McClaren byttet fra hollandsk til tysk aksent

I morgen får han ilddåp mot selveste Bayern.

PÅ OPPTUR: Steve McClaren overrasket mange da han fulgte opp fiasko med England med suksess med nederlandske Twente. Nå styrer han sakene i tyske Wolfsburg.Foto: SCANPIX/AFP/DDP/STEFAN SIMONSEN
PÅ OPPTUR: Steve McClaren overrasket mange da han fulgte opp fiasko med England med suksess med nederlandske Twente. Nå styrer han sakene i tyske Wolfsburg.Foto: SCANPIX/AFP/DDP/STEFAN SIMONSENVis mer

||| (Dagbladet): Engelske aviser hånet Steve McClaren da han tok over nederlandske Twente for to år siden. Ikke bare for desperasjonen de så i valget av en «bakgårdsklubb», men fordi manageren tilsynelatende la til seg en nederlandsk aksent i møte med den lokale pressen.

Men McClaren førte Twente til andreplass i sin første sesong, og til historiens første ligagull året etter. Så fikk han tilbud om å bli den første engelske manageren i Bundesliga med Wolfsburg.

Nå ler ikke de engelske avisene fullt så høyt lenger. Selv om de kniser litt av managerens språklige forfall i Tyskland også.

Ifølge Daily Mail har McClaren byttet ut den nederlandske aksenten med en tydelig tysk en, og omtaler seg selv konsekvent som «the trainer».

Briten snakker fortsatt med pressen på engelsk, men tar intensiv tysk-opplæring ved siden av jobben.

- Dagene mine blir fylt opp av fotball, læring om Bundesliga, tysk kultur og tysk språk. Jeg er på vei, men det er vanskelig. Jeg har ikke selvtillit ennå til å snakke språket, men jeg skjønner mye mer. Om et par måneder vil jeg gjøre det bedre, og det er bare en del av utfordringen, sier Steve McClaren.

Spår stor tysk framtid
Uansett språkhets, respekten for den tidligere England-sjefen vokser stadig i hjemlandet.

I morgen skal han gjennom ilddåpen når Wolfsburg møter regjerende mester Bayern München på majestetiske Allianz Arena.

- Jeg er stolt over å være i Tyskland, stolt over å være i Bundesliga, og jeg kunne ikke fått en bedre start enn Bayern München borte, sier McClaren (og unnlater bevisst å oversette til «Munich»).

- Tyskland er som England, det er en fotballnasjon. Jeg tror tysk fotball er på vei opp, og Bundesliga vil forsterke det inntrykket. De har økonomien på plass, og det vil være en fordel, sier manageren.

Likner Middlesbrough
Daily Mail gjør et poeng ut av at Wolfsburg som en nordlig industriby likner litt på McClarens gamleby Middlesbrough, og McClaren selv fleiper med at det eneste problemet med den tyske klubben er at de ikke spiller i rødt.

- Men hovedattraksjonen for meg var de folkene som er involvert i klubben. De ønsker å kjempe i toppen, så for meg spiller det ingen rolle hvor klubben holder til, sier han.

I Wolfsburg får han støtte av kjente Dieter Hoeness som sportsdirektør og ditto kjente Pierre Littbarski som assistentmanager. Med erfaren hjelp og stjernespillerne Edin Dzeko, Grafite og Zvjezdan Misimovic er målet å nå Europa neste sesong.

- Vi er ikke med i år, så det blir hovedmålet. Men før vi engang tenker på det, må vi bygge et lag og begynne å vinne kamper. Vi har en lang sesong foran oss, men forhåpentligvis har vi mulighet til en europacup-plass med ti kamper igjen, sier McClaren.

Først må Bayern München overleves på Allianz Arena.

Storfavoritter
Tittelforsvareren er storfavoritt til å bli seriemester på ny i Tyskland. Men VM-helten Thomas Müller er ikke redd for forventningene som stilles til laget.

- Vi må unngå vanskelige perioder. Jeg stresser ikke og ser an hva som skjer. Det viktigste er at vi samler tre poeng i hver kamp, sier 20-åringen, ifølge NTB.

Ledelsen i den tyske storklubben er heller ikke redd for å legge press på sine storspillere. Franck Ribery er en av dem det stilles krav til, franskmannen som har vært i hardt vær i forbindelse med prostitusjonsskandalen i hjemlandet.

- Franck må levere, og det vet han. Klubben har stått 100 prosent bak ham i en trøblete periode for ham, og Ribery vet at det ikke var noen selvfølge, advarer klubbpresident Uli Hoeness.

PS! Her kan du se McClaren-intervjuet som fikk England til å måpe på YouTube.