Med hodet over vantet

I stedet for å spille PlayStation eller se på TV etter skoletid, drar førsteklassingene Sander Thoresen og Niklas Jessesen rett til Sparta Amfi for å spille hockey.

SARPSBORG (Dagbladet): Tre ganger i uka har Sparta to timers frivillig istrening for alle fra førskolealder til litt opp i tenåra. På lørdagene er det hockeyskole i hallen. Sander (blir seks i desember) og Niklas (seks) er med på begge delene.

-  Når vi har scoret, klemmer vi de andre spillerne og banker kølla i isen. Det er aller mest gøy å lage mål, sier de to ivrige hockeyspillerne til Dagbladet.

Kler på seg selv

På ressurstreningen og hockeyskolen lærer de ikke bare å spille ishockey, men også å kle på seg og være sammen med barn som er litt eldre. Det eneste de ikke helt greier selv ennå er å knytte lissene på skøytene. Ellers får de på seg alt ved egen hjelp: Suspen, leggskinnene, halsbeskytteren, brystbeskyttelsen, hockeybuksa, hanskene og hjelmen.

På drikkeflaskene har de vann, ikke saft eller brus. Dessuten spiser de salat, akkurat som heltene deres gjør. I stedet for å spise snop, knasker de gulrøtter.

-  Barna elsker å fly i hallen, hvor de store gutta er forbildene. I stedet for å sette seg ned foran TV-skjermen etter skoletid, leker de med puck og kølle og får masse sosiallæring. Alt som skjer i hallen er på barnas premisser, sier mammaene Gry Thoresen og Jeanette Jessesen.

-  Naturlig alder

Espen «Shampo» Knutsen, Norges mest profilerte ishockeyspiller, var like gammel som Sander og Niklas da han startet med puck og kølle på Jordal Amfi i Oslo.

 LITEN ISKRIGER MED AMBISJONER:  6-årige Sander Thoresen stikker hodet over vantet på Sparta Amfi. -  Når jeg blir stor skal jeg spille på A-laget til Sparta, sier Sander. Alle foto: John Terje Pedersen Alle foto: John Terje Pedersen
LITEN ISKRIGER MED AMBISJONER: 6-årige Sander Thoresen stikker hodet over vantet på Sparta Amfi. - Når jeg blir stor skal jeg spille på A-laget til Sparta, sier Sander. Alle foto: John Terje Pedersen Alle foto: John Terje Pedersen Vis mer

-  Jeg synes det er naturlig å starte med hockeyen i fem-seksårsalderen. Nå begynner ungene når de er fire. Om man starter som fire-, fem- eller seksåring tror jeg ikke betyr så mye fra eller til, sier Shampo.

Landslagstrener Roy Johansen kjenner godt til arbeidet Sparta gjør med de yngste rekruttene. Han har bare positivt å si om tiltakene.

Læring er moro

-  Det er viktig å få idrettsglede tidlig. I fire-femårsalderen kan ungene begynne å leke seg på is. De lærer masse sosialt, blir vant til å være sammen i gruppe, og vil gradvis beherske endel teknikker. Læring er i seg selv veldig moro. Jo mer man klarer, desto mer gøy er det å holde på.

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen synes også det er greit å starte idrettsleiken i førskolealderen, og spille på lag fra åtteårsalderen.

-  For å bli Shampo-god, må du øve mye. Det skader ikke å begynne i seksårsalderen, sier Nilsen.

Ettermiddagstreningen i Sparta kom som en følge av at løkkehockeyen ble borte. Noen ganger er det med fem-seks barn og ungdommer, andre ganger 25-30. På hockeyskolen er det med 140 unger fra halvannet til åtte år.

Arvelig belastet

Ikke overraskende er Sander Thoresen og Niklas Jessesen arvelig belastet når det gjelder hockey. Begge pappaene har spilt for Sparta. Jan Erik Thoresen har dessuten vært assistenttrener på A-laget. Nå er han sportslig leder i ungdomsavdelingen. Glenn Jessesen har også spilt for Stjernen og Frisk Asker. Nå er han med på hockeyskolen.

Sparta og Frisk

-  Favorittspilleren min er Jonas Andersen. Han er veldig flink til å ta piruetter. Det øver jeg på hver dag. Målet mitt er å bli like god som han, sier Sander - som skal spille for Sparta når han blir stor.

-  Jeg skal spille i Frisk Asker, fordi Petter Witnes er der. Han har vært i Sparta før, sier Niklas - før begge guttungene tar sats, løper ut på isen gjennom porten i vantet, og skrenser med skøytene så spruten står bak dem.

-  Viktig å klappe

Da er de eliteseriespillere i fantasien, og skal ut i kamp mot enten Stjernen, Storhamar eller Vålerenga.

-  Når de løper ut på isen, er det viktig at vi husker å klappe. Det gjør jo publikum når A-laget spiller, sier mammaene Gry Thoresen og Jeanette Jessesen.

 Spartas hockeyputter gjør seg fortjent til sittende applaus fra supportermødrene.

KLARE FOR TRENING: Sander Thoresen (til venstre) og Niklas Jessesen elsker å spille hockey.
IKKE SÅ LETT: Som hockeyspillere må de også kunne kle på seg alt utstyret.
UNGE ISKRIGERE: Ikke noe å si på skøyteferdighetene til Sander (til høyre) og Niklas. Her med blikket fast rettet mot kassa.
STORTRIVES: Niklas (til venstre) og Sander på vei inn til frivillig istrening i Sparta Amfi.