PERSET: Rune Velta satte tre personlige rekorder i Vikersund i løpet av ettermiddagen. Kvalifiseringshoppet var på 221,5 meter, noe som holdt til annenplass bak Andreas Kofler.Foto: Lise Åserud / Scanpix
PERSET: Rune Velta satte tre personlige rekorder i Vikersund i løpet av ettermiddagen. Kvalifiseringshoppet var på 221,5 meter, noe som holdt til annenplass bak Andreas Kofler.Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Med full klaff vil jeg hoppe over 230 meter - i hvert fall

Velta og Fannemel imponerte stort i kvaliken.

VIKERSUND / OSLO (Dagbladet): 49 hoppere skulle bli til 40 da det ble avviklet kvalifisering til helgens VM-konkurranse i Vikersund under tidvis krevende forhold.

Derfor var det viktigste for den norske trioen Bjørn Einar Romøren, Anders Fannemel og Rune Velta ikke å tabbe seg ut, slik førstnevnte gjorde foran fjorårets prøve-VM.

Klok av skade gikk Romøren for det trygge og gikk inn for landing på 191 meter uten forsøk på å sette nedslag. Det holdt til en niendeplass blant dem som måtte kvalifisere seg.

Overraskende lite nervøse
Ungguttene Anders Fannemel (20) og Rune Velta (22) var ikke like forsiktige i tilnærmingen som sin langt mer rutinerte lagkamerat.

Fannemel noterte seg for sterke 211 meter i kraftig bakvind og ble nummer tre, mens Velta klinket til med sin tredje personlige rekord for dagen da han landet fjellstøtt på 221,5 meter.

Det var halvmeteren lengre enn vinneren av kvalifiseringen, østerrikske Andreas Kofler, men hopperen fra Lommedalen fikk mer trekk for vindforholdene.

Landslagstrener Alexander Stöckl lot seg imponere av de to unggutta.

- Det var overraskende bra. Jeg er veldig overrasket over hvor lett de takler presset. De bare nyter å fly, og fokuserer på det tekniske. Det fungerer, og de er ikke nervøse i det hele tatt. Det er et veldig godt tegn, sier Stöckl til Dagbladet.

Bra stigning
Rune Velta var naturlig nok også fornøyd etter å ha blitt nest best av alle i kvalifiseringen.

- Det svarer godt fra kanten. Det er jo bra å perse hver eneste gang jeg satte utfor. Det hadde vært moro og vunnet kvalifiseringen også, sier han, med samme positive innstilling som Anders Fannemel:

- Jeg har mer inne, jeg har litt å gå på. Treffer jeg maks, håper jeg at jeg kan hoppe over 230 meter her, i hvert fall. Det var litt dårlig luft på det hoppet på 223 meter, jeg tapte en del på det, sier han.

Anders Bardal var én av ti hoppere som var forhåndskvalifisert, og ble offer for lav fart i sitt prøvehopp. 166 meter var neppe nok til å bygge særlig med selvtillit foran helgens konkurranse.

Det individuelle VM-rennet går over fire omganger fredag og lørdag.