Fotball-EM

Mbappé bommet: Frankrike ute

Sveits sjokkerte Frankrike og tok seg videre mot verdensmesteren. Syndebukken ble Frankrikes største stjerne, Kylian Mbappé.

IVRIG: Denne Sveits-supporteren går sin seiersgang i sosiale medier etter at Sveits slo ut Frankrike av fotball-EM. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program
  • Frankrike – Sveits 3-3 (4 - 5 på straffer)

Frankrike er ute av EM, etter at Kylian Mbappé bommet i straffesparkkonkurransen, og ble syndebukk.

Verdensmesterne fra 2018 møtte Sveits i Bucuresti mandag.

Det skulle mye til for å toppe den første EM-kampen tidligere denne kvelden mellom Spania og Kroatia, men det skulle den absolutt gjøre.

Det som på papiret skulle se ut som en enkel kamp for Frankrike, skulle vise seg å bli en vanskeligere nøtt for «Les Bleus».

En scoring signert Sveits-spiss Haris Seferović ga de røde en tidlig ledelse.

Men i andre omgang satte Frankrikes stjernegalleri opp tempoet, og viste hvorfor de i 2018 ble verdensmestere.

To scoringer signert Karim Benzema, og et praktfullt langskudd fra Paul Pogba i andre omgang så lenge ut til å være nok til å sende Frankrike til kvartfinale, men sveitserne ville det annerledes.

I de ti siste minuttene satt Sveits inn en voldsom sluttspurt. Først scoret Seferovic sitt andre for kvelden med nok en heading – og så skjer det utrolige. På overtid scoret Mario Gavranović og sendte lagene til ekstraomganger.

Der klarte ingen av lagene og score, og oppgjøret måtte avgjøres på straffer.

Etter at begge lagene hadde satt sine fire første straffer, var det Frankrikes største stjerne, Kylian Mbappé, som ble syndebukk, i en fotballkamp som vil huskes i mange år.

Etter et smått spinnvilt drama, der kampen svingte fra ende til annen, der man fikk alt fra drømmescoringer til sene utlikninger, så var det fort England-legenden Gary Lineker som oppsummerte det veldig, veldig mange tenkte.

- Herregud!, skrev den tidligere Tottenham- og Barcelona-spilleren på sin Twitter-konto, mens kampen mellom Sveits og Frankrike svingte mellom heseblesende angrep og heroiske taklinger.

Sjokkåpning

Sveits tok en overraskende ledelse allerede etter 15 minutter i Romania.

Steven Zuber sendte et innlegg inn fra sin venstre kant, og der ventet Haris Seferović som svevde himmelhøyt opp, og stanget sveitserne i ledelsen.

- Blir knust i lufta der Lenglet, sa TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad, da han så reprisen.

Premier Leagues mestscorende spiller gjennom tidene, Alan Shearer, lot seg imponere av headingen til Seferović, og hyllet målet på Twitter:

- For et storslått mål og innlegg det er, skrev Shearer.

Det var Seferovic andre mål i EM, etter at han også scoret i 3-1 seieren over Tyrkia i gruppespillet.

Etter sjokkåpningen tok Frankrike mer kontroll over kampen, og skapte noen store sjanser.

SVEVDE HØYT: Haris Seferović stanget inn 1-0 for Sveits. Foto: AFP
SVEVDE HØYT: Haris Seferović stanget inn 1-0 for Sveits. Foto: AFP Vis mer

Halvveis i første omgang kom Frankrike var farlig frampå. Adrien Rabiot kom med ballen inn i sekstenmeteren til Sveits, men innlegget traff ikke Karim Benzema som lusket foran mål.

Like etter tok Rabiot saken i egne hender, og sendte av et langskudd fra 20 meter, men avslutning snek seg utenfor målet til Hugo Lloris.

Sveits kom farlig frampå ved et par kontringer anført av spissen Breel Embolo, men klarte aldri å skape det helt store før sidebytte, med unntak av scoringen.

Sveitserne var nok uansett veldig fornøyd da dommer Fernando Rapallini blåste av til pause.

- Frankrike svake, men Sveits har virkelig imponert oss, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, i pausen.

En som på ingen måte var nådig i sin kritikk var tidligere Arsenal- og Frankrike-bauta Patrick Vieira, som var gjest i studioet til ITV for Frankrike mot Sveits.

- Denne første omgangen var en katastrofe. Vi forventer at de skal spille med med energi, med mer besluttsomhet, men det var helt motsatt! Jeg kjente ikke igjen noen av spillerne. Vi kan snakke om organisering og den nye formasjonen, men når du er på banen så må du ha en positive innstilling, sa Vieira på britisk TV.

Elleville minutter

De første minuttene av andre omgang går inn i historiebøkene.

Først utfordrer Zuber til venstre i den franske boksen, hvor han går i bakken etter en takling fra Pavard. Dommeren dømmer ikke straffe, men etter VAR-sjekk blir det likevel pekt på straffemerke.

Den tok Ricardo Rodríguez, men vingbacken klarte ikke å overliste Lloris i mål, som reddet sin første straffe på ni år.

- Lloris har sluppet inn de 16 siste straffene, utbrøt ekspertkommentator Petter Myhre, fra kommentatorbua.

REDDET ENDELIG: Hugo Lloris reddet endelig et straffespark. Foto: Reuters
REDDET ENDELIG: Hugo Lloris reddet endelig et straffespark. Foto: Reuters Vis mer

Så våknet det Franske stjernegalleriet.

Etter en helt nydelig touch får Karim Benzema stå helt alene med Yann Sommer i Sveits-burdet. Real Madrid-spilleren gjør ingen feil, og chipper ballen i mål over den sveitsiske keeperen.

Det fikk tidligere toppscorer Michael Owen til å hylle tomålsscoreren på Twitter:

Men den målkåte 33-åringen var ikke ferdig der. Bare to minutter seinere har Grizemann ballen på venstre siden av Sveits mål. Den elegante franskmannen finner Benzema i feltet med et nydelig innlegg, og kan enkelt sette inn 2–1 for Frankrike.

Og etter tre magiske minutter, var Frankrike plutselig i ledelsen.

Men Manchester United-stjernen Paul Pogba ville ikke være noe dårligere. 15 minutter seinere sender midtbanegeneralen av et sinnssykt langskudd fra 25 meter, og sender verdensmesterne opp i en tomålsledelse.

Sikret ekstraomganger

Så er det duket for en helt vill sluttspurt fra Sveits. Først var det Seferovic som satte inn sin andre for kvelden med en ny heading, før Dinamo Zagreb-spilleren Gavranovic sendte Kroatia til himmels.

31-åringen mottok ballen på 20 meter fra Granit Xhaka, dro av en mann og klinket ballen ned i hjørnet forbi Lloris.

- Se den pasningen, se det medtaket, se den scoringen, sa Petter Myhre.

Dermed var det for andre gang denne kvelden klart for andreomganger.

Etter et par sjanser i første ekstraomgang, fikk Kylian Mbappé, som hadde vært ganske usynlig hele kampen, en gigantisk mulighet fem minutter ut i den andre.

De blås kjæledegge blir spilt igjennom av Kingsley Coman, men den vanligvis så sikre målscoreren sleiver ballen utenfor mål. Olivier Giroud, som hadde kommet på, hadde en stor sjanse før slutt, men ble nektet av Sommer i mål.

Dermed var det duket for straffespark.

Svveits hadde scoret på sine fem første straffer, når det var Kylian Mbappé sin tur. Yann Sommer rettet mesterlig straffen, og sendte Sveits videre til kvartfinale.

SYNDEBUKK: Yann Sommer reddet Kylian Mbappés straffe og sendte Sveits til kvartfinale. Foto: AP
SYNDEBUKK: Yann Sommer reddet Kylian Mbappés straffe og sendte Sveits til kvartfinale. Foto: AP Vis mer

Det betydde en tidlig avskjed med Frankrike i årets EM-sluttspill.

En som passa på å slakte Mbappé etter missen var Manchester United-legenden Gary Neville.

- Du visste det da Mbappé gikk fram der. Du tenkte bare «å nei». Han hadde noen øyeblikk i ekstraomgangene, men dette har ikke gått bra for ham, sa Neville fra studioet til ITV.

LITE IMPONERT: Gary Neville går hardt ut mot Kylian Mbappé. Foto: Pa Photos
LITE IMPONERT: Gary Neville går hardt ut mot Kylian Mbappé. Foto: Pa Photos Vis mer

Og fortsatte:

- Han ønsker å bli som Ronaldo og Messi, men dette er et slag for ham. Han kommer seg gjennom det. Han har hatt det vrient i dette mesterskapet, og dette er tøft å svelge for ham og det franske landslaget, sa Manchester United legenden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer