Måtte tabellen forbli slik!

Topplagene har satset på erfaring. Otto Ulseth kommenterer.

SÅ DU HVEM som satt sammen med Kåre Ingebrigtsen på Bodø/Glimt-benken 16.mai? Ja, du så rett, hvis du tror du så gamle Bjørn Hansen der. Han satt formodentlig og hvisket noen få kloke ord i Kåres øre, eller han kanskje satt der mest slik at Kåre skulle vite at han var der hvis det trengtes.

Neste gang er det Bent Inge Johnsen som assisterer på Glimt-benken igjen. Men den gamle høvdingen gir fortsatt ryggdekning. Jeg innbiller meg at noe av forklaringa på Glimt-suksessen ligger der. Bodø/Glimt har veldig bevisst satset på en ferdighet som er lite etterspurt i norsk fotball for tida: Erfaring.

Hvis jeg skulle nevne to andre klubber som har gjort noe av det samme, vil det akkurat i disse dager være aktuelt å peke på Stabæk og Fredrikstad.

BJØRN HANSEN KJENNER jeg svært godt. Jan Jönsson (Stabæk) og Anders Grönhagen (Fredrikstad) vet jeg om bare av omtale, men jeg tror jeg har grunnlag for å hevde at ingen av de tre er geniale. De er dyktige fagfolk, som er blitt gradvis flinkere år for år.

De har lest, de har prøvd ut teoriene sine, gjerne sammen med noen som var eldre og mer erfarne enn dem selv - men de har fremfor alt holdt på så lenge, i så mange forskjellige klubber og kulturer, på forskjellig nivå, at de kjenner igjen de fleste situasjoner som utfordrer dem.

De behøver ikke alltid analysere eller tenke. De kan i noen grad satse på det intuitive.

Bjørn Hansen var i mange år trener på nivå to og tre i trøndersk fotball før han kom til Rosenborg første gang. Han har trent aldersbestemte landslag. Han har jobbet med jentefotball.

Jan Jönsson gikk først fire år som assistent for Stuart Baxter i japansk fotball, før han kom hjem til Sverige og ble trener i Ljungskille, deretter i Landskrona.

MANGLER ERFARING: Men Kåre Ingebrigtsen kompenserer med ydmykhet. Foto: Scanpix
MANGLER ERFARING: Men Kåre Ingebrigtsen kompenserer med ydmykhet. Foto: Scanpix Vis mer

HER ER OVERSIKTEN over de klubbene Anders Grönhagen har vært trener i: GIF Sundsvall, IFK Sundsvall, Djurgården, GIF Sundsvall, IF Elfsborg, Brommapojakarna og Djurgården før han kom til FFK. Som du ser; i flere av klubbene har han vært flere ganger.

Hovedtrener i Bodø/Glimt er Kåre Ingebrigtsen, som har et meget godt blikk for fotball (det er veldig mange dyktige fotballspillere som ikke har det) , men som har én tydelig mangel; erfaring. Derfor er Bjørn Hansen der, som mentor/coach/konsulent/hjelpetrener. Det er beviset for at Kåre i alle fall har den ferdigheten som er viktigst når en mangler erfaringen; ydmykheten.

For øvrig har Bodø/Glimt også noe så vidt sjeldent som en direktør med både leder- og fotballerfaring.

STABÆK VIL SANNSYNLIGVIS vinne serien. Fredrikstad og Bodø/Glimt vil trolig ikke vinne medaljer. De vil mer sannsynlig havne der de totalt sett hører hjemme ut i fra en totalvurdering: henholdsvis midt på tabellen og på nedre halvdel.

Det er tross alt veldig mange andre faktorer enn trenernes ferdigheter som påvirker resultatene. Fotballens tyngdelov vil sørge for at Brann, Lillestrøm, Viking, Vålerenga og Rosenborg legger seg til på øvre halvdel til slutt.

Mye er bra i norsk fotball, mye er adskillig dårligere enn vi liker å tro. Noe av det mest positive som skjer akkurat i disse dager er den utviklinga som honorerer de klubbene som har satset på erfaring, samtidig med at ledelsen i norsk toppfotball er begynt å etterlyse nettopp det.

Det beste ville være om de samme tre klubbene som ligger i toppen nå er der også ved sesongslutt, men det er å håpe på alt for mye.

Måtte tabellen forbli slik!
RUTINERT SVENSKE: Fredrikstad-trener Anders Grönhagen har lang fartstid fra flere svenske klubber.