Med Jönsson som trener har det aldri vært mindre å juble for på eget gress

Nå må Aalesund snu trenden.

KONTRASTER: Kjetil Rekdal hadde en formidabel hjemmestatistikk og en svak bortestatistikk som AaFK-trener. For erstatter Jan Jönsson er det stikk motsatt. Hjemmestatistikken til Jönsson er sågar tidenes svakeste i AaFKs tippeligahistorie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KONTRASTER: Kjetil Rekdal hadde en formidabel hjemmestatistikk og en svak bortestatistikk som AaFK-trener. For erstatter Jan Jönsson er det stikk motsatt. Hjemmestatistikken til Jönsson er sågar tidenes svakeste i AaFKs tippeligahistorie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

ÅLESUND (Dagbladet): Under Kjetil Rekdals ledelse kunne AaFK-fansen nesten alltid juble på hjemmebane. Under Jan Jönsson har det aldri vært mindre å juble for på eget gress.

Med fem hjemmekamper igjen tyder alt på at 2014 blir tidenes dårligste hjemmesesong for de oransje og blå.

Om Jan Jönssons menn ikke klarer å snu trenden mot formsterke Haugesund, ser det virkelig mørkt ut.

Da venter nemlig tre medaljejagende lag i løpet av de siste fire hjemmekampene. Et av dem er Kjetil Rekdals Vålerenga.

Som AaFK-trener tok Rekdal nesten tre ganger flere hjemmetriumfer enn bortetriumfer. Etter at Jan Jönsson tok over tangotrøyene, har AaFK derimot vunnet flere bortekamper enn hjemmekamper.

- De er to helt ulike trenere med svært ulik stil. Det er mulig det har noe med saken å gjøre, spekulerer stjernespiller Michael Barrantes.

Selv i årets svake sesong har Jönssons menn allerede tatt flere borteseire enn i hele 2011 og 2012, og selv i fjorårets eventyrlige sesong tok AaFK færre hjemmeseire enn i Rekdals svake sistesesong.

- I fjor hadde vi matchvinnere som kunne avgjøre hvor som helst, uavhengig av arena. Men i det etablerte spillet har vi ikke vært gode nok, innrømmer Jönsson.

I år har det meste gått galt for AaFK, som styrer mot tidenes svakeste hjemmesesong i Tippeligaen.

- Color Line Stadion var et fort. Det gjorde vondt å komme hit, og nesten ingen tok med seg tre poeng. Motspillerne dro herfra med krykker og rullestol. Nå smiler de når de drar herfra, symboliserer AaFK-kaptein Jonatan Tollås Nation.

Sparken AaFKs 18 poeng på 19 kamper er hårfint bedre enn hva de hadde i 2008.

Da fikk daværende trener Søren Åkeby sparken etter 15 poeng på 19 kamper.

- Jeg kan ikke sitte her å sammenligne trenere. Vi er bekymret over tabellsituasjonen, men er innstilt på å fullføre kontrakten med «Janne», sier klubbdirektør Henrik Hoff.

- Kan du garantere at Jönsson er AaFK-trener ut sesongen?

- I fotball svinger ting så mye at jeg ikke kan garantere noe, sier Hoff.

Der AaFK i fjor stod for sin beste sesong gjennom tidene, kan årets sesong bli stikk motsatt.

Color Line Stadion var kjent som arenaen som alltid var fullsatt, men nå er det flere tomme seter enn det er tilskuere på kamp.

- Slik vi har spilt på hjemmebane, er det ingenting som tilsier at de skal møte opp, medgir kaptein Tollås.

Hamed-Allah Publikum vil ha mål og poeng. Det har de ikke fått så langt i årets sesong.

I løpet av Åkebys to første hjemmekamper i marerittsesongen 2008, scoret AaFK faktisk like mange mål som det de gjorde løpet av årets ni første hjemmekamper.

Kontrasten til i fjor er enorm. Da scoret AaFK nest flest mål i eliteserien anført av Abderrazzaq Hamed-Allah og Leke James.

- Nå er det ene i Kina, mens den andre har vært mye skadet. I tillegg var Barrantes lenge i VM. Det er klart at det har gjort det vanskeligere. Men nå har vi både Barrantes, Leke og Mos der fremme. Det bør løsne nå, sier AaFK-treneren.