STJERNE: Kylian Mbappé er på alles lepper etter et godt VM. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Kylian Mbappé er på alles lepper etter et godt VM. Foto: NTB ScanpixVis mer

VM-finalen: Frankrike-Kroatia

Mbappé er allerede verdensmester

VM-finalen kan gå begge veier, man vet aldri. Det som derimot er rimelig sikkert er at Kylian Mbappé er den neste store.

REISER HAN HJEM med gullmedaljen rundt halsen er Kylian Mbappé kronet allerede som 19-åring. Det er tidlig. Diego Maradona var allerede 21 da han tok verden med storm i 1982, og 25 år da han ledet Argentina til VM-tittelen i Mexico.

Pele debuterte for øvrig som 15-åring, ble landslagsspiller som 16-åring og scoret seks mål da han vant sitt første VM-gull som 17-åring (Sverige).

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Neymar er ikke verdensmestere.

OG DER HAR du et av de store temaene planeten Volleywood snakker om i dag. Sammenlikningsgrunnlaget og potensialet for den neste store, Kylian Mbappé. Spilleren som beveger seg som en ånd med lynets hastighet. For det er ingen andre etter Neymars skuffende VM.

I hvert fall ingen som kan fylle det hullet som vil melde seg etter ti år med Messi og CR7.

DE TO MÅLENE han scoret mot Argentina sementerte Kylian Mbappes status som the next big thing in football. Når pasningen kommer og gutten bestemmer seg, setter på farten og bare drar seg igjennom motstanderens forsvar, sitter jeg med følelse av at det å stoppe ham er like vanskelig som å legge et spøkelse i jern. Men det er ikke bare farten som gjør Mbappe, han har alt denne unge franskmannen – fysikk, løpskraft, tekniske ferdigheter og en allerede godt utviklet fotballintelligens.

Du husker kanskje den lille pasningen han serverte Olivier Giroud i semifinalen, den synkroniserte bevegelsen som tok ballen fra høyre til venstre fot før han spilte Giroud blank med et perfekt vektet hælspark.

Selv store fotballspillere vil slite med den.

For de største er det helt naturlig.

CRISTIANO RONALDOS OVERGANG til Juventus har fått ryktene til gå i spinn. Det sies at Neymar fort kan bli erstatteren i Madrid. Selvfølgelig en naturlig konsekvens og tanke. Men blir det sånn, at Real velger den 26 år gamle brasilianeren med det frynsete ryktet, er jeg blant dem som mener de henter feil PSG-spiller.

Med sju år på Neymar er Mbappe en mye bedre investering.

Det kan også diskuteres om han ikke allerede er en mye bedre fotballspiller.

VELDIG MYE TALER for Frankrike og Kylian Mbappé i denne VM-finalen. Sistnevntes fart og ferdigheter i enden av Paul Pogbas eller Antoine Griezmanns dype pasninger er et av elementene man ser for seg som matchavgjørende. Det man ikke får se, men som også er en faktor, er det faktum at Kroatia de facto har spilt en kamp mer enn Frankrike. Tre ganger ekstraomganger på veien fra gruppespillet til finalen er 3 x 30 minutter – en hel kamp.

Er ikke det en faktor som taler til Frankrikes fordel er kroatene overmennesker.

Evner Luka Modric og gutta å hente fram enda en spurt maken til den som til felte England, fortjener de VM-tittelen (nesten) uavhengig av innholdet i finalen.

Frankrike-Kroatia, søndag kl. 16.00.

Tips: Frankrike med Kylian Mbappé som målscorer.

VM-studio: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer