Sjur Røthe

- Måtte ha noen minutter alene

Sjur Røthe (35) avslører en overraskende telefonsamtale fra sin tidligere landslagskamerat Hans Christer Holund (34). Det ble tårevått.

TAKKET FOR SEG: Hans Christer Holund sammen med Sjur Røthe (i bakgrunnen) og landslagstrener Eirik Myhr Nossum (t.h.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKET FOR SEG: Hans Christer Holund sammen med Sjur Røthe (i bakgrunnen) og landslagstrener Eirik Myhr Nossum (t.h.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HASLE (Dagbladet): Hele herrelandslaget på distanse er samlet på mediedag før den kommende langrennssesongen, der Sjur Røthe forteller til Dagbladet at oppkjøringen har vært av det normale slaget - uten de store overraskelsene.

Vesentlig mer forbauset ble Røthe på tampen av forrige sesong, da hans gode kamerat, og daværende landslagskollega, Hans Christer Holund slapp ei bombe.

  • 3. mars fortalte Holund til Dagbladet at han skulle ta en avgjørelse etter sesongen på om han skulle legge opp eller fortsette som langrennsløper.

  • Bare åtte dager seinere sa Holund til VG at han hadde bestemt seg for å fortsette i to år til.

  • Men 23. april annonserte Holund at han likevel hadde bestemt seg for å legge skiene på hylla. Sjokkvendingen var et faktum.

- Jeg ble overrasket. Han er en god kompis, og vi snakker mye sammen. Det var en liten periode siden vi hadde snakket sammen sist, men jeg hadde inntrykk av at han var gira og motivert for to nye år, sier Røthe til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Holund, uten å lykkes.

ÅPNER: Sjur Røthe forteller om sjokkbeskjeden han fikk fra Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPNER: Sjur Røthe forteller om sjokkbeskjeden han fikk fra Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skjønte at det var noe

Røthe forteller at Holund var på fjelltur i Jotunheimen, hvis han ikke husker feil, og at ting endret seg den helga.

- Jeg har full forståelse for valget han tok, med tanke på familien. Holund har aldri gjort noe halvveis, så da han tok det valget ble jeg overrasket, men det var ikke sånn at jeg ringte og sa at: «Dette kan du ikke gjøre», forklarer vossingen.

KLAR BESKJED: Slik vurderer landslagsgutta Petter Northugs VM sjanser. Video: Løkås/Cederblad Vis mer

- Hva sa han til deg?

- Det er mellom oss, men jeg skjønte at det var noe da telefonen ringte og det sto Hans Christer Holund på skjermen rett før halv ni på morgenen. «Nå er det enten lommeringing, eller noe alvorlig», tenkte jeg.

Røthe innrømmer at det var antydning til det han beskriver som pollen-reaksjoner i Tønsberg, der han var da han fikk beskjeden fra Holund.

GODE VENNER: Hans Christer Holund og Sjur Røthe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODE VENNER: Hans Christer Holund og Sjur Røthe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Trist

- Var det en tårevåt samtale mellom dere?

- Det var to stykker som forsøkte å holde igjen litt for hverandre. Det var litt snufsing, og i etterkant måtte jeg ha noen minutter alene. Det er rart, men jeg tenker ikke på det før det skjer. Da han ga beskjeden, som var en stor overraskelse, var det greit å få noen minutter for seg selv, sier en åpenhjertig Røthe.

Han legger ikke skjul på at Holund har betydd mye for ham.

De to både var og er nære, og har tidvis tilbrakt mer tid med hverandre enn sine respektive familier.

- Holund og jeg har vært på lag i mange år, og kjent hverandre lenge. Tidlig visste vi om hverandre, og gikk på juniorlag sammen, så det er ganske lang fartstid vi har hatt sammen. Hyttene våre på Sjusjøen er et steinkast fra hverandre. Vi er gode kompiser, og da betyr det litt ekstra når noen gjør noe så drastisk som å gi seg med noe man har drevet med hele livet. Det har vært vår felles ting i skifamilien, sier verdensmesteren fra VM i 2019.

SNAKKER SAMMEN: Sjur Røthe og Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKER SAMMEN: Sjur Røthe og Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Gir seg?

Røthe er som nevnt klar for den kommende sesongen. Se bort fra en tidvis trøblete rygg, er 35-åringen i god form.

Men å garantere at han står på startstreken under VM på hjemmebane i 2025, det vil han ikke.

SNIKFILMES: Simen Hegstad Krüger reagerer på fotografenes oppførsel. Video: Løkås/Cederblad Vis mer

Røthe utelukker nemlig ikke at han kan komme til å gjøre som Holund etter endt sesong.

- Jeg skal hvert fall fullføre den sesongen som kommer nå, og så må jeg ta en vurdering, sier han.

- Det blir vanskelig å gi seg før VM i Trondheim?

- Ja, det er på mange måter vanskelig å gi seg inn i en VM-sesong, men jeg skal gå ganske fort på ski denne vinteren for at jeg skal fortsette i VM-sesongen. Jeg legger litt press på meg selv, avslutter Røthe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer