før, og kjenner ikke at jeg har blitt noe tregere, sier han.

Stor medaljesjanse
Spurtform eller ikke, i morgen skal det gås 30 kilometer før noe sånt i det hele tatt blir aktuelt.

Petter Northug mener fellesstart med skibytte er en av hans største medaljesjanser i dette verdensmesterskapet.

- Dette er en av de store sjansene mine. Duathlon har alltid passet meg bra, og i de løypene her tror jeg at jeg skal være med i toppen, sier han.

- Løypa er veldig hard, så man må være i front hele veien. Jeg tror folk vil forsøke å angripe allerede på en andre runden, så man må være våken. Jeg tror det vil bli kjørt jevnt hardt hele veien, fra start til mål. Jeg tror folk kommer til å dette av underveis, og tror ikke så mange løpere vil være med de to siste rundene, sier Petter Northug.

- Hvem blir de hardeste konkurrentene i morgen?

- Det blir vel Marcus i form, Dario (Cologna), og flere kommer til å være sterke som de pleier å være når det er mesterskap. Jeg tror det er mange som kommer til å kjempe om medaljer, fastslår Northug.