Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Måtte såre Van Dijk

Ronny Deila og Haakon Lunov var nådeløse mot den daværende Celtic-stopperen.

ALVORSPRAT: Ronny Deila og Haakon Lunov sier de tok en alvorsprat med Virgil Van Dijk. Foto: Jeff Holmes/REX
ALVORSPRAT: Ronny Deila og Haakon Lunov sier de tok en alvorsprat med Virgil Van Dijk. Foto: Jeff Holmes/REX Vis mer

I 2014 tok Ronny Deila over som manager i den skotske storklubben Celtic, med seg på flyttelasset var hans tidligere assistent Haakon Lunov.

Blant spillerne den norske trenerduoen tok over var en ung Virgil van Dijk. På dette tidspunktet hadde nederlenderen tilbakelagt sin første sesong for den tradisjonsrike klubben hvor han ble tatt ut til årets lag.

Den påfølgende sesongen skulle derimot begynne på et helt annet vis for den nåværende Liverpool-stopperen. I Deila og Lunov sin første sesong hadde Van Dijk en tilnærmet katastrofal start på sesongen med svake involveringer i flere kamper på rad.

Den norske trenerduoen bestemte seg for å ta det opp med sin kanskje viktigste forsvarsspiller.

Ronny Deila skal ha kalt inn Van Dijk til et møte. I forkant samlet førstelagstrener Haakon Lunov inn videobilder og statistikk.

- På møtet viser vi han bildene, og så spør vi: «Ja, hva tenker du nå?» Han sier ingenting. Helt stille. «Hva er det du kan bli bedre på?» fortsetter vi. «Are you finished now?» svarer van Djik. Vi stilte han et par spørsmål til, men han gjentok bare: «Are you finished now?», forteller Lunov i podkasten Wolfgang Wee Uncut.

- Måtte såre stoltheten hans

Lunov sier at de ikke kom noen vei, og at de dårlige prestasjonene fortsatte.

«Hva gjør vi for å trigge denne spilleren», tenkte Haakon Lunov. Den norske trenerduoen endte opp med å kalle inn til et nytt møte.

Ronny Deila ba landsmannen om å samle sammen samtlige nøkkelsituasjoner fra de foregående kampene, og ga beskjed om at han bare skulle «hamre løs» i møtet.

I podkasten forteller Lunov at han gikk hardt til verks.

- Her er du involvert, her gjør du en stor feil. Her er du skyldig i at vi taper. Det er din skyld at vi røk ut. Dette målet er din skyld, sier han til Van Dijk under møtet.

Ifølge Lunov var stjernespillerens reaksjon: «Are you finished now?».

- Men etter det, hadde han en perfekt sesong. Men det interessante her er at oppskriften alltid er forskjellig. For han var det å såre stoltheten hans, ved å si: Dette er din feil, du er skyldig. Og da tenkte han kanskje: jeg skal aldri sitte i et sånt møte igjen, avslutter Lunov historien.

Van Dijk har selv ikke uttalt seg om møtene Lunov refererer til.

- En helt annen verden

Haakon Lunov hadde vært i trenerteamet til Ronny Deila i Strømsgodset, men ble med på flyttelasset til Skottland da Celtic kom på banen.

I Glasgow var forventningene til den nye treneren og klubben mye større enn nordmennene var vant til i Drammen. Allerede fra første dag ble trenerduoen testet av omgivelsene, av pressen, ledere og spillere.

Lunov forteller at bare dager etter ansettelsen ble han stilt til veggs av en av de mer erfarne i klubben.

- Rekrutteringssjefen dro meg inn på kontoret rett før jeg skulle på en Champions League-befaring. Og så sier han: What the f*** are you going to provide to this club? Det er jo sånt man ikke kan forberede seg på, mimrer Lunov lattermild.

Det ble med to sesonger i Celtic for Deila og Lunov som vant serien begge åra og den skotske ligacupen for Celtic. Men prestasjonene i Champions League ble for svake for den ambisiøse klubben.

Duoen jobbet sammen igjen i Vålerenga, men mens Ronny Deila tok fatt på ett nytt utenlandseventyr i New York i januar, er Lunov for tiden uten en klubb.

I podkast-episoden som ble sluppet onsdag åpner 37-åringen opp om utfordringene han og Deila møtte under tiden på balløya.

- Vi kom til en helt annen verden. I Norge er spillerne mer pratsomme og hierarkiet ganske flatt, mens der borte var det et enormt hierarki, hvor massive utfordringer ble kastet på deg i høyt tempo, og hvor spillerne hadde enorme entourager rundt seg, forteller Lunov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!