McLaren mister poeng og må betale en halv milliard

Knallhard dom i spionsaken som har rystet Formel 1-sporten.

(Dagbladet.no) I kveld fikk McLaren-Mercedes-laget dommen de fryktet i den såkalte spionsaken.

Formel 1-laget mister alle poengene de har vunnet i fabrikkmesterskapet - hvor de ledet med 23 poeng foran Ferrari - og må betale ei bot på rundt 560 millioner kroner, melder BBC.

VM-leder Lewis Hamilton og regjerende mester Fernando Alonso beholder imidlertid poengene de har kjørt inn.

- Vi har aldri benektet at en av våre ansatte har vært i besittelse av informasjonen fra Ferrari. Spørsmålet er: Har dette blitt utnyttet av McLaren? Det er ikke tilfelle og det har ikke blitt bevist, sier teamsjef Ron Dennis.

- Vi fortjener ikke å få ødelagt ryktet vårt på denne måten.

Alle bilene til laget må også gjennomgå en full undersøkelse før de kan starte neste sesong. ifølge nyhetsbyrået AP får ikke McLaren delta i fabrikkmesterskapet neste år.

Førerne fikk immunitet

Selv om straffen er knallhard, unngikk McLaren en enda verre skjebne. Laget kunne blitt sparket ut av VM-sirkuset for sesongen og kanskje også neste sesong. I desember skal det internasjonale bilsportforbundet (FIA) ta stilling til om saken skal få ytterligere konsekvenser for laget neste sesong.

HARDT STRAFFET: McLaren-Mercedes straffes knallhardt i den såkalte spionsaken, men sesongen er ikke helt ødelagt siden førerne beholder sine individuelle poeng. Foto: REUTERS
HARDT STRAFFET: McLaren-Mercedes straffes knallhardt i den såkalte spionsaken, men sesongen er ikke helt ødelagt siden førerne beholder sine individuelle poeng. Foto: REUTERS Vis mer

FIA valgte å ikke straffe førerne og årsaken til det er at de har samarbeidet og bidratt med bevis i etterforskningen.

McLaren har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen ennå.

- Vi mener at ankegrunnlaget er godt, men vil vente til FIA har offentliggjort funnene sine. Det viktigste nå er at vi skal kjøre i helga, resten av sesongen og neste år, sier Dennis.

- Ferrari er fornøyd med at sannheten nå har kommet fram, skriver det italienske selskapet i en pressemelding.

Dokumentfunn

McLaren-laget og flere toppsjefer ble i juli siktet for å ha vært i ulovlig besittelse av dokumenter om konkurrerende Ferrari.

Årsaken var påstander om at en utro Ferrari-ansatt, Nigel Stepney, hadde lekket store mengder topphemmelige dokumenter til McLaren-teamet. Nesten 800 sider med Ferrari-dokumenter ble tidligere i år funnet hjemme hos McLarens sjefsdesigner Mike Coughlan. Dokumentene blir hevdet å stamme fra Stepney.

Fryktet det verste

McLaren mister poeng og må betale en halv milliard

Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) frikjente tidligere i sommer McLaren for anklagene om industrispionasje, men nye beviser førte til at ledelsen ble innkalt til kveldens høring i Paris.

- Jeg frykter at alt skal bli tatt fra oss, men har ingen grunn til å tvile på Ron (Dennis, teamsjef). Noen forsøker å felle ham nå, og det beste jeg kan gjøre er å støtte ham. Jeg trodde aldri jeg skulle sitte her og hate noe ved formel 1, men politikken og folkene som vil overgå hverandres makt er bare utrolig, sa Hamilton tidligere denne måneden.

Engelskmannen leder VM med 92 poeng, tre poeng foran stallkamerat Fernando Alonso. Ferraris Kimi Räikkönen ligger på tredjeplass med 74 poeng. Det er fire løp igjen av sesongen, og den neste runden er i Belgia på søndag.

McLaren mister poeng og må betale en halv milliard
SUVERENE: Lewis Hamilton og Fernando Alonso har dominert stort denne sesongen.
FJERNES IKKE FRA LISTENE: VM-leder Lewis Hamilton blir ikke fratatt poengene sine.
VURDERER ANKE: McLaren-sjef Ron Dennis sier de vil vurdere å anke dommen.