ALLES BESTEVENN?:  Nå trekker håndballpresident Hassan Moustafa også europeiske navn ut som vinnere av VM-arrangement. Egypteren har full kontroll over sporten. I hvert fall før tyske politimyndigheter konkluderer i bestikkelsessaken mot ham. FOTO: AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA.
ALLES BESTEVENN?: Nå trekker håndballpresident Hassan Moustafa også europeiske navn ut som vinnere av VM-arrangement. Egypteren har full kontroll over sporten. I hvert fall før tyske politimyndigheter konkluderer i bestikkelsessaken mot ham. FOTO: AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA.Vis mer

Med Blatter som idol

Og da klarer kanskje håndballens sjef å komme seg løs fra sin private korrupsjonsak?

NÅR håndballens egyptiske president Hassan Moustafa ankommer EM til uka er det et tegn på at sportens mektige hersker selv i trøblete tider har full kontroll. De europeiske lederne har tidligere stått samlet i opposisjon mot Moustafa, men nå er den fronten svekket.

Riktignok er egypteren under politietterforskning for å ha beriket seg privat på håndballens stadig økende TV-penger, men slike detaljer vipper sjelden den internasjonale idrettens aller største gutter av pinnen. I hvert fall ikke når Moustafa har selveste Sepp Blatter som forbilde.

Eller som den 66-årige egypteren ynder å si det i Blatters ånd:

_Vi er en håndball-familie. Hvis noen har et problem, må vi finne løsning i familien. Ikke utenfor den.

AKKURAT SOM fotballsjef Blatter har Hassan Moustafa skjønt at den presidenten som  klarer å gjøre sporten sin globale, sitter med nøklene til idrettens himmelsal.

For Hassan har et nøkkelknippe med stadig nye overraskende håndballnasjoner gitt det internasjonale håndballforbundet (IHF) raskt økte TV-inntekter, et nytt vakkert hovedkvarter i sveitsiske Bern og et presidentverv som er omgjort til høytlønnet fast jobb.

Pluss altså en politietterforskning.

DEN STARTET med en artikkel i det tyske magasinet Der Spiegel i januar 2010 som fortalte hvordan Hassan Moustafa selv mottok over 600 000 euro som betaling for sportens TV-rettigheter fra det franske selskapet Sportfive. Avsløringen gjorde de europeiske håndballsjefene enda ivrigere på å kvitte seg med sporten første ikke-europeiske president, men kløktige Moustafa skled greit unna.

Først sørget vulkanutbruddet på Island med den påfølgende askeskyen over Europa for at en ekstraordinær IHF-kongress samme vår måtte avlyses. Det ga Moustafa ekstra tid til å splitte motstanderne ved å invitere inn et par sterke europeere til styret sitt. På en ny IHF-kongress sist sommer var hans presidentmakt udiskutabel. Da ankom presidenten med hele 14 nye nasjoner, og sørget for at land som Grenada, Laos, Maldivene og Jomfruøyene nå er fullverdige medlemmer av håndballfamilien. Etter å ha omgjort denne tradisjonelle europeiske sporten til en global idrett med 170 land, er den internasjonale maktbalansen helt forandret.

Nå regjerer Hassan Moustafa sporten som heltidsansatt president med drøye 3 millioner i årslønn og et nettverk av allierte i de mange nye nasjonale håndballforbundene som har poppet opp verden rundt.

DET VAR den idyllen som sprakk noen uker før jul da IHF-hovedkvarteret i Bern ble raidet av sveitsisk politi på vegne av tyske påtalemyndigheter. Etter snaue to år var Der Spiegel-artikkelen blitt til en tysk siktelse for bestikkelser.

Delstatsmyndighetene i Hamburg anklager Moustafa for å ha mottatt to sjekker fra franske Sportfive i takk for å ha gitt selskapet eksklusive tv-rettigheter. Håndballpresidenten selv forklarer at 5-millioners sjekkene han fikk er å regne som lønn for nødvendig konsulentarbeid, og der står foreløpig den juridiske saken før Hassan Moustafa ankommer håndball-EM neste uke som en miks av president, konsulent og æresgjest.

For i de største tv-finansierte internasjonal idrettsgrenene blir det med æren et stadig mer tøylig begrep.