Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Med hele folket i ryggen

INN ON THE CREEK (Dagbladet): 23. februar 1982 vant Oddvar Brå sin første og eneste VM-tittel i Holmenkollen. Da gråt Norge. Og når Erling Jevne (35) går for siste mesterskapsgang i kveld bør du ha lommetørklet klart. Fordi ingen fortjener gull mer enn denne bonden fra Øyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du må hilse Erling og ønske lykke til, sa Bjørn Rune Gjelsten da han hørte jeg skulle ut til den norske leiren og treffe «sistemann ut av skauen». - Ja, gjør det - er det noen som fortjener et gull så er det han, sa Kjell Inge Røkke. Og den stemningen finnes på Dagbladet.no's nettsider også, og på telefoner som kommer fra Norge.

- Ser du Erling, så hils.

- Fortell at i kveld har han hele Norge i ryggen.

- Jeg blir ydmyk og rørt, sier Erling Jevne og ser i bordplata.

- Det er godt å vite at det er mange som bryr seg. Og jeg tror det blir stille i Gudbrandsdalen i kveld - folk følger med, vet du. Og jeg skal gjøre alt jeg kan for ikke å skuffe dem.

FØR OL VAR ERLING JEVNE på et langt treningsopphold i Davos. På hotellet han bodde på var også det sveitsiske skilandslaget. Og det forundret ham at det var så stille der - at sveitserne fikk være i fred for journalister og fotografer. Den eneste mobiltelefonen som ga lyd fra seg var Jevnes.

- Det var litt merkelig, sier Erling. - Det var ingen som brydde seg om dem - ingen fra media. Og mens telefonen min kimte til stadighet, sa sveitserne at de bare var glade for å få lov til å lade opp i fred og ro.

- Det tror jeg ikke de mente.

Fordi:

- Det hadde vært ganske stusselig å drive på med dette hvis ingen brydde seg. Tenk hvordan vi skiløpere hadde hatt det hvis det ikke var interesse for idretten vår. Og derfor er jeg veldig glad for alle de lykkønskningene jeg hele tida får. Du kan hilse hjem og si at jeg skal gjøre mitt beste.

Det er ikke nødvendig det, Erling. Er det noe Mor og Far Norge vet, så er det akkurat det. At du tar sjansen, kliner til og gjør ditt beste. For det er jo derfor vi bryr oss - det er derfor vi sitter på akkurat det samme stedet som da Oddvar Brå endelig vant en internasjonal tittel for 20 år siden:

Ytterst på stolen.

- Jeg hører sammenlikningen, sier Erling. - Og det er vel sånn vi nordmenn er, vi som er glade i skisport. Men jeg må si at jeg får litt prestasjonsangst av det også. Jeg kjenner på meg at det snart er et viktig løp.

Erling Jevne

Født: 24. mars 1966

Bosted: Øyer

Yrke: Skiløper og bonde

Sivil status: Gift med Inger Lise Sæterbakken. Sammen har de barna Erich Iver (som ville blitt sju år på julaften i fjor), Anna-Elise (4), Nora (2) og Erik Johannes (6 mnd).

Meritter: OL: Gull på stafetten i Nagano 1998, sølv på tremila i Nagano, VM: gull på stafett i 1995 (Thunder Bay) og 1997 (Trondheim), sølv på femmila i 1997 (Trondheim)

PRESTASJONSANGST? Erling Jevne? Før sitt siste store løp? Betyr det at han er litt.......... redd?

- Det må være der, sier Erling. - Jeg bruker det som et puff i ryggen. Og den følelsen har alltid vært der også. Lysløyperenn som sjuåring eller olympisk femmil her i Salt Lake - sitringen jeg føler er den samme.

Da Hockey-Sverige ble OL-slått ut av Hviterussland på onsdag, var Erling Jevne på plass i E-Center nede i Salt Lake City. Vi hadde egentlig en avtale om lunsj, men da Erling fant ut at det var hockeykamp, ringte han og lurte på om vi ikke kunne gjøre det isteden. Ikke fordi han er spesielt interessert, men fordi han trengte å komme seg vekk.

Fra leiren.

Fra alle de kjente ansiktene.

Og fra snøen.

- Viktig, sier han. - Og godt for hodet. De som ikke evner å ta en fridag, må ha store problemer med å klare å finne på ting. Men jeg er klar igjen nå, jeg kjenner at formen er der. Etter den litt skuffende innsatsen på 15-kilometeren har jeg følt meg piggere og piggere for hver dag som er gått.

ERLING JEVNES BESTE skiløp til nå ga ham sølv på femmila under VM i Trondheim for fem år siden. Slått av Mika Myllylä. Hans nest beste holdt til sølv på tremila i Nagano. Slått av Myllylä. Igjen. Og da finnen ble tatt for å prøve å skjule en bloddopende historie i Lahti sist vinter var Erling Jevne en av de første jeg tenkte på.

Hva føler han nå?

Han må da være noe inn i granskauen bitter?

Men nei. Ikke da og ikke nå. For Erling Jevne forholder seg til faktum. Som den hedersmannen han er.

- Jeg har to sølv, og de er jeg veldig godt fornøyd med, sier han. - Og jeg har fått mange spørsmål om akkurat det der med Myllylä. Men han testet rent både før og etter løpene i Trondheim og Nagano - jeg har ingen bitterhet og ingen ting å skylde på. For Mika var best de dagene.

- Så enkelt er det bare.

At Erling Jevne skal gi seg etter kveldens femmil, Falun, Kollen, Birkebeiner'n og kanskje Vasaloppet er ikke like enkelt. Men han skal det. Helt sikkert. For heretter skal han være mest mulig hjemme hos familien og dyra på gården. Og være bonde på heltid.

Og kanskje ser du snart Jevne-skinka i butikken - eller GULL-skinka te'n Jevne om alt går som det skal i kveld. Erling har nemlig planer om å starte egen produksjon hjemme på gården. Og hadde det bare vært enda mer ørret i fiskevannene hans rundt setra oppe på fjellet - eller flere vann, eller begge deler - så ville du kanskje fått smake Erlings GULLfisk også.

Den som er raket.

- RAKFISKEN MIN er for eksklusiv til å selges, smiler han. - Hadde jeg satset på det ville den blitt vanvittig dyr. For det er råstoffet som er minusfaktoren - det er der begrensningen ligger. Det er rett og slett ikke nok fisk til at jeg kan gjøre butikk av det.

Men:

- Det hadde vært noe, Erlings GULLfisk som du sier. Men vi skal nå gå først da. Og jeg kan ikke tillate meg å drømme nå. For du får ikke medaljer for lang og tro tjeneste i denne bransjen. Du må vinne dem.

- Er det rart å tenke på at det snart er slutt?

- Jeg tenker ikke sånn, jeg kan ikke det. Hvis de tankene hadde vært der, ville jeg vært sjanseløs.

- Fordi?

- Da ville jeg ikke vært på hogget.

- Men du er det, på hogget mener jeg, slik at det kan skrives hjem at folk bør forberede seg på en lørdagskveld med snørr, tårer og glede?

- Jeg skal gjøre så godt jeg kan, svarer Erling kort.

Og kort er godt i denne sammenhengen.

Når Erling Jevne gjør setningene kortere og kortere er det snart storløp.

LADER OPP: - De som ikke evner å ta en fridag, må ha store problemer med å finne på ting, sier Erling Jevne. På osdag fant han på en hockeykamp i E-Center i Salt Lake.
Hele Norges coronakart