Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Matti Nykänen er død

Den legendariske skihopperen Matti Nykänen ble bare 55 år gammel.

DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den verdenskjente finske skihopperen Matti Nykänen er død. Han ble 55 år gammel. Det er familiemedlemmer av Nykänen som bekrefter dødsfallet overfor finske Seiska.

- Jeg har nettopp hørt om dette selv, så jeg kan ikke si noe mer, sier, Vieno Nykänen, Matti Nykänens mor til den finske avisa Iltalehti.

Nykänen etterlater seg kona Pia og tre barn fra tidligere forhold.

I løpet av ni aktive sesonger rakk Nykänen å vinne 46 verdenscuprenn. Han hentet også hjem fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

- Dette er veldig trist å høre. Han hadde et noe mer turbulent liv enn de fleste, men var fortsatt utvilsomt en av de desidert største innen skihopping gjennom tidende. Han var en fargeklatt, sier den tidligere verdensrekordholderen Bjørn Einar Romøren til Dagbladet.

- Uavhengig av alt … Det han gjorde i hoppbakken var unikt. Det var noe før min tid som konkurrerende utøver, men alle husker Nykänen - en kar som hoppet fryktelig langt. Han vant det som kunne vinnes. Hadde det vært like mange helger med verdenscuprenn da som det er i dag, så hadde statistikken vært enda verre å slå, sier Romøren.

TRIST: Bjørn Einar Romøren minnes Nykänen som en unik skihopper. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
TRIST: Bjørn Einar Romøren minnes Nykänen som en unik skihopper. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer

- Sjokkert

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte det. Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt man kunne oppnå i forholdsvis ung alder, sier den norske hoppsjefen Clas Brede Bråthen til NTB og fortsetter:

- Han hadde en fantastisk evne til å fascinere og imponere en hel hoppverden. Skihoppingen hans var noe man ikke hadde sett makan til tidligere, og han satte en ny standard. Det er veldig tidlig å gå bort i en alder av 55 år. Det var ikke noe jeg hadde ventet. Du blir litt sjokkert og satt ut.

Bråthen var selv aktiv hopper da Nykänen fortsatt leverte i bakken.

- Han er en av vår idretts desidert største profiler. Matti på sitt beste var et idol for mange i min aldersgruppe. Han kan beskrives med alle ordene man kan bruke om store forbilder, sier han til NTB.

Nykänen, som av mange er ansett som den største skihopperen noensinne, vant hele tre gullmedaljer i vinter-OL i 1988, og var den første i historien som vant alle hoppøvelser.

EN AV DE STØRSTE: I 1985 og 1988 ble Nykänen kåret til årets idrettsutøver i Finland. Med sin mange bragder blir han sett på som en av de aller største hopplegendene gjennom tidene. Her er han avbildet i lufta over Vikersund under et verdenscuprenn i skiflyging 19. februar 1983. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
EN AV DE STØRSTE: I 1985 og 1988 ble Nykänen kåret til årets idrettsutøver i Finland. Med sin mange bragder blir han sett på som en av de aller største hopplegendene gjennom tidene. Her er han avbildet i lufta over Vikersund under et verdenscuprenn i skiflyging 19. februar 1983. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix Vis mer

- Fikk tak i livet

Nykänens liv har imidlertid i stor grad vært preget av skandaler og personlige tragedier. Han jobbet på et tidspunkt for en for en sextelefon, han har vært stripper, han har sittet inne for voldelige angrep på kona, og for å ha knivstukket en kamerat.

Da Dagbladet møtte Nykänen på Gran Canaria for et drøyt år siden åpnet han opp om de vanskelige åra, og hvordan hans nye kone hadde reddet ham.

- Det var et stort øyeblikk var da jeg traff henne for et par år siden. Jeg kom meg tilbake til livet takket være henne. Livet mitt hadde sklidd ut litt. Det var et rot. Helvete er ikke så ille som livet mitt var. Å møte henne var livsviktig. Jeg kom til ro og fikk tak i livet mitt igjen. Og selvfølgelig betyr bandet mitt mye. De hjelper meg. Og bidro også til at jeg har orden på tilværelsen igjen. Fordi …, sa Nykänen og fulgte opp:

- Når karrieren til en idrettsutøver ender, havner man i et tomrom. Det er baksiden av livet som sportsutøver. Når sporten er borte og karrieren over, er du ingenting. Ingenting. Det er slik jeg føler det.

HOPPLEGENDE: Dette er Arne Scheies hyllest til Matti Nykänen. Video: Arne Scheie / NRK Vis mer

- Geni

«Et geni i bakken – men en katastrofe i livet etterpå», skrev Dagbladet den gang om mannen som tok sin første World Cup-seier 30. desember 1981 og første VM-tittel i Holmenkollen i 1982. I 1984-OL i Sarajevo vant Nykänen gull i den store bakken.

Hans 17,5-poengs seiersmargin i den store bakken er fortsatt den største i OL-historien. I OL i Calgary i 1988 ble han den første hopperen som vant tre gull i et OL. Nykänen vant normal bakke med 17 poeng, den store bakken med 16,5, og gull i lagkonkurransen. Skihistorien måtte omskrives. 46 verdenscupseire, fire olympiske gull, fire VM-gull, 76 pallplasseringer.

Men allerede i 1986 startet nedturen, da det finske skiforbundet ga ham flere renns karantene for drikking. Ett år seinere ble han sendt hjem i skam fra hoppuka for drikking, bråk og rasering av hotellrom.

- Jeg var ung da jeg fikk suksess. Media var rundt meg hele tida. Jeg sto alltid i sentrum og ble sliten av det. Det ble for mye. Jeg var ulykkelig. Jeg drakk fordi jeg ønsket å glemme, sa Nykänen til Dagbladet i fjor.

Han kunne imidlertid fortelle at han følte at han hadde fått større kontroll over livet igjen.

- I dag har jeg en bra følelse. Jeg har nervene og følelsene mer under kontroll. I dag jogget jeg meg en halvtimes tur på morgenen.

- Er du sliten av skandaler? Det må stjele energi fra deg?

- Ja, når man er i offentlighetens lys så kommer det skandaler. De vil komme i framtida også. Alle har skandaler i livet sitt, men i mitt tilfelle blir de delt med verden. Når folk kjenner meg, sa han.

VETERANSEIER: Matti Nykänen ble i 2008 verdens beste hopper mellom 40 og 44 år, under VM for veteraner.Vis mer Vis mer

- Jeg ville ha fred

Nykänen åpnet også opp om alkoholproblemene som fulgte ham store deler av livet, og fortalte at det begynte fordi han var redd mennesker.

- Alkohol ga meg en slags feil selvfølelse. Hver dag hang folk rundt meg. Jeg ville ha fred. Jeg fryktet mennesker, syntes det var vondt å måtte forholde meg til dem hele tida. Drikkinga ga meg en falsk trygghet.

«Matti, kom her og ta en drink da!» roper de til meg. Folk prøver å by meg på drikke hele tida.

«Jeg drikker ikke nå», svarer jeg. Da blir de sinte og fornærmet. «Å kom igjen, Matti. Vær litt kul nå. Vi snakker litt og så drikker vi litt.» Men de får bare bli fornærmet. Jeg går min egen vei.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!