GODT GREP: . Taktisk kløktige Sepp Blatter er i ferd med å sementere sin femte periode som FIFA-president. FOTO: REUTERS/Ueslei Marcelino.
GODT GREP: . Taktisk kløktige Sepp Blatter er i ferd med å sementere sin femte periode som FIFA-president. FOTO: REUTERS/Ueslei Marcelino.Vis mer

Med hele kloden i sin hånd

FIFA har 209 medlemsland. Dette høye tallet utnytter Sepp Blatter bedre enn alle andre.

NÅR det internasjonale fotballforbundet (FIFA) begynner sin kongress i Sao Paulo i dag, er det en mann som er flinkere enn alle de andre til å forstå betydningen av at denne organisasjonen har 209 medlemsland; 16 flere enn FN. Han heter Sepp Blatter, er president og kommer visst til å forbli det så lenge som han vil.

I hvert fall om han spiller de politiske kortene sine like dyktig som i de siste dagene opp mot denne kongressen.

I FORKANT av selve FIFA-samlingen har et par av de kontinentale forbundene hatt separate møter. I løpet av noen timer stakk Blatter innom både hos det afrikanske og asiatiske forbundet, og slang to ess på bordet. De handlet begge om respekt for de enkelte medlemslandene; eller mer presist:

•• Om den vestlige verdens manglende respekt for afrikanere og asiater.

Der har Sepp Blatter forøvrig et godt poeng selv om han bruker det for en dårlig sak.

FIFA-SJEFENS eneste anliggende er å sementere sin egen maktposisjon. Han er blitt 78 år, men satser likevel på å bli valgt for en femte periode neste år. Det er da det gjelder å kunne håndtere flest mulig av sine 209 medlemmer, og her er Blatter maktlaugets dyktigste håndverker.

Det var derfor Blatter plutselig skiftet ham. Der han i forrige måned behendig innrømmet til sveitsisk TV at det "selvfølgelig var en feil å gi VM til Qatar" for å minne fotballverdenen om at det jo var rivalen Michel Platini som ivret mest for akkurat den gloheite plasseringen, var det nettopp Qatar-VM han nå beskyttet.

Pluss stoltheten til alle de  afrikanske og asiatiske landene.

I MØTET med afrikanerne tok Blatter tak i beskyldningene i britisk presse om at mesterskapet i Qatar 2022 var kjøpt med afrikanske stemmer:

- Det er en slags storm mot FIFA i forbindelse med denne turneringen, sa Blatter, før han behendig vendte vindstyrken mot kritikerne:

- Dessverre er det en stor del diskriminering og rasisme i dette, og det sårer meg. Sånt gjør meg virkelig trist, forsikret presidenten og nevnte i forbifarten at også bonusene til de enkelte afrikanske medlemslandene ville bli kraftig økt på grunn av FIFAS aldeles strålende økonomi.

Eller som han valgte å formulere denne påskjønnelsen:

- Det er for dere, for oss, for alle.

Så fortalte Blatter forsamlingen at han tar gjenvalg, og ble ikke uventet møtt med stående applaus.

HALVANNEN time seinere gjentok suksessen seg på den ekstraordinære asiatiske kongressen. Der snakket Sepp Blatter om de britiske korrupsjonsanklagene i den såkalte "Qatargate", og ba de 45 asiatiske medlemsnasjonene om å sørge for at slike anklager ble løst internt i FIFA:

- Vi er en maktfaktor. La oss fronte disse angrepene hos oss selv, og det er på FIFA-kongressen, sa Blatter, og oppfordret medlemmene sine om å slutte rekkene bak Sheikh Salman, den stadig mektigere presidenten for det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Hva det betyr i praksis ble vist rett etterpå i en avstemning der Sheik Salman feide til side sin interne rival, den jordanske prins Ali, i striden om hvem som skal representere Asia i FIFA-ledelsen.

Neste år blir det Salman som automatisk fortsetter i sportens aller helligste i kraft av å være asiatisk president, mens den reformvennlige Ali med et stort engasjement for breddefotball, mister plassen.

Det gjør de fleste som trår Sepp Blatter for nær.