I VM: Jaysuma Ndure Saidy er på plass i Sør-Korea. 100 meteren for menn i Daegu avgjøres søndag kveld med Usain Bolt som storfavoritt og Jaysuma Saidy Ndure som norsk deltaker. Foto: AFP PHOTO/ BULENT KILIC
I VM: Jaysuma Ndure Saidy er på plass i Sør-Korea. 100 meteren for menn i Daegu avgjøres søndag kveld med Usain Bolt som storfavoritt og Jaysuma Saidy Ndure som norsk deltaker. Foto: AFP PHOTO/ BULENT KILICVis mer

Maurice Greene tror ikke Ndure er god nok for finale

- Jeg har så vidt hørt om ham.

Tidligere OL- og VM-vinner Maurice Green, som også har hatt verdensrekorden på 100 meter, tror det kan bli tøft for Ndure å nå finalene i VM.

- Jo da, jeg har så vidt hørt om Jaysuma Saidy Ndure. Jeg vet han har amerikansk trener og løper for Norge. Han kan nok klare å nå en finale, men det kommer til å bli veldig tøft.

- Mye kommer til å avhenge av hvilke semifinaleheat han ender opp i. Dersom han har litt flaks kan det gå, men jeg vil ikke regne med det, sier Maurice Green til NTB.

Han har VM-gull i friidrett fra mesterskapene både i Aten (1997) og Sevilla (1999), men likevel er han på mange måter VM-debutant i Daegu, for her jobber han som kommentator for Eurosport, og det er første gangen han er i et internasjonalt mesterskap i en slik rolle.

- Jeg må virkelig jobbe hardt som TV-kommentator. Det er på mange måter mye hardere arbeid enn da jeg løp selv, sier Green med et smil til NTB.

Han ga seg i 2004 på grunn av skader og mye motgang. Da hadde han en personlig rekord på 9,79 sekunder, og det var også en gang verdensrekord på 100 meter. Nå har Bolt rekorden med 9,58.

Raskere - Den store forskjellen på å løpe 100 meter nå og da jeg var aktiv ligger i tidsforskjellen. Mennesket er blitt raskere, og de beste løperne er blitt mye flinkere til å passe på seg selv. Treningsmetodene er blitt mye bedre, og utviklingen har gått sin gang på alle områder, ikke minst når det gjelder kosthold, mener Green.

Han hadde sin storhetsperiode i slutten av 1990-årene og inn i 2000, da han kronet karrieren med OL-gullet på 100 meteren i Sydney.

- Jeg pådro meg en del skader og hadde store problemer med det, men det var først og fremst motivasjonen som gjorde at jeg ga meg. Jeg hadde vunnet alt. Det var ikke noe mer jeg kunne bevise eller oppnå. Derfor la jeg løpeskoene på hylla. Jeg klarte rent psykisk ikke å bruke så mye tid på treningen, forteller Green til NTB.

- Savner du livet på banen?

KJENNEMERKE: Maurice Green var verdens beste sprinter, og feiret nesten alltid med å stikke tunga ut av munnen. Foto: 
EPA PHOTO KEYSTONE/MICHELE LIMINA/ADV-ms
KJENNEMERKE: Maurice Green var verdens beste sprinter, og feiret nesten alltid med å stikke tunga ut av munnen. Foto: EPA PHOTO KEYSTONE/MICHELE LIMINA/ADV-ms Vis mer

- La meg si det slik: Jeg savner konkurransene, men treningen og alle forberedelsene kan jeg meget godt være for uten, legger han til.

Bolt kan slås Maurice Green er ikke i tvil om at det er løpere som kan klare å slå Usain Bolt i årets mesterskap.

- Slik Bolt har løpt i år kan han bli slått, for det er stor forskjell på løpingen hans nå og for to og tre år siden i Berlin og Beijing.

- Om han går på et nederlag her i Daegu kommer an på om konkurrentene er redd ham eller ikke. Du må huske på at han har klart å løpe på 9,5-tallet. Alle vet hva han er god for. Rent psykisk gir det Bolt et overtak, mener Maurice Green.

Han tror ikke doping er noe stort problem i friidretten, og særlig på sprinten, lenger.

- Nei, noe stort problem kan det ikke være, for vi har jo alle sett at de som prøver seg med juks og fanteri blir tatt temmelig fort. Det er blitt mer og mer vanskelig å jukse, og de få som prøver seg blir vi kvitt temmelig raskt, sier Maurice Green til NTB.

100 meteren for menn i Daegu avgjøres søndag kveld med Usain Bolt som storfavoritt og Jaysuma Saidy Ndure som norsk deltaker.

(NTB)