Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Måtte røyke før kampene

David James blåste i klagingen til de andre Liverpool-gutta.

(Dagbladet.no) David James har stumpet røyken. Den 37 år gamle veterankeeperen mener han ikke kunne spilt i dag om han ikke hadde kastet sigarettene.

Portsmouth-spilleren forteller at han i 15 år røykte 20 om dagen. I perioder i smug, men etter hvert helt åpenlyst og overalt.

I en spalte i Guardian skriver han om den tøffe veien mot renere luft i lungene.

Røykte i buskene

Han begynte å røyke som 15-åring. I utgangspunktet hatet han røyk, men så ble han skadet og da startet kjederøykingen.

- Da jeg kom til Watford måtte jeg røyke i smug. Jeg snek meg ut om natta og røykte i buskene. Jeg visste at noen av seniorspillerne røykte og en gang jeg ryddet i garderobene, etter en kamp mot Manchester United, fant jeg sneiper på gulvet. Jeg tenkte at hvis en United-spiller kan røyke, da kan det ikke være så galt, skriver James.

Sommeren 1992 signerte han for Liverpool. Da var han åpen om avhengigheten, og han røykte hele tida.

- Jeg røykte etter trening, på stadion og i spillerbussen. Hvis de andre spillerne klagde sa jeg at de aldri klagde når de var på nattklubber.

ORKET IKKE MER: Portsmouth-keeper David James sleit med å slutte, men klarte det til slutt. Han mener det reddet karrieren hans. Foto: AP
ORKET IKKE MER: Portsmouth-keeper David James sleit med å slutte, men klarte det til slutt. Han mener det reddet karrieren hans. Foto: AP Vis mer

Etter hvert ble presset rundt ham større. Både klubben og eks-kona ba ham om å slutte, og han forsøkte å trappe ned.

Ber om nulltoleranse

Det gikk dårlig i starten, for han hadde faste ritualer som han ikke klarte å kvitte seg med. Det å røyke var blitt en del av kampforberedelsene til David James, men etter hvert klarte han å slutte helt.

Nå priser han seg lykkelig over at han vant den kampen.

- For første gang i karrieren min klarte jeg å glede meg over løping. I Villa sa de at jeg hadde utholdenhet som en midtbanespiller. Jeg fikk en helt ny kropp som 30-åring, skriver James.

Målet hans nå er holde ut til VM i 2010. James tror han aldri kunne spilt så lenge om han ikke hadde stumpet røyken. Derfor er bruker han nå mye tid på å oppfordre ungdom til å holde seg unna sigarettene. Tidligere denne uka deltok han på en kampanje i Portsmouth.

- Problemet nå er at det fortsatt ikke er regler mot røyking i klubbene. Sjefene bør går for nulltoleranse. For det er noe galt hvis barn tror de kan røyke og likevel spille som Zidane.

image: Måtte røyke før kampene
VIL TIL VM: David James har spilt 35 landskamper. Nå satser han videre mot VM om litt over to år.
TUNGT: David James forteller at han ikke orket å løpe mer enn 800 meter de 15 åra han røykte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media