Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Med hodet på jorda

Tore Ruud Hofstad (23) bestemte seg for å bli langrennsløper da han var ti år. I går raljerte sølvgutten over alt fra røykhoste og treningsdagbøker til det å ha hodet på jorda. Eller var det beina?

VAL DI FIEMME (Dagbladet): For de fleste i skigale Norge kom det som en bombe at Hofstad ble nasjonens yngste medaljevinner siden Thomas Alsgaard tok OL-gull i 1994. Men de som har fulgt litt mer med, vet at gutten lenge har vært et stortalent.

- Jeg bestemte meg vel for å begynne med langrenn da jeg var ti år. Den gangen satt jeg på tv og så Bjørn Dæhlie ta gull i Val di Fiemme. Fra da av var han forbildet mitt, sier Ruud Hofstad

At han selv skulle være i nesten samme posisjon selv 12 år etter, er en drøm som har gått i oppfyllelse.

- Mitt langsiktige mål har vært å ta medalje i Obersdorf i 2005. Gøy at jeg greide det to år før, gliser han.

På jorda

De som kjenner ungutten fra gammelt av, beskriver ham som et unikt talent, men også som en målbevisst skiløper. Det er han enig i.

- Jeg er vel ganske strukturert. Jeg begynte med å føre treningsdagbøker allerede da jeg var ti år gammel. Jeg har ikke helt oversikt, men jeg tror jeg har trent minst annenhver dag siden jeg var ti år.

- Har du et eksempel på hva du skrev i dagbøkene?

- Tja, det er ganske pussig å lese i dag. Det står vel ting som: «Langkjøring, 25 minutter»,og «Intervall, 3 minutter», ler han.

Han har tatt medalje i junior-VM og to NM-gull som junior, og i fjor slo han gjennom i v-cupen med to ganger på pallen. Begge i skøyting.

- Jeg har hele tida hatt målsettinger jeg har strukket meg etter, men tatt små steg av gangen. Derfor tar jeg ikke av nå. Jeg vet at det fort kan være fem år til neste gang jeg er på pallen i et mesterskap. Jeg har hodet på jorda.

- Hodet?

- Eh, nei, he-he, jeg mener beina på jorda.

Røykhoste

Ruud Hofstad sjarmerte alle med sin likeframme måte å være på i går. Han fikk all verdens spørsmål å svare på av pressen etter det gledelige sølvet.

- Er du sjuk? ville TV2 vite da han virket litt hes i stemmen.

- Å, nei, det er vanlig å få litt røykhoste etter løp.

- Hva kommer det av?

- Ja, jeg røyker ikke. Man blir bare litt hes og slimete i halsen når man tar seg ut i renn. Det er helt normalt altså, flirer Hofstad.

Internt i troppen har Ruud Hofstad et Bambi-stempel. Spesielt har han blitt mobbet for sin skjeggvekst.

- Nei, jeg har skjegg, altså. Det er bare mye lysere enn de andres. Barten min er ikke svart, men den er like tøff, ler han.

Det andre han blir mobbet for, er spurtferdighetene.

- Tore, du er den første som har tapt en spurt for Per Elofsson, var det første Tor Arne Hetland hadde sagt til sølvgutten i går.

Tore selv synes det er ufortjent.

- Jeg er ikke så verst. Jeg vant jo en spurt i U23-VM her i Val di Fiemme i fjor, så ble jeg nummer tre i NM-sprinten i fjor, forsvarer han seg med.

Men han innrømmer at han var satt ut da han kjørte først inn på oppløpet i går.

- Var du nervøs?

- Nervøs, ja. Hallo, jeg leda jo VM. Det er ikke ofte man gjør det. Jeg tenkte på medaljer og sånn. Det skal man egentlig ikke gjøre, men jeg har ikke mye rutine på dette, flirer han.

På oppløpet fikk han opp farta nok til å holde andreplassen bak Per Elofsson.

- Jeg så ingen av de som kom bak. Hadde jeg gjort det, hadde jeg aldri tatt medalje. Da hadde jeg blitt veldig skuffa, sier Tore.

En vinnertype ser seg aldri tilbake. Nå er Tore på sporet av en stor karriere.

TAR IKKE AV: - Jeg har hele tida hatt målsettinger jeg har strukket meg etter, men tatt små steg av gangen. Derfor tar jeg ikke av nå, sier medaljedebutanten Tore Ruud Hofstad. Dette er vel ikke akkurat noe bildebevis som underbygger den påstanden...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling