Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Måtte forklare kometens «nye» kropp

Armand Duplantis (19) har bygget muskler.

BYGGET MUSKLER: Armand Duplantis. Foto: AP Photo/Hassan Ammar
BYGGET MUSKLER: Armand Duplantis. Foto: AP Photo/Hassan Ammar Vis mer

Mens de norske friidrettsstjernene for tida viser seg fram i VM i Doha, har svenskene også en klar lederstjerne:

Hans navn er Armand Duplantis. Han er 19 år, innehar flere rekorder i stavsprang, er regjerende EM-mester og vant VM-sølv tirsdag.

Før finalen tirsdag kveld, fikk teamet hans imidlertid spørsmål om det Expressen omtaler som «hans nye fysikk».

Unggutten har nemlig lagt på seg fem kilo med muskler. Det har vært et bevisst grep på vei inn mot VM.

ROSES: Konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen roser 19-åringens mot. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Skjer ting

Det bekrefter mora Helena Duplantis, Armand Duplantis' personlige trener, overfor Expressen.

- Det skjer jo en del ting når man går opp i vekt. Først og fremst må han justere stavene han bruker, og det tar litt tid å venne seg til. Men det har han gjort nå, sier mora til avisa.

Duplantis forklarer sønnens kropp som en som blir sterkere, men ikke nødvendigvis større. I stavsprang kan endringer i vekt og størrelse ha en del å si.

«Mondo» bekrefter også at han kjenner seg sterkere og raskere.

STERKERE OG RASKERE: Armand Duplantis. Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel
STERKERE OG RASKERE: Armand Duplantis. Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel Vis mer

Dramatikk

Tirsdag ble det et VM-sølv, bak amerikaneren Sam Kendricks, for stav-kometen. Det foregikk imidlertid ikke helt uten dramatikk.

Duplantis skal nemlig ha hatt for små staver. Han hadde heller ikke med seg mange nok i konkurransen.

Det skal imidlertid rettes på til OL om ett år, forsikrer mora Helena og far Greg Duplantis, som også er 19-åringens trener. Der er gull det klare målet.

Da Armand Duplantis vant EM-gull i fjor, skapte han sjokkbølger blant verdenseliten. Med 6.05 banket han den svenske rekorden med hele 12 centimeter, satte U20-verdensrekord og sprengte rett og slett grenser.

Sprenger grenser

Grunnen er at 18-årige Duplantis har svensk mor og amerikansk far, og er oppvokst i USA. I 2015 bestemte han seg for å konkurrere med det svenske flagget på brystet, noe som ifølge svenske medier skapte «aggressive meldinger» på sosiale medier.

Og på grunn av en regel hos Det amerikanske friidrettsforbundet, gjelder 6,05 nå også som amerikansk rekord i stavsprang. Duplantis har nemlig både svensk og amerikansk statsborgerskap, og rekorden gjelder derfor for begge.

Verdensrekorden utendørs er satt av ukrainske Sergej Bubka. Den lyder på 6,14, og er satt i 1994. Verdensrekorden innendørs er satt av Renaud Lavillenie i 2014 og er på 6,16 meter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media