Therese Johaug dopingtatt:

Matvaregigant håner Johaug i ny kampanje

- Kjøp norsk røkelaks, få med en leppepomade på kjøpet. 

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Therese Johaugs dopingsak vekker oppsikt også utenfor de norske landegrensene. Spesielt i langrennsinteresserte nasjoner som Finland er interessen stor.

Det benytter også andre deler av næringslivet seg av.

Den tyske matvarekjeden Lidl ble aldri en hit i Norge. Fem år etter de første butikkene åpnet i 2004 kjøpte Reitangruppen dem opp, og de blågule-butikkene forsvant fra norsk jord.

Laksesalg

Men i våre naboland lever kjeden ennå. Og denne uka sender Lidl i Finland et stikk tilbake til Norge.

Det kommer i kjølvannet av Therese Johaug-saken.

I dag - torsdag 20.oktober - får alle kundene som handler norsk røkelaks i butikkene med en leppepomade på kjøpet.

Lidls markedssjef, Seppo Niemelä, bekrefter og skriver følgende til Dagbladet:

- Vi ville lage en kampanje som er aktuell og som responderer til våre finske kunder på en leken måte. Denne kampanjen gjelder bare for i dag (torsdag). En kunde som kjøper norsk røkelaks får en leppepomade gratis. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra våre kunder, skriver Niemelä i en epost til Dagbladet.

Finsk raseri

At Johaug-saken får internasjonal oppmerksomhet er det liten tvil om.

Allerede da nyheten sprakk torsdag sådde flere tvil i forklaringene.

- Jeg har akkurat sett pressekonferansen. Jeg kjøper ikke leppe-forklaringen helt. Hvordan kan man teste positivt på doping med å ta litt krem på leppene? uttalte den finske veteranen Sami Jauhojärvi til Dagbladet da nyheten ble kjent.

- Jeg er usikker på den norske forklaringen. Kan vi stole på det Johaug og legen sier? Jeg håper at WADA undersøker hva som faktisk skjer i norsk langrenn. Vi trenger en uavhengig granskning der. Jeg stoler på WADA og håper de undersøker norsk langrenn, sa Aino-Kaisa Saarinen

Seinest onsdag gikk den finske Harri Kirvesniemi til angrep. Kirvesniemi, som ble doptatt i 2001, var kraftig irritert over at Johaug ikke var utestengt ennå.

- Hadde hun vært fra noe annet land enn Norge hadde hun vært utestengt allerede, sa han til Ilta-Sanomat.

Noen timer seinere ble Johaug suspender i to måneder av Antidoping Norge. Men den finske 58-åringen mener mer må til:

- Det foregår mange merkelig saker i skiforbundet som jeg forstår lite av, sier Kirvesniemi og forteller at han nå håper norsk langrenn blir grundig etterforsket.

Ferry-forsvar

Justyna Kowalczyk gikk ikke like langt, men publiserte et bilde av kremen Trofodermin i sosiale medier, der kremen tydelig var merket med et dopingsymbol.

Det provoserer den tidligere skiskytteren Björn Ferry. I et intervju med Västerbotten-kuriren kommer han med kritikk av det han kaller skadefryd.

- Kowalczyk og Saarinen fryder seg. Men hos russerne er det enda verre. Dette påvirker synet også på Sverige. Andre nasjoner setter likhetstegn mellom Sverige og Norge og dette vil svekke troverdigheten for alle kondisjonsidretter, sier Ferry til avisa.

Etter Ferrys utspill har Kowalczyk fått nok av svensken.

- Den mannen, eller svenske eksperten, kan tydeligvis lese tankene mine. Jeg har ikke engang svart på spørsmål (om Johaug) ennå. Søren, for et geni, skriver Kowalczyk på Twitter, med tydelig retning Björn Ferry.

Ferry selv bare fnyser av utspillet:

- Hun hadde rett i geni, men resten dropper jeg å kommentere, sier Ferry til Expressen.

THERESE JOHAUG: - Vi har visst om dette i en ukes tid, sier Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Oppsal. Video: NTB Scanpix Vis mer