ENDELIG FOR THORESEN:

- Med livet som innsats

«Hodet i klemme»-stjerna Morten Thoresen kunne endelig juble for kongepokalen - og takker «hemmelig» hjelper.

KONGEPOKAL: Her jubler Morten Thoresen for EM-gull i 2020. Nå kan han også juble for kongepokalen. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
KONGEPOKAL: Her jubler Morten Thoresen for EM-gull i 2020. Nå kan han også juble for kongepokalen. (AP Photo/Alessandra Tarantino) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en høydare! Min første kongepokal. Det har liksom aldri klaffet tidligere. Da har jeg enten hatt ferie, vært syk eller skadet. Men endelig fikk jeg ta den - på hjemmebane foran min egen familie. Det var rått, forteller Thoresen tydelig stolt til Dagbladet.

Fra før har han 14 NM-medaljer og størst av alt: EM-gull i 67-kilosklassen i Roma i 2020. Men medaljene koster. Det er smilet hans et synlig bevis på.

- Man ser det på meg, ja - jeg har mista to fortenner. Det sier jo veldig mye om hvem jeg er! Definitivt. Jeg vurderer å faktisk bare sette inn én tann, selv om jeg mangler begge. Det gjør ingenting om jeg ikke har perlesmil, så tenna er foreløpig lagt på is. Alt som betyr noe er medaljen jeg vil ha i OL i 2024, sier han innbitt.

SMIL: I den nye NRK-serien «Hodet i klemme» får vi blant annet møte Morten Thoresen som har gått tannløs i to år. Video: NRK / Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Skal den drømmen bli realitet, er det først og fremst kroppen som må fungere. For også den - i likhet med tennene - får mye juling.

- Brutalt

- Jeg har ekstremt mye vondter. Det er brutalt hvordan jeg holder på ute på matta. Jeg går inn med hele hjertet, og da smeller det ekstremt fort. Alle økter er med livet som innsats, forteller han.

Og det er her det kommer en «hemmelig hjelper» inn i bildet. Han heter Jan Kristian Kielland Asmyhr og er kiropraktor.

- Det smeller jo ekstremt mye. Det er hele tiden noen vondter jeg er nødt til å bli kvitt raskt. Og da kom jeg i kontakt med ham. Han har vært en engel. Han er alltid tilgjengelig og stiller alltid opp, og jeg har aldri vært borti noen med den kompetansen han besitter. Det høres kanskje i overkant ut, men han jeg hadde ikke klart meg uten, forteller Thoresen.

Så hvem er egentlig denne Asmyhr? Dagbladet tar en telefon.

- Jeg har lang erfaring innen et bredt spekter av behandlinger for nakke, rygg og idrettsskader og jobber i samarbeid med lege. Jeg jobber jo med verdens mest avanserte maskineri, og da blir jeg aldri utlært. Jeg digger å jobbe med idrettsutøvere, men også folk i alle aldre. Det er utrolig givende å hjelpe pasienter å skifte fokus vekk fra smerte og nedsatt funksjon til et liv i bevegelse og mer energi. Og det er overveldende og kult med all rosen, sier tobarnsfaren til Dagbladet.

«HODET I KLEMME»: Morten Thoresen (t.v) og Jan Kristian Kielland Asmyhr (t.h). Foto: PRIVAT.
«HODET I KLEMME»: Morten Thoresen (t.v) og Jan Kristian Kielland Asmyhr (t.h). Foto: PRIVAT. Vis mer

Slapp operasjon

Asmyhr, som har master i kiropraktikk og er etterutdannet i ultralyddiagnostikk og injeksjonsterapi, har også hjulpet Thoresens lagkamerat Oskar Marvik - bedre kjent som «Tåsenplogen».

Marvik skulle opprinnelig operere menisken, men med såkalt PRP-behandling (Platerikt plasma) ble han helt bra og tok VM-medalje i stedet for å hoppe rundt på krykker.

EM-bronse: «Tåsenplogen» (t.v) fikk hjelp av Jan Kristian Kielland Asmyhr (t.h) og tok VM-medalje.
EM-bronse: «Tåsenplogen» (t.v) fikk hjelp av Jan Kristian Kielland Asmyhr (t.h) og tok VM-medalje. Vis mer

Behandlingsformen, der ens eget blod blir injisert i skadeområdet, høres kontroversiell ut.

- Platerikt plasma (PRP) har en høy konsentrasjon av kroppens egne blodplater samt vekstfaktorer som hentes ut fra pasientens eget sentrifugerte blod. Med andre ord; PRP støtter opp om kroppens selvhelbredende prosesser. PRP blir deretter injisert i det området der vi ønsker en økt grad av tilhelning av en skadet struktur, forklarer Asmyhr.

Thoresen legger til:

- Tennene får han ikke fiksa, men absolutt alt annet. Skuldrene mine er egentlig ødelagt. Jeg kan egentlig ikke sove på de. Jeg har hatt så vondt at det har ødelagt nattesøvnen. Jeg har også slitt med nakke, rygg og kjeve. Men også det har han fiksa, og det er jeg evig takknemlig for. Han gjør at jeg kan satse videre mot medalje i OL i 2024, forteller Thoresen,

Og jobben mot OL-medalje? Den har startet for lengst.

- Jeg ofrer all tid med familie og venner og sosiale liv fordi alt jeg gjør blir tilrettelagt for at jeg skal prestere og om to år ta medalje. Alt jeg gjør er gjennomtenkt, og det blir jo en sinnssyk påkjenning for kroppen.

Før OL kommer for øvrig sesong to av NRK-serien «Hodet i klemme».

- Det er bare å glede seg, sier Thoresen, som ikke vil røpe noe mer om serien som kommer i 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer