TILBAKE I SIRKUSET: Men denne gangen er Matthias Lanzinger en av dem som sørger for at alt rundt alpinverdenscupen går som det skal. Protesen på venstre bein plager ham fortsatt, mer enn fem år etter ulykken i Kvitfjell. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TILBAKE I SIRKUSET: Men denne gangen er Matthias Lanzinger en av dem som sørger for at alt rundt alpinverdenscupen går som det skal. Protesen på venstre bein plager ham fortsatt, mer enn fem år etter ulykken i Kvitfjell. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Matthias amputerte beinet etter stygt Kvitfjell-fall. Nå drømmer han om gull igjen

Dagbladet møtte Lanzinger i Østerrike.

SÖLDEN (Dagbladet): Søndag 2. mars 2008 kjørte Matthias Lanzinger sitt siste renn som profesjonell skiløper. Det var super G-rennet i Kvtifjell, og da han suste over det siste henget ned mot målområdet gikk det helt galt.

Lanzinger kom skjevt ut fra hoppet, hoppet gjennom en port, og i ferden videre nedover henget løste ikke den ene skia seg ut.

To dager senere konstaterte legene ved Ullevål sykehus i samråd med østerrikske eksperter at Lanzingers bein måtte amputeres

Komplikasjoner
I dag møtte Dagbladet Lanzinger til frokost i bunnen av Rettenbach-breen over Sölden i Østerrike. Lanzinger er tilbake i verdenscupsirkuset, men denne gangen som prosjektsjef i Salomons markedsavdeling.

Det er fem og et halvt år siden den karrierestoppende ulykken i Kvitfjell, Lanzinger halter fortsatt idet han kommer oss i møte.

- Jada, jeg har hatt en del komplikasjoner. Jeg opererte for foreløpig siste gang i fjor, men i år har det gått veldig mye bedre. Nå er det bare noen betennelser i huden på grunn av protesen, sier Lanzinger til Dagbladet, og hevder han aldri har vært bitter eller sint etter fallet i Kvitfjell.

- Jeg er bare stolt over å ha fått vært en del av dette som er så stort, sier Lanzinger.

Hadde OL som mål
Som toppidrettsutøver satte han seg stadig nye mål. Hver eneste dag tenkte han på hvordan han skulle bli bedre til å stå på ski. Målene hans var å lykkes i OL i Vancouver i 2010 og i Sotsji 2014.

Med et amputert bein var det selvsagt umulig. Likevel var hodet hans fortsatt innstilt på å finne nye mål, nye måter å bli bedre på. karrierestoppen tvang ham til å tenke annerledes på livet, men ikke til å tenke annerledes i hans kommende liv.

- Sommeren 2011 tenkte jeg at det kanskje kunne være mulig å nå det målet jeg satte meg som barn, før jeg ble profesjonell skiløper, å få delta i et OL. Kanskje det kunne være mulig for meg å komme tilbake, men nå til paralympics, forteller Lanzinger.

- Jeg satte meg nye mål og fokuserte på dem. Det var nesten akkurat det samme som det jeg gjorde da jeg sto på ski.

Drømmer om gull
De nye målene var først å begynne å stå på ski igjen. Så ville han finne ut hvor mye han kunne trene. Svarene han fikk var gode, og fjorårssesongen, på tross av fysiske plager, ble kronet med tre VM-medaljer, hvorav ett gull, og verdenscupseire.

Resultatene sørget for å kvalifisere ham til paralympics i Sotsji i mars. Der skal han konkurrere i samtlige disipliner.

- Jeg håper jeg når mitt høyeste nivå i Sotsji, men jeg kan ikke vinne alle disiplinene. Det er helt umulig. Jeg håper å få noen medaljer, og et gull ville vært fantastisk, men det viktigste for meg er måten jeg er kommet dit på. Med VM-gull og world cup-seire har jeg sett at denne veien var den riktige, og nå har jeg nådd toppnivået igjen. Det har vært det viktigste for meg hele tida, selv om drømmen ville blitt komplett med et gull i paralympics.

Og selv om han nå vet at livet etter en slik ulykke også er bra, var det også viktig for ham å komme tilbake til Kvitfjell. For å få alt sammen ut av hodet og gå videre.

- Jeg var tilbake på Kvitfjell nøyaktig ett år etter ulykken. Jeg så på stedet der jeg falt, og det var viktig for meg, for jeg hadde hodet fullt av bilder fra selve ulykken.

ULYKKEN: Matthias Lanzingers bein ble revet tvers av i Kvitfjell-fallet. Skaden minnet om det man ser etter alvorlige trafikkulykker, mente legene ved Ullevål sykehus.

Foto: NRK
ULYKKEN: Matthias Lanzingers bein ble revet tvers av i Kvitfjell-fallet. Skaden minnet om det man ser etter alvorlige trafikkulykker, mente legene ved Ullevål sykehus. Foto: NRK Vis mer